Sekret, dzięki któremu pomidorówka zyska głębię i aksamitną konsystencję

Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce. To prosta, aromatyczna i sycąca potrawa. Czy wiesz, że nawet najlepszy przepis na pomidorówkę można subtelnie wzbogacić, nadając jej nowy wymiar? Jest jeden prosty składnik, który potrafi zupełnie odmienić smak słynnej zupy. Dowiedz się, kiedy i jak go dodać.
- O tym dodatku warto pamiętać, gotując pomidorówkę
- Jak przygotować pyszną pomidorówkę, krok po kroku?
- Urozmaicenie pomidorówki – jak jeszcze można to zrobić?
O tym dodatku warto pamiętać, gotując pomidorówkę
Zupa pomidorowa jest jedną z twoich ulubionych? Spróbuj od czasu do czasu urozmaicić swój przepis – nawet gdybyś miał opatentowaną najlepszą pomidorówkę. Warto wprowadzić do receptury odrobinę… tłuszczu pochodzenia mlecznego. Dzięki niemu złagodzisz kwasowość pomidorów i sprawisz, że zupa stanie się bardziej kremowa.
Tłuszcz doskonale przenosi aromaty przypraw, dzięki czemu zupa staje się nieco bogatsza. To trik, który delikatnie podbija wyrazistość pomidorówki, jednak nie modyfikuje przepisu w sposób odbierający zupie urok.
Tłuszcz w formie masła lub śmietanki warto dodać na końcu przygotowania pomidorówki – gdy wyłączysz palnik. Wystarczy wymieszać tłuszcz z gorącą zupą, aby uzyskać gładką konsystencję dania. Możesz również zrobić to tuż przed nalaniem do talerzy, szybko mieszając tłuszcz w garnku z zupą.
Delikatny tłuszcz w zupie świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy pietruszka. Doskonale współgra również z czosnkiem i startym serem. Osoby lubiące eksperymenty mogą dodać odrobinę sosu sojowego, dzięki któremu zupa nabierze jeszcze większej głębi.
Jak przygotować pyszną pomidorówkę, krok po kroku?
Czasem wystarczy naprawdę niewiele, aby zmienić smak klasycznej zupy. Świetnym przykładem jest pomidorówka. Wykonana na podstawie poniższego przepisu naprawdę może cię zaskoczyć!
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 ml passaty pomidorowej / pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 małe cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeże zioła do dekoracji
- 2 łyżki śmietanki 18% (opcjonalnie)
Jak zrobić?
- Podsmaż drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju, aż zrobi się szklista.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilkanaście sekund.
- Zawartość patelni przełóż do garnka, po czym dodaj passatę lub pomidory w puszce.
- Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i gotuj kilka minut, aby sos lekko zgęstniał.
- Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
- Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła i energicznie wymieszaj. Dzięki temu zupa zyska aksamitną konsystencję.
- Jeśli wolisz delikatniejszy smak pomidorówki, dolej odrobinę śmietanki.
Zupę pomidorową podawaj z wybranym dodatkiem, np. makaronem, ryżem lub grzankami. Udekoruj każdy talerz świeżymi ziołami.
Urozmaicenie pomidorówki – jak jeszcze można to zrobić?
Jeśli chcesz poprawić smak zupy pomidorowej, możesz zastosować kilka dodatkowych trików. Spróbuj np. podsmażyć pomidory przed dodaniem do garnka. Dzięki karmelizacji naturalnych cukrów pogłębisz aromat pomidorów, a tym samym całej zupy. A może chcesz nadać daniu orientalny akcent? W takim razie dorzuć do zupy odrobinę świeżo startego imbiru lub szczyptę curry. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do pomidorówki papryczkę chili lub odrobinę ostrej papryki w proszku.
Niewielkie modyfikacje sprawią, że każda porcja pomidorówki będzie wyjątkowa. Dzięki nim klasyczna zupa zyska zupełnie nowy charakter, zachowując przy tym domowy urok.
Sprawdź też: Nigdy nie jadłeś takiej pomidorówki! Jeden składnik zmienia wszystko