Niezbyt apetyczna nazwa dla niezwykle apetycznych ciast - 3 przepisy na pleśniaki

Nazwa nie zachęca? Mimo to ciasto pleśniak jest przepyszne! Tylko pomyśl: kruchy spód, do tego pyszna warstwa owoców, która stanowi przełamanie dla słodkiego smaku, na to smakowita, słodka beza i fantastyczna kruszonka... Te warstwy tworzą pyszny placek o takiej specyficznej nazwie. Zapraszamy po 3 proste przepisy na pleśniaki. Zaczniemy od ciasta ze śliwkami, przejdziemy przez deser z jabłkami i zakończymy na pleśniaku rabarbarowym. Przepyszne i proste!
Z tego artykułu dowiesz się:
Ze śliwkami
Pleśniak ze śliwkami to bardzo popularny deser, który często było można spotkać na wielu przyjęciach czy też nawet podczas zwykłego weekendowego dnia. Taki przepis nie jest zbyt skomplikowany, a także nie wymaga użycia składników z wyższej półki. Ciasto jest idealnie słodkie i kruche. Deser ten tak szybko rozchodzi się ze stołu, że to najlepiej świadczy o smakowitości pleśniaka ze śliwkami.
Z jabłkami
Ta propozycja na pleśniaka zawiera dwa kolory ciasta. Jest warstwa ciasta na spodzie w kolorze jasnym, na to lądują duszone jabłka. Warstwę owoców zamyka starte na tarce ciemne ciasto kruche, które z kolei pokryte zostaje bezową masą. Wierzch ciasta kończy jasne ciasto kruche w formie słodziutkiej kruszonki. Całość daje przepyszny deser o wyjątkowym smaku!
Z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to ostatnia propozycja, która wyśmienicie smakuje. Kwaśność rabarbaru niezwykle fajnie kontrastuje ze słodkim ciastem kruchym. Całość daje niesamowite doznania smakowe, które sprawią, że ten deser stanie się twoim ulubionym. Pleśniak z rabarbarem również składa się z dwóch kolorów ciasta kruchego. To dodatkowo wzbogaca smak oraz wygląd tego placka.