Przepis na chrupiące ogórki małosolne - nie znasz prostszego sposobu!

Niektórzy przez cały rok wyczekują sezonu na ogórki małosolne. Te delikatne, chrupiące warzywa mogą być wyśmienitym dodatkiem do letnich sałatek i dań z grilla. Miłośnicy ogórków małosolnych jedzą je również na kanapkach lub całkiem saute. Jak uzyskać idealny smak i konsystencję ogórków małosolnych? Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tajemnica chrupiących ogórków małosolnych
Istnieje pewna zasada, jeśli chodzi o przygotowanie perfekcyjnie chrupiących ogórków małosolnych – to 1:1:1, czyli na każdy kilogram ogórków przypada litr wody i jedna łyżka soli. Właśnie dzięki takim proporcjom ogórki stają się kruche i przyjemnie chrupią, a ich smak robi się wyważony – lekko słony, delikatnie kwaśny i jednocześnie subtelnie słodki. Balans wszystkich tych smaków sprawia, że ogórki małosolne są wyjątkowe.
Proporcje to jednak nie wszystko, ponieważ równie istotne są odpowiednie składniki. Aby smakowały wybornie, ogórki muszą być jędrne, świeże i w jasnozielonym kolorze. Postaw na mniejsze sztuki, które mogą szybciej przejść smakiem zalewy. Bardzo ważne jest także użycie soli kamiennej i przegotowanej wody – zarówno ciepłej, jak i zimnej. Wszystko zależy od tego, jak szybko chcesz uzyskać ogórki.
Prosty przepis na ogórki małosolne – będą chrupać jak nigdy!
Istnieje kilka sprawdzonych metod na przygotowanie ogórków małosolnych. Poniższy przepis sprawi, że ogórki małosolne będą przyjemnie chrupać. Oszalejesz na ich punkcie!
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- 5 gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 ½ łyżka soli
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kamionkę lub duży szklany słoik – naczynie powinno być czyste, wyparzone i suche.
- Umyj ogórki, koper i chrzan. Jeśli chcesz, ogórki możesz namaczać wcześniej przez kilka godzin.
- Ułóż na dnie naczynia trzy gałązki kopru, trzy ząbki czosnku i połowę porcji chrzanu. Następnie ułóż ogórki i pozostałe składniki.
- Zagotuj wodę i wymieszaj z solą. Jeśli zależy ci na czasie, zalej ogórki gorącą wodą lub poczekaj, aż wystygnie. Wolisz dłuższe kiszenie? Wówczas ogórki powinny zostać całkowicie przykryte zalewą.
- Zakryj słoik gazą lub przykryj talerzem (w przypadku krzemionki). Możesz też czymś obciążyć naczynie (np. ciężkim kamieniem).
Ogórki małosolne nadadzą się do jedzenia po 2-3 dniach. Warto przygotować większą ilość tego chrupiącego przysmaku, zwłaszcza że ogórki zawierają cenne witaminy oraz minerały. Ich przygotowanie jest szybkie i niedrogie, dlatego wykorzystanie sezonu na ogórki jest świetnym pomysłem.
Przeczytaj też: Sprawdzony przepis na ogórki kiszone

Jak jeszcze wzbogacić smak ogórków małosolnych?
Jeśli chcesz wzmocnić smak ogórków, możesz poeksperymentować z dodatkami.
- Liście wiśni lub porzeczki – dodadzą przetworom owocowej nuty.
- Plasterki cebuli – nadadzą ogórkom małosolnym subtelną słodycz.
- Ziarenka pieprzu / plasterek papryczki chili – ciekawe urozmaicenie dla wielbicieli ostrzejszych ogórków.
Nie zapomnij o naczyniu! Ma równie ważne znaczenie, co odpowiednie składniki. Idealne są wspomniane już kamionki, jednak duże szklane słoje również znakomicie się nadadzą. Naczynie musi być czyste i wyparzone, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
Pamiętaj również o przechowywaniu. Ogórki małosolne najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – w ten sposób można spowolnić proces fermentacji i dłużej cieszyć się ich świeżym smakiem.