Smaki Podlasia na talerzu - 3 najlepsze przepisy

Podlasie to przepiękny region w Polsce o bogatej historii i różnorodności kulturowej – widocznej również w kuchni. Tradycyjne przepisy są połączeniem wpływów polskich, białoruskich, litewskich i tatarskich. Na Podlasiu królują proste, aromatyczne dania oparte na naturalnych składnikach. Sprawdź trzy najlepsze przepisy, które przeniosą cię do samego serca Podlasia.
Z tego artykułu dowiesz się:
Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku
Kiszka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które zachwyca prostotą i smakiem. Robi się ją z tartych ziemniaków, cebuli i przypraw, a całość nadziewa do jelita wieprzowego i piecze na złoto.
Najlepsza kiszka powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Aromatyczne danie doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem.
Prawdziwa uczta dla wielbicieli polskiej kuchni
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni północno-wschodniej w Polsce. W dużych, owalnych kluskach z ciasta ziemniaczanego ukryte jest aromatyczne nadzienie z m.in. mięsa mielonego, cebuli i czosnku.
Sekretem kartaczy jest odpowiednie połączenie surowych i gotowanych ziemniaków. Po ugotowaniu potrawę podaje się z podsmażaną cebulką i boczkiem.
Idealnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub maślanką
Babka ziemniaczana z boczkiem to klasyk kuchni Podlasia. Przygotowuje się ją z tartych, surowych ziemniaków, cebuli oraz wędzonego boczku.
Całość doprawia się solą, pieprzem i majerankiem, po czym piecze, aż babka z wierzchu zrobi się złota i chrupiąca. W środku danie pozostaje miękkie i soczyste. Babka ziemniaczana z boczkiem świetnie sprawdzi się na sycący obiad dla całej rodziny.