Dlaczego twoje placki ziemniaczane są tłuste? Brakuje im jednego prostego dodatku!

Placki ziemniaczane są jednym z najbardziej znanych dań w Polsce. Zwykle podaje się je z gulaszem albo kleksem śmietany, w zależności od gustu. Choć przepis jest nieskomplikowany, często bywa, że zamiast złocistej i chrupiącej skórki, placki są zbyt tłuste. Sprawdź, jakie błędy unikać, aby potrawa zawsze była smaczna.
- Sekrety smażenia idealnych placków ziemniaczanych
- Sposób na chrupiące i lekkie placki ziemniaczane
- Pomysły na urozmaicenie placków ziemniaczanych
Sekrety smażenia idealnych placków ziemniaczanych
Pewnym osobom może się wydawać, że przygotowanie placków to coś prostego. Jednakże nie jest to takie łatwe zadanie. Często zdarza się, że placki ziemniaczane wychodzą tłuste. Jednym z głównych powodów, dlaczego tak jest, bywa zbyt niska temperatura oleju. Kiedy masa ziemniaczana trafia na chłodny tłuszcz, zaczyna go wchłaniać jak gąbka.
Optymalna temperatura smażenia placków ziemniaczanych to około 180°C. Aby upewnić się, że olej jest odpowiednio nagrzany, wrzuć kawałek chleba na patelnię. Jeśli po kilkunastu sekundach się zrumieni, to znak, że można rozpocząć smażenie placków.
Jak sprawić, by nie były nasiąknięte tłuszczem? Bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Doskonale sprawdzają się odmiany mączyste z dużą zawartością skrobi, a mniejszą ilością wody. Ziemniaki wodniste mogą spowodować, że placki będą się rozpadać, ale również bardziej nasiąkać olejem.
Istotne jest także odciśnięcie masy ziemniaczanej, np. w czystej ściereczce bawełnianej. Nadmiar płynu może bowiem sprawić, że placki stracą chrupkość i szybciej wchłoną tłuszcz.
Sposób na chrupiące i lekkie placki ziemniaczane
Jest doskonały sposób, za pomocą którego można poprawić konsystencję placków i zredukować absorpcję tłuszczu. Do startego ziemniaczanego ciasta wystarczy dodać łyżkę octu na każdy kilogram ziemniaków. W rezultacie placki będą bardziej zwarte i jednocześnie lżejsze. Staną się także niezwykle chrupiące. Co istotne, ocet w tak małej ilości jest niewyczuwalny w smaku – mimo to wciąż działa skutecznie.
Jeśli pragniesz, aby placki były naprawdę smaczne, uważaj na błędy podczas ich smażenia. Niedostatecznie gorący tłuszcz i nieodpowiednie ziemniaki to jedno. Istotna jest także wielkość smażonych placków. Jeśli nałożysz zbyt grubą warstwę masy, istnieje ryzyko, że placki w środku pozostaną surowe. Nakładaj więc cienkie porcje, które szybko i równomiernie się przyrumienią.
Następnym błędem jest zbyt wczesne przewracanie placków. Poczekaj, aż spód się przyrumieni. Dzięki temu placki łatwiej będą odchodzić od patelni.

Pomysły na urozmaicenie placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane dają możliwość przeprowadzenia wielu interesujących kulinarnych eksperymentów. Do masy można dodać między innymi startą marchewkę, pietruszkę lub dynię. Te warzywa nie tylko urozmaicą smak, ale również poprawią strukturę placków. Bardzo interesującym dodatkiem jest także kefir, maślanka lub jogurt naturalny.
Chcesz przygotować mniej tłustą wersję placków ziemniaczanych? Zawsze możesz je upiec w piekarniku. W tym celu wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posmarować cienką warstwą oleju i upiec placki na złoty kolor.
Placki mogą być wyjątkowe zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. W wersji obiadowej można podać je z mięsnym gulaszem, sosem grzybowym lub duszonymi warzywami. Natomiast na słodko świetnie pasują do cukru pudru, miodu lub musu owocowego. Niezależnie od preferencji, dzięki prostym trikom unikniesz, aby tłuszcz ociekał z placków.
Przeczytaj również: Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?