Sushi - zrób to sam od A do Z

Sushi jest dosyć drogie. W restauracjach często zostawia się niemałe kwoty. Jeśli pragniesz zrobić swoje własne sushi, ale nie masz pojęcia jak to wykonać, ten artykuł podpowie ci wszystko, co najważniejsze. Dowiesz się, czym jest sushi, jakie są rodzaje tego dania, a także czego potrzeba do jego przygotowania. Z naszymi radami z łatwością przygotujesz pyszne sushi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to jest sushi i jakie są jego rodzaje?
Sushi to danie, jeden z klasyków kuchni japońskiej. Uważa się, że zaliczyć je można do najzdrowszych potraw świata. Sushi to danie kontrowersyjne. Jest to bowiem zwykle połączenie specjalnego ryżu, surowych ryb i owoców morza z różnymi dodatkami. Właśnie z powodu użycia surowych ryb ta potrawa ma sporo przeciwników. Wariantów i zestawień smakowych jest ogrom i wcale nie trzeba używać surowego mięsa.
Specjalna technika, którą przygotowuje się ryż, pozwala na osiągnięcie lepkiej konsystencji. To sprawia, że w łatwiejszy sposób formuje się rolki sushi. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania ryżu, a także zawijaniu wszystkiego w arkusze nori, jedzenie pałeczkami jest łatwiejsze.
Dużo przeciwników, jeszcze więcej wielbicieli. Sushi naprawdę jest pyszne i niejednokrotnie uważane za luksus. Powstają nawet różnie odpowiedniki dań w klimacie sushi.
Istnieje kilka rodzajów sushi:
- maki
- hosomaki
- futomaki
- uramaki
- nigiri
- oyakamaki
- gunkanmaki
- temaki
- datemaki
- sashimi roll.
Jak należy jeść sushi?
Sushi je się pałeczkami, wkładając cały kawałek do ust. Zamiast pałeczek można też skorzystać z palców. Nie należy jeść sushi za pomocą widelca i noża. Nie odgryza się też kawałka sushi - musi być zjedzony w całym kawałku.
Przed zjedzeniem kawałka sushi, należy namoczyć go w sosie sojowym. Do zestawu sushi dodaje się też wasabi oraz imbir. Te dwa składniki służą odświeżeniu kubków smakowych. Należy jeść je pomiędzy kawałkami, by lepiej poczuć smak kolejnych rodzajów sushi. Nie wolno przesadzać z ilością wasabi, ponieważ jest bardzo ostre.
Sushi należy do potraw, które mają bardzo krótki termin do spożycia. Należałoby je zjeść od razu po przygotowaniu.
Czego potrzebujesz do zrobienia sushi?
Jeżeli chodzi o sprzęt, to należy zaopatrzyć się w:
- bambusową matę do sushi
- arkusze nori
- pałeczki
- imbir
- wasabi
- sos sojowy
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- cukier
- sól
- składniki, z których chcemy przygotować sushi.
Jeśli chodzi o dodatki do sushi, ogranicza cię tylko wyobraźnia. Najbardziej popularne dodatki to:
- surowe, pieczone, wędzone, gotowane, smażone ryby i owoce morza (łosoś, tuńczyk, pstrąg, krewetki, paluszki krabowe, kalmary itd.)
- awokado
- ogórek
- mango
- serek śmietankowy
- marchewka
- por
- szczypiorek
- rzepa
- papryka
- tykwa
- bambus
- grzyby
- omlet
- majonez
- kawior
- cebula prażona
- sezam
- i wiele innych...
Jak przygotować ryż do sushi?
Ugotowanie ryżu jest podstawą - taką bazą do zrobienia sushi. Zacznij więc od wybrania specjalnego ryżu przeznaczonego właśnie do tego dania.
Swoją lepkość i zdolność do formowania ryż zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu przed obróbką termiczną, dodaniu do niego specjalnej zaprawy oraz poprawnej formy gotowania.
Na 250 g ryżu należy przygotować sobie 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu ryżowego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dobrze jest podgrzać do rozpuszczenia cukru i soli. Będzie ona dodawana do ryżu na późniejszym etapie.
Przed gotowaniem ryżu trzeba go dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Służy to pozbyciu się skrobi. Należy około 2-3 razy wymienić wodę. Za 4 razem trzeba wsypać ryż do garnka i zalać go świeżą wodą w takiej samej proporcji jak ryż (szklanka ryżu = szklanka wody). Musisz korzystać z takiej samej szklanki.
Podczas gotowania nie mieszaj i nie sól ryżu. Ryż zagotuj i przykryj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Ważne jest, by gotował się na bardzo wolnym ogniu. Gdy minie 10 minut należy wyłączyć grzanie i pozostawić ryż na 15 minut pod przykryciem.
Teraz ryż trzeba lekko ostudzić i dodać do niego przygotowaną wcześniej zaprawę. Należy wszystko wymieszać i przykryć garnek mokrą ściereczką. Pozostaw ryż na kolejne 15 minut. Znowu zamieszaj i odczekaj z robieniem sushi, aż ryż będzie całkowicie zimny.
Teraz można robić sushi!
Jeśli mamy sprzęt, ryż i podstawowe dodatki możemy zacząć działać. Na matę bambusową wyłóż folię spożywczą, a na nią arkusz nori - stroną błyszczącą do dołu. Nałóż cienką warstwę ryżu (mokrymi dłoniami) na całym arkuszu, z wyjątkiem niewielkiego paska z jednej strony (najlepiej od góry) - 2-3 cm.
Od dołu układaj pokrojone w cienkie paseczki składniki. Powinny stworzyć jeden pasek od lewej do prawej strony. Możesz dodać na przykład surowego łososia, paski ogórka oraz plastry awokado.
Zacznij zwijać rolkę. Zacznij od dołu i pomagaj sobie matą bambusową. Co jakiś czas lekko "zgniataj" rolkę, by całość się trzymała, a nie rozpadała. Pasek bez ryżu zwilż wodą i sklej z całością, by rolka była zabezpieczona.
Tak przygotowaną rolkę pokrój w kawałki tej samej grubości i ułóż na talerzu. Gotowe!

Każdy może zrobić sushi?
Jak najbardziej każda osoba jest w stanie przygotować ten specjał. W celu ułatwienia przygotowania sushi w sklepie możesz kupić specjalne zestawy do przygotowywania sushi. Składniki są również bardzo łatwo dostępne (w większości).
Jeżeli do tej pory jeszcze nie próbowałeś przygotowywać sushi, jest to najlepszy moment, żeby to zmienić. Życzymy smacznego!