Przepisy śniadaniowe z makrelą w roli głównej - pyszny początek dnia

Makrelę jadłaś do tej pory tylko w formie pasty? Chcemy pokazać ci, że makrelę możesz użyć na fantastyczne sposoby. Zrobisz z niej przepyszne śniadanie, którym znakomicie zaczniesz dzień. Nasze propozycje zawierają same zdrowe, ale przy tym świetne w smaku przepisy, w których makrela jest głównym składnikiem. Jeżeli masz akurat makrelę w domu i nie wiesz, co nowego można z niej zrobić, polecamy te 6 smakowitych inspiracji.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zdrowa sałatka
Ta pyszna i odżywcza sałatka składa się z prostych składników. Jest bogata w dobre dla zdrowia tłuszcze, które znajdują się w makreli oraz w jajkach i tłuszczu roślinnym. Zarówno makrela jak i jajka są źródłem białek, które są bardzo potrzebne każdego dnia. Ta propozycja jest idealna dla osób, które korzystają z diety ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Propozycja ta bowiem ma znikomą ilość węglowodanów.
Prosta pasta
Bardzo prosta pasta, która składa się z kilku składników to nieco prostsze rozwiązanie niż klasyczna pasta z makreli. Ten przepis idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Kanapki podane z taką pastą zapewnią sytość na długi czas. Pasta z ryby wędzonej jest bardzo prosta do przygotowania. Użycie do przepisu jogurtu wysokobiałkowego zapewnia zwiększenie ilości białka w tym posiłku, a to pozwala na uzyskanie pełnowartościowego dodatku do pieczywa.
Trochę więcej składników
Pasta klasyczna z makreli zawiera cenny produkt - ogórki kiszone. Sprawiają, że całość nabiera wyrazistego smaku. Klasyczna pasta z makreli jest prosta do zrobienia i jej składniki są dostępne w każdym sklepie. Dodatek musztardy nadaje ciekawy smak, a całość idealnie komponuje się wraz ze świeżym pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym. Pieczywo też może być podpieczone, co da fantastyczne tosty z pastą rybną.
Sałatka bogata w zdrowe tłuszcze
Kolejna propozycja na wysoko odżywczą sałatkę. Kilka prostych składników, które mają wysoką gęstość odżywczą zapewniają fajny, zdrowy posiłek. To jest bardzo dobra propozycja dla osób, które także z jakiegoś powodu ograniczają podaż węglowodanów. Osoby na diecie ketogenicznej albo low carb mogą w ten sposób zjeść sycący, a przy tym bogaty w zdrowe tłuszcze i białko posiłek. Dzięki tak dobranym składnikom sytość po takim śniadaniu jest bardzo duża.
Wysokobiałkowa pasta
Pasta z makreli wędzonej i sera białego? Jesteśmy na tak! Dla każdego, kto dba o odpowiednią ilość białka w jadłospisie taki dodatek do pieczywa będzie super opcją. I makrela, i jajka, i ser są bogatym źródłem protein. Dodatkowo makrela i jajka dostarczają cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zjedzenie śniadania złożonego z takiej pasty oraz pełnoziarnistego pieczywa zapewni sytość na wiele godzin.
Genialna pasta pomidorowa
Jak zrobisz tę pastę z makreli to się zakochasz - gwarantujemy to! Makrela w puszce nie musi być jedzona solo! Dodaj do niej kilka prostych składników, a uzyskasz cudowny dodatek do śniadania, który zagości na stałe w twoim menu. Całość daje tak dobrą pastę, że wszyscy domownicy będą pytali, kiedy znowu pojawi się na śniadanie. Majonez klasyczny możesz wymienić na ten typu light - w ten sposób znacząco ograniczysz ilość tłuszczów i kilokalorii.