Ten jeden składnik zmieni twoje gofry nie do poznania! Puszyste jak z nadmorskiej budki

"„Szum morza, śpiew ptaków, złocista plaża wśród drzew. Wszystko to w letnie dni przypomina mi ciebie”. Kto, nucąc tę piosenkę Czerwonych Gitar, pomyślał, że czegoś tu brak? Oczywiście! Do doskonałego, nadmorskiego wakacyjnego obrazu brakuje jeszcze smakowitego gofra. Na szczęście nie trzeba czekać kilku miesięcy do wakacji, ponieważ pyszne gofry można przygotować samodzielnie. Aby były naprawdę doskonałe, należy dodać do ciasta ten jeden składnik."
Historia i różnorodność gofrów na świecie
Wafle wywodzą się z czasów średniowiecznych. Wówczas były wypiekane pomiędzy dwoma żeliwnymi płytami nad ogniem. W XIII wieku pojawiły się pierwsze wzory przypominające strukturę plastra miodu, co sprawiło, że zaczęły przypominać nieco nasze współczesne wafle. Choć dziś są głównie traktowane jako deser, wcześniej zastępowały chleb i podawano je na przykład z mięsami w sosie.
Pod terminem wafle kryje się w rzeczywistości kilka różnych rodzajów wafli z różnymi dodatkami, takimi jak na przykład miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels — bardzo cienkie, okrągłe wafle z karmelem. W krajach skandynawskich wykonuje się głównie wafle w formie serca. Natomiast w Ameryce te najbardziej rozpoznawalne, chrupiące, prostokątne wafle są popularnym wyborem na śniadanie.
Sekret idealnych gofrów: maślanka w roli głównej
W polskich miejscowościach turystycznych można znaleźć wiele punktów serwujących gofry. To prawdopodobnie najpopularniejszy deser wakacyjny, dlatego często przywołujemy go w myślach z nostalgią. Z tego powodu, wiele osób postanawia przygotować gofry w domu. Niestety, często kończy się to rozczarowaniem.
Aby uniknąć tego zawodu, mam dla ciebie niezawodny przepis, dzięki któremu uzyskasz pachnące, chrupiące, a zarazem miękkie gofry doskonałe.
Kluczowym składnikiem, który dodaje gofrom lekkości, jest … maślanka. Dodanie jej do ciasta sprawia, że gofry są bardziej delikatne i puszyste niż te, które znamy z nadmorskich i górskich kawiarni. Przygotuj do nich także bitą śmietanę i poczuj się jak w gofrowym raju.
Zdecydujesz się spróbować?