Ogórki z "polskiej Jerozolimy" - prosty przepis, który zrobisz w domu

Dobrze ukiszony ogórek to podstawa polskiej kuchni – ciężko o drugi tak bardzo charakterystyczny smak. Ogórki kiszone wzbudzają skrajne emocje. Niektórzy Polacy je uwielbiają, inni za wszelką cenę unikają. W Kalwarii Zebrzydowskiej kiszone ogórki stały się czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. To prawdziwy symbol miasta i element jego tożsamości. Sprawdź, jak zrobić ogórki z tzw. polskiej Jerozolimy.
- To tu ogórki kiszone spotykają się z tradycją!
- Jak zrobić ogórki kiszone z polskiej Jerozolimy?
- Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
To tu ogórki kiszone spotykają się z tradycją!
Kalwaria Zebrzydowska to miasto, które zwykle kojarzy się jedynie z zabytkowym sanktuarium i trasami pielgrzymkowymi. Tymczasem „polska Jerozolima”, jak mawia się o Kalwarii Zebrzydowskiej, potrafi zaskoczyć nietypowym podejściem do tradycji kulinarnej.
Miasto sąsiaduje z rodzinnymi Wadowicami papieża Jana Pawła II – miejscem o równie głębokich korzeniach religijnych i bogatej historii. Kalwaria Zebrzydowska słynie z sanktuarium pasyjno-maryjnego Ojców Bernardynów oraz manierystycznego zespołu architektonicznego i krajobrazowego wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Miejsce co roku przyciąga tłumy wiernych, ale i… smakoszy. Ci drudzy przybywają do Kalwarii Zebrzydowskiej, aby kupić kultowe słoiki ogórków kiszonych.
Jak zrobić ogórki kiszone z polskiej Jerozolimy?
Historia ogórków kiszonych sięga czasów młodości Karola Wojtyły. Właśnie w tych latach o mieszkańcach Kalwarii zaczęto mówić „ogórcorze”. Przydomek kalwarian wziął się od kiszonych ogórków sprzedawanych na placu Rajskim przed sanktuarium pasyjno-maryjnym i dróżkach kalwaryjskich. Sam papież wspomniał o nich podczas wizyty w rodzinnym mieście w 1999 roku.
W duchu tradycji związanej z zielonym przysmakiem ze słoika, miasto organizuje coroczne święto ogórka kiszonego. Wydarzenie na stałe wpisało się w lokalny kalendarz i cieszy się coraz większą popularnością. Podczas festiwalu można degustować regionalne przysmaki, a także wziąć udział w koncertach czy warsztatach kulinarnych. To niesamowita okazja, aby poznać smak kalwaryjskich ogórków.
Nie planujesz wyprawy do Kalwarii Zebrzydowskiej? Możesz zrobić ogórki kiszone w domu! Przygotowanie ich nie jest skomplikowane. Najważniejsze to zadbać o jakość składników i odpowiednie proporcje.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- kawałek chrzanu,
- 1 główka czosnku,
- 1 l wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 kopiasta łyżka soli kamiennej.
Instrukcja przygotowania:
- Dokładnie umyj i osusz ogórki. Najlepiej odciąć ich końcówki.
- Zagotuj wodę w garnku, po czym wsyp cukier i sól. Mieszaj aż do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
- Wkładaj ogórki do słoików. Upchnij pomiędzy nie kilka gałązek kopru, 2-3 ząbki czosnku i kawałek chrzanu.
- Gotową zalewę wlej do słoików z ogórkami, aby całkowicie zakryć składniki.
- Zakręć słoiki, po czym odstaw do ukiszenia na ok. 2-3 tygodnie.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
W niepozornych ogórkach kiszonych skrywa się nie tylko bogactwo kulturowe, ale i zdrowotne. Dlaczego warto regularnie je spożywać?
- Kiszone ogórki wspierają florę bakteryjną jelit.
- Dostarczają witaminy C, K oraz składników mineralnych, takich jak potas czy magnez.
- Regularne spożywanie kiszonek poprawia odporność, wspomaga trawienie i korzystnie oddziałuje na gospodarkę hormonalną.
Dziś coraz chętniej sięga się po naturalne produkty, ponieważ są wolne od sztucznych dodatków i konserwantów. Kiszonki idealnie wpisują się w ten trend. Przygotowując je samodzielnie w domu – zwłaszcza kalwaryjskie – to szansa na świadome jedzenie i przywrócenie do łask przepisów, które mają wieloletnią tradycję.