Prosty trik na soczyste mięso z grilla – będzie delikatne i mięciutkie!

Grillowanie to nieodłączny element letnich biesiad na świeżym powietrzu w Polsce. Odpowiednio przygotowane mięso może uczynić tę „tradycję” jeszcze przyjemniejszą. Kluczem do pysznych mięs na grillu jest odpowiednia marynata, która nadaje im soczystość i wyrazisty smak. Sprawdź, jak przygotować grillowane smakołyki i zaskocz wszystkich gości.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co warto wiedzieć o marynatach do mięsa?
Marynaty do mięsa podzielić można na suche i mokre. Sprawdzają się do różnych rodzajów mięsa, a także mają inne właściwości.
- Marynaty suche – ich użycie polega na nacieraniu mięsa mieszanką przypraw. Marynaty suche znakomicie sprawdzają się w przypadku tłustszych mięs, np. karkówki.
- Marynaty mokre – bazują na olejach, sokach i jogurtach. Są wyśmienite dla delikatniejszych mięs, np. filetu z kurczaka czy schabu. Aby przyprawy lepiej wnikały w głąb mięsa, warto wymieszać je w oleju o neutralnym smaku.
Jeśli chcesz wzbogacić smak mięsa i nadać mu karmelizowanej skórki, wykorzystaj musztardę, syrop klonowy lub miód. Z kolei kwaśne składniki, takie jak sok z cytryny, ocet czy piwo zmiękczą włókna mięsa – dzięki temu będzie soczystsze.
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?
Masz ochotę na pyszne grillowane mięso? Zawsze wyśmienicie sprawdza się karkówka. Aby smakowała doskonale, warto przygotować odpowiednią marynatę. Sprawdź przepis, który sprawi, że karkówka będzie mięciutka i soczysta.
Składniki:
- 1 kg karkówki (plastry o grubości ok. 1,5 cm)
- 3-4 ząbki czosnku (rozgniecione lub posiekane)
- 250 ml jasnego piwa (lub ciemnego dla intensywniejszego smaku)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry.
- Delikatnie rozbij każdy kawałek karkówki.
- Wymieszaj w dużej plastikowej misce piwo, musztardę, miód, olej rzepakowy, czosnek i przyprawy.
- Obtocz plastry karkówki w marynacie. Następnie umieść w naczyniu i zakryj folią.
- Marynuj mięso w lodówce przez ok. 4-5 godzin (opcjonalnie przez całą noc).
- Na 30 minut przed grillowaniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Grilluj karkówkę aż do pożądanego stopnia przypieczenia.

Najskuteczniejsze triki na miękką karkówkę z grilla
Karkówka to jedno z najbardziej wdzięcznych mięs – jednak tylko, gdy zadbamy o jej odpowiednie przygotowanie. Oto trzy sprawdzone triki, dzięki którym mięso z grilla zawsze będzie soczyste, miękkie i pełne smaku.
- Aromatyczna marynata – karkówka uwielbia mocne przyprawy, jednak potrzebuje też czasu, aby dobrze je wchłonąć. Marynuj mięso minimum 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Do marynaty dodaj olej (np. rzepakowy) lub oliwę z oliwek, czosnek, cebulę, musztardę, paprykę, zioła (tymianek, oregano) i odrobinę octu lub soku z cytryny. Marynata nie tylko doda smaku karkówce, ale też zapobiegnie jej przesuszeniu podczas grillowania.
- Temperatura grillowania – zbyt wysoka temperatura doprowadzić może do tego, że karkówka zacznie się przypalać z zewnątrz, a w środku zostanie surowa. Może też… całkiem wyschnąć. Najlepszy efekt daje grillowanie nad średnim żarem, nigdy nie bezpośrednio nad ogniem. Spróbuj również najpierw zrumienić karkówkę z obu stron, a potem przesunąć ją na brzeg rusztu i grillować wolniej pod przykryciem. Umożliwi to mięsu równomierne upieczenie się przy jednoczesnym zachowaniu soków.
- Odpoczynek – gdy już zdejmiesz karkówkę z grilla, daj jej… odpocząć. Wystarczy ok. 10 minut pod folią aluminiową. Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się po całym kawałku i nie będą wypływać przy krojeniu karkówki. Mięso zachowa też miękkość i soczystość.
Przeczytaj też: Dania z grilla idealne dla najmłodszych smakoszy