Puszysty biszkopt jak z cukierni – ta temperatura zawsze działa!

Perfekcyjny biszkopt to marzenie każdego domowego cukiernika. Aby smakował idealnie, powinien być lekki jak piórko, delikatny jak chmurka i równomiernie wyrośnięty. Sekret biszkoptu tkwi nie tylko w odpowiednich składnikach i technice, ale też w… temperaturze pieczenia. Sprawdź przepis, dzięki któremu twój biszkopt zawsze będzie wychodzić doskonale.
Z tego artykułu dowiesz się:
Największy sekret idealnie puszystego biszkoptu
Biszkopt składa się z zaledwie kilku składników. Jego przygotowanie wymaga jednak ogromnej precyzji i cierpliwości. To właśnie biszkopt często decyduje o sukcesie całego wypieku, takiego jak tort urodzinowy. Z pozoru prosty, w rzeczywistości wymaga zachowania kilku kluczowych zasad – mają one ogromny wpływ na konsystencję i wysokość biszkopta.
W czym tkwi sekret idealnie puszystego ciasta? Otóż w temperaturze składników. Najlepsze efekty uzyskasz, gdy jajka będą mieć temperaturę pokojową. Zimne składniki znacznie trudniej się ubijają, a powstała masa nie jest tak stabilna. Przed przystąpieniem do pracy warto wyjąć składniki z lodówki na co najmniej 30 minut.
Aby otrzymać idealną pianę, najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli – dzięki temu piana stanie się sztywniejsza. Cukier dodawaj stopniowo, po jednej łyżce, nie przerywając miksowania. Gotowa masa powinna wyjść sztywna, gładka i lśniąca. Dopiero w dalszej kolejności można dodać żółtka, mieszając na wolnych obrotach.
Sprawdzony sposób na uzyskanie delikatnej struktury biszkoptu to użycie… dwóch rodzajów mąk. Idealnie sprawdzi się pszenna i ziemniaczana. Mąkę należy wcześniej przesiać, aby nie tworzyły się grudki. Przesiana mąka dodatkowo napowietrzy mieszankę. Dodawaj ją stopniowo do masy jajecznej, bardzo delikatnie mieszając szpatułką lub na minimalnych obrotach miksera. Zbyt energiczne mieszanie sprawi, że biszkopt nie będzie puszysty.
Temperatura pieczenia biszkopta – jaka powinna być?
Prawidłowe ustawienie piekarnika to jeden z najważniejszych kroków. O jakich zasadach pieczenia biszkopta warto pamiętać?
- Zbyt chłodny piekarnik sprawi, że biszkopt się nie podniesie.
- Za wysoka temperatura przypiecze biszkopt z wierzchu, pozostawiając środek surowy.
- Jeśli chcesz, aby biszkopt miał równe boki, nie smaruj boków tortownicy tłuszczem.
- Najlepsze efekty przyniesie pieczenie biszkopta w temperaturze 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu) lub 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 35-40 minut.
- Nigdy nie otwieraj piekarnika w pierwszych 30 minutach pieczenia – biszkopt opadnie.
Aby przekonać się, czy biszkopt jest już gotowy, po upływie sugerowanego czasu możesz delikatnie sprawdzić patyczkiem stopień dopieczenia ciasta. Jeśli patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy, oznacza to, że twój biszkopt jest gotowy. Po wyjęciu z piekarnika odstaw go do wystudzenia w foremce – dopiero później wyjmij biszkopt. Następnie możesz przekroić go na 2-3 spody i przygotować piętrowe ciasto lub tort.
Przeczytaj też: Najlepsze przepisy na ciasto biszkoptowe

Sprawdzony przepis na uniwersalny, lekki biszkopt
Szukasz sposobu na lekki, pyszny biszkopt, który posłuży ci jako baza do popisowych ciast? Wypróbuj ten prosty przepis.
Składniki:
- 7 dużych jaj
- 200 g drobnego cukru
- 160 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując – masa musi zrobić się lśniąca.
- Dodawaj pojedynczo żółtka, nie przerywając miksowania.
- W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Delikatnie dodawaj suche składniki do masy jajecznej – mieszaj do połączenia.
- Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 35-40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Puszysty biszkopt możesz przekładać lekkim kremem, bitą śmietaną, galaretką, owocami czy musem czekoladowym. Sprawdzi się on także jako podkład np. do ciasta „leśny mech” czy tortów na wyjątkowe okazje. Pokrojony w kostkę, może być również bazą do domowego tiramisu. Smacznego!