Posmaruj tą pastą chleb - zastąpi masło. Jest zdrowa i smakuje wybornie!

Pasta kanapkowa to pomysł na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Bez problemu przygotujesz ją z prostych składników, dostosowując smak do własnych upodobań. Szczególnie ciekawą propozycją jest pasta na bazie ziaren słonecznika. Dowiedz się, dlaczego warto używać jej na pieczywo zamiast masła.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ziarna słonecznika – właśnie za to je pokochasz!
Ziarna słonecznika można znaleźć w większości kuchni. Kupimy je w każdym sklepie – zarówno do łuskania, jak i już obrane z łupin. Ich łagodny smak doskonale komponuje się z warzywami i przyprawami. Właśnie dzięki niemu ziarna słonecznika stanowią świetną bazę do past śniadaniowych.
W przeciwieństwie do tradycyjnego masła pasta słonecznikowa nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczów nasyconych. Czyni to pastę lżejszą i bardziej przyjazną dla organizmu. Wystarczy dodać do niej ulubione zioła, czosnek i suszone pomidory, aby stworzyć naprawdę pyszne smarowidło do kanapek.
Dlaczego warto jeść ziarna słonecznika np. w formie pasty kanapkowej?
- Ziarna słonecznika zawierają witaminę E, która działa jak naturalna tarcza ochronna przed wolnymi rodnikami i wspiera regenerację komórek.
- Nasiona wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i chronią przed stanami zapalnymi.
- Obecność kwasów tłuszczowych omega-6 w ziarnach słonecznika korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika – prosty przepis
Jeśli chcesz zastąpić masło czymś naprawdę pysznym i pożywnym, koniecznie przygotuj pastę z suszonych pomidorów i słonecznika. Przepis jest prosty, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić.
Składniki:
- 180 g ziaren słonecznika (łuskanych)
- 300 g suszonych pomidorów w oleju
- 120 g cebuli
- 15 g cukru trzcinowego
- 15 ml soku z cytryny
- 10 g czosnku
- 5-8 g soli
Przepis:
- Opłucz na sitku pestki słonecznika. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą.
- Odstaw ziarna słonecznika na ok. godzinę, aby spęczniały.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Wlej na patelnię łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę na złoto.
- Umieść suszone pomidory w malakserze razem z cebulą i połową oleju ze słoika.
- Dodaj ząbki obranego czosnku, cukier i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj odsączone pestki słonecznika i zmiksuj na pastę.
- Przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Przeczytaj też: Jak uprażyć słonecznik, żeby go nie przypalić?

Jak jeszcze wykorzystać ziarna słonecznika?
Regularne spożywanie nasion słonecznika może przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych. Poza poprawą pracy serca i naczyń krwionośnych, ziarna słonecznika wspierają także układ nerwowy – to zasługa witaminy B6 i kwasu foliowego. Słonecznik pozytywnie wpływa również na kondycję skóry, paznokci i włosów. Zawartość selenu w nasionach wzmacnia z kolei odporność, a magnez wspiera koncentrację i poprawia jakość snu.
Choć pasta słonecznikowa to jeden z najbardziej znanych sposobów wykorzystania ziaren, ich kulinarne zastosowanie jest znacznie szersze. Możesz je uprażyć i posypać sałatkę, dodać do ciasta czy wsypać do ciepłego muesli z mlekiem. Ziarna słonecznika świetnie sprawdzają się także jako składnik domowych granoli lub panierki do mięsa.
Jak widzisz, warto mieć zapas nasion słonecznika w swojej kuchni. Jeśli nigdy nie wykorzystywałeś ich potencjału w potrawach, najwyższa pora nadrobić zaległości.