Nigdy więcej suchych udek! Oto idealna temperatura pieczenia

Wiele osób przygotowuje udka z kurczaka bez konkretnego planu. W efekcie mięso często się przesusza, a jego skórka robi elastyczna i niezbyt smaczna. Tymczasem wystarczy kilka prostych trików, aby uzyskać efekt niczym z najlepszej restauracji! Sprawdź, co zrobić, aby udka z kurczaka były miękkie, odchodzące od kości i z chrupiącą, złotą skórką.
- W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka?
- Pieczenie udek – tych zasad warto przestrzegać
- Jak najprościej sprawić, aby udka z kurczaka były pyszne?
W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka?
Udka z kurczaka uchodzą za łatwe w przygotowaniu. Niestety, to mylne przekonanie – bardzo łatwo wysuszyć danie. Główną przyczyną źle przyrządzonych udek z kurczaka jest zła temperatura oraz brak odpowiedniej obróbki mięsa przed pieczeniem. Gdy włożysz je do nienagrzanego piekarnika, nawet najlepsze przyprawy nie uratują potrawy. Z kolei zbyt wysoka temperatura potrafi odebrać udkom soczystość.
Najważniejszy krok w przygotowaniu dania? Odpowiednie ustawienie piekarnika. Idealna temperatura do pieczenia udek z kurczaka to 200°C – koniecznie z funkcją grzania góra-dół, bez termoobiegu. Taki tryb pozwoli równomiernie upiec mięso, bez jego wysuszenia. Czas pieczenia zależy od wielkości porcji – mniejsze kawałki potrzebują ok. 40 minut, a większe nawet 60 minut.
Podczas pieczenia nie przykrywaj mięsa folią lub pokrywką. Udka muszą mieć kontakt z gorącym powietrzem, aby skórka mogła się porządnie zarumienić. Na ostatnie minuty pieczenia zwiększ temperaturę lub włącz funkcję grill – powierzchnia będzie niesamowicie chrupiąca.
Uwaga! Wyjmij mięso z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Pieczenie zimnego mięsa może sprawić, że nie dopiecze się w środku, a z zewnątrz będzie się przypalać.
Pieczenie udek – tych zasad warto przestrzegać
Wielu błędów podczas pieczenia udek można uniknąć, jeśli przestrzegać się będzie kilku prostych zasad.
- Nie używaj zbyt dużo tłuszczu. Kurczak i tak wystarczająco go wytopi. Jeśli już chcesz posmarować skórkę olejem, nanieś cienką warstwę za pomocą pędzelka.
- Unikaj szklanych naczyń – lepiej sprawdzą się metalowe blachy lub kratki zapewniające odpowiednią cyrkulację ciepła. Tłuszcz może z nich swobodnie spływać.
- Solenie zostaw na koniec lub nie przesadzaj z ilością przypraw na samym początku. Sól może wyciągnąć wilgoć z mięsa, co negatywnie wpłynie na jego soczystość.
- Jeśli po upływie 40 minut udka wyglądają na zbyt jasne, uchyl na chwilę drzwiczki od piekarnika i zwiększ temperaturę – mięso szybko nabierze koloru.
- Nie nakłuwaj mięsa zbyt często. Każde przebicie sprawi, że sok wypłynie, przez co kurczak zrobi się suchy.

Jak najprościej sprawić, aby udka z kurczaka były pyszne?
Najlepszy smak z kurczaka potrafi wydobyć dobrze przygotowana mieszanka przypraw. Wcale nie musisz przesadnie dosalać czy podlewać go tłuszczem! Genialnie sprawdzają się np. delikatne mieszanki ziołowe – rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka i odrobina soku z cytryny. Warto zamarynować mięso w przyprawach na kilka godzin przed pieczeniem lub nawet zostawić je na całą noc w lodówce.
Kluczowy jest też sam… wybór mięsa. Sięgaj po udka z kurczaka o jasnoróżowym, jędrnym zabarwieniu, bez plam i nadmiaru tłuszczu. Jeśli zauważysz żółtawe zabarwienie lub poczujesz, że mięso ma nieprzyjemny zapach – lepiej z niego zrezygnuj.
Przeczytaj też: Sekret mięciutkiego kurczaka bez tłuszczu