Obiad na 26 stycznia - 4 wyszukane potrawy
W niedzielę każdy z nas może zaszaleć z wyszukaną potrawą. Naprawdę nie trzeba co tydzień gotować rosołu! 26 stycznia to idealna okazja, aby przygotować coś ciekawego na obiad. Sprawdź cztery przepisy, które zrobią wrażenie zarówno na domownikach, jak i na najbardziej wymagających gościach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Soczyste mięso na wykwintny obiad
Indyk po angielsku to eleganckie danie, które zachwyca smakiem i jednocześnie prostotą. Potrawa inspirowana kuchnią brytyjską znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad. Starannie upieczone, soczyste mięso z indyka to doskonały wybór dla osób ceniących wyszukane, ale proste do odtworzenia przepisy.
Indyka można podawać np. z pieczonymi warzywami lub puree ziemniaczanym. Danie łączy w sobie łatwość przygotowania z efektownością podania. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się na wyszukany obiad.
Włoski akcent na talerzu
Rurki cannoli zwykle kojarzą się z deserem. Jednak w tej wersji danie zaskakuje pysznym, szpinakowym farszem. Delikatne, chrupiące cannoli wypełnione aromatycznym nadzieniem nadaje się na wyszukany, lekki obiad.
Szpinak w połączeniu z serem tworzą kremową konsystencję wypełniającą rurki. Dodatek aromatycznych przypraw nadaje farszowi głębi i wyrazistości. Wytrawne cannoli jest nie tylko pyszne, ale też efektowne. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Spróbuj!
Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie
Żeberka w miodzie zachwycają połączeniem słodkiego i wytrawnego smaku. Delikatne, miękkie mięso z miodową glazurą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miód nie tylko doda żeberkom słodyczy, ale też sprawi, że skórka zrobi się karmelizowana.
To znakomite danie na rodzinny, niedzielny obiad. Możesz podać żeberka z pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Przygotowanie mięsa w miodzie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przekonaj się!
Pyszny obiad po grecku
Moussaka to jedno z czołowych dań kuchni greckiej – zapiekanka zachwycająca warstwową strukturą i bogatym smakiem. Potrawa składa się z m.in. soczystego mięsa mielonego, bakłażanów i aromatycznego sosu beszamelowego.
Choć przygotowanie moussaki wymaga trochę czasu, efekt wynagrodzi włożony w to wysiłek. Danie wygląda imponująco na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej! Moussaka prosto z piekarnika z pewnością zachwyci domowników i gości.