Porcja makaronu na osobę - sprawdź, ile to jest

Makaron znajduje zastosowanie zarówno w daniach głównych, jak i sałatkach czy przekąskach. Bez względu na to, co z niego przygotowujesz, zawsze pojawia się pytanie – jaka ilość makaronu będzie odpowiednia na osobę? Sprawdź kilka porad, dzięki którym łatwiej będzie ci dobrać właściwą ilość makaronu na różne okazje.
- Jak ustalić ilość makaronu na osobę?
- Objętość makaronu przed i po ugotowaniu
- Jak nie zmarnować ugotowanego makaronu?
Jak ustalić ilość makaronu na osobę?
Oszacowanie ilości makaronu na jedną, dwie czy więcej osób wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że weźmiesz pod uwagę kilka elementów, takich jak:
- rodzaj przygotowywanego dania,
- apetyt osób, które będą jeść posiłek,
- rodzaj przyrządzanego makaronu,
- pora posiłku – inne porcje sprawdzą się np. na cięższy obiad, a inne na lekką kolację.
W restauracjach przyjmuje się następujące, orientacyjne ilości makaronu na osobę:
- zupa – trafia do niej ok. 50 g makaronu,
- sałatka – stosuje się ilość ok. 70 g makaronu,
- danie główne – zawiera zwykle 100-125 g makaronu na osobę.
Dodatkowo na większych wydarzeniach (np. bankiecie) stosuje się porcje rzędu 75-95 g. W warunkach domowych bywa… różnie. Często naszą miarką jest szklanka, która niestety nie jest precyzyjna. Lepiej skorzystać z wagi kuchennej, dzięki której z łatwością dostosujesz ilość makaronu do potrzeb gości. Pamiętaj również, że podczas gotowania makaron zwiększa swoją objętość – wpływa to na końcową ilość potrawy.
Objętość makaronu przed i po ugotowaniu
Suchy makaron waży znacznie mniej niż po ugotowaniu. Choćby z uwagi na to nie można stosować jednego przelicznika dla wszystkich rodzajów makaronu. Dla przykładu jedna szklanka makaronu nitki waży ok. 80 g na sucho – po ugotowaniu masa makaronu zwiększa się do 140 g. Odmierzanie tylko na podstawie objętości doprowadzić może do błędów – zwłaszcza gdy korzystamy z różnych naczyń.
Jak dobrać porcję makaronu? Najlepiej sprawdzają się proporcje przyjmowane przez restauracje – sprawdzisz je w poprzedniej części tekstu. W przypadku dania głównego, jeśli zawiera inne sycące składniki (np. mięso lub ser), możesz zmniejszyć ilość makaronu ze 100-125 g na ok. 80-100 g.
Warto także kierować się następującą zasadą – lepiej nieco mniej niż za dużo. Goście zawsze mogą poprosić cię o dokładkę. Prawda jest taka, że nadmiar jedzenia często ląduje… w koszu.

Jak nie zmarnować ugotowanego makaronu?
Zdarza się, że czasem przygotujemy zbyt dużą ilość makaronu. Co zrobić, gdy tak się stanie? Wyrzucenie jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Pamiętaj, że ugotowany makaron możesz bez problemu przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wystarczy, że zamkniesz go w szczelnym pojemniku i schowasz do chłodziarki – nie wyschnie i nie przesiąknie nieprzyjemnymi zapachami.
Z nadmiaru makaronu możesz przygotować mnóstwo pysznych dań:
- Makaron z sosem – to najprostszy sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanego makaronu. Sos może być np. klasyczny pomidorowy, śmietanowy lub warzywny.
- Zapiekanka z dodatkiem warzyw, mięsa, sera lub jajek – aby ją zrobić, wystarczy wymieszać składniki, przyprawić i zapiec w piekarniku.
- Zupa z makaronem – jest szybka i pożywna, a więc idealna na sycący obiad lub lekką kolację.
- Makaron na słodko – na przykład z białym serem, śmietaną i odrobiną cukru. To doskonała propozycja zwłaszcza dla dzieci lub jako deser po lekkim obiedzie.
- Makaron na patelni – możesz przygotować go z warzywami, jajkiem czy nawet w formie omletu z makaronem. Dzięki temu w zaledwie kilka minut stworzysz ciekawe i pożywne danie.
Wiesz, że nie zjesz makaronu w najbliższym czasie? Zawsze możesz go też zamrozić. Najlepiej robić to w porcjach, które łatwo później rozmrozić i wykorzystać do szybkiego posiłku.
Przeczytaj również: Najciekawsze pomysły na dania z makaronem