Trik, o którym wiedzą tylko doświadczeni kucharze – pieczarki jak z lasu

Pieczarki od dawna królują na polskich stołach. Są tanie, łatwo dostępne i uniwersalne w kuchni. Można dodać je do sosu, zupy, zapiekanki lub innych dań. Doceniamy ich delikatny smak, jednak wielu osobom brakuje w nich intensywnego aromatu – takiego, który charakteryzuje grzyby leśne. Istnieje jednak prosty sposób, aby zwykłe pieczarki nabrały głębi i przypominały w smaku borowiki czy podgrzybki. Przeczytaj.
- Te dwa składniki zupełnie zmienią smak pieczarek!
- Dzięki tym prostym trikom pieczarki będą smakować wykwintnie!
- Jak jeszcze wykorzystać można pieczarki?
Te dwa składniki zupełnie zmienią smak pieczarek!
Co zrobić, aby zwykłe pieczarki nabrały charakteru? Sięgnij po zioła i przyprawy, które podbiją ich naturalny smak. Najważniejsze jest umiejętne ich dobranie. Dzięki dobrym przyprawom oraz ziołom potrawa nie będzie mdła – nie straci też jednocześnie charakteru. Pod uwagę należy wziąć sposób obróbki pieczarek.
- Smażone pieczarki: do pieczarek przyrządzanych tą metodą idealnie pasuje tymianek, czosnek i bazylia. Nadają im nieco pikantnej nuty.
- Duszone pieczarki: w tym przypadku świetnie sprawdzi się majeranek, papryka i mieszanki ziół śródziemnomorskich.
- Grillowane pieczarki: zyskają wyjątkowy aromat, gdy połączysz je z rozmarynem lub ostrzejszymi przyprawami.
Niektórym nie pasuje w pieczarkach to, że nie mają leśnego aromatu – takiego jak grzyby z lasu typu borowiki lub podgrzybki. Na szczęście istnieją produkty, dzięki którym można zupełnie zmienić smak pieczarek – to wino i sos sojowy. Oba dodatki mogą sprawić, że grzyby zyskają głębszy smak i ciemniejszą barwę.
Podczas smażenia wlej do pieczarek ok. 1/4 szklanki wytrawnego wina białego lub czerwonego. Następnie dodaj łyżkę lub dwie sosu sojowego. Alkohol szybko odparuje, pozostawiając delikatny, ziemisty posmak. Z kolei sos sojowy wzbogaci pieczarki o charakterystyczne umami, dzięki czemu zaczną przypominać leśne grzyby.
Dzięki tym prostym trikom pieczarki będą smakować wykwintnie!
Chcesz wynieść smak pieczarek na wyższy poziom? W takim razie spróbuj wykorzystać kilka prostych trików, aby smakowały wybitnie.
- Nigdy nie myj pieczarek pod bieżącą wodą! W ten sposób wchłaniają całą wilgoć i tracą intensywność smaku. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie oczyszczenie ich wilgotną ściereczką lub pędzelkiem.
- Wrzucaj pieczarki wyłącznie na dobrze rozgrzaną patelnię, aby od razu się przyrumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Dzięki temu zyskają złocistą skórkę i intensywny aromat.
- Aby podkręcić smak pieczarek, pod koniec smażenia dodaj odrobinę masła. Tłuszcz wydobędzie z nich głębię i nada aksamitność.
- Lubisz kuchenne eksperymenty? Przed smażeniem spróbuj zamarynować pieczarki przez kilkanaście minut w mieszance oliwy, sosu sojowego i ziół.
Sprawdź też: Jak gotować grzyby, by nie straciły smaku?

Jak jeszcze wykorzystać można pieczarki?
Poza klasycznym smażeniem czy duszeniem, pieczarki wykorzystać można na wiele innych sposobów. Doskonale smakują nadziewane np. serem i ziołami. Wielu ludzi uwielbia spożywać je w wersji zapiekanej w piekarniku lub grillowane w całości.
Pieczarki wybitnie komponują się również z makaronem – zwłaszcza polanym kremowym sosem śmietanowym i oprószonym świeżymi ziołami. Pieczarki warto dodać do risotto, aby nadać potrawie leśnego posmaku. Można też przygotować z nich aromatyczną zupę krem.
Dzięki kilku prostym trikom nawet najzwyklejsze pieczarki mogą stać się hitem obiadu czy kolacji. Odpowiednio przyrządzone zaskoczą domowników i gości intensywnością smaku, a także aromatem do złudzenia przypominającym grzyby z lasu.