To miał być eksperyment… a powstał przetwór sezonu!

Latem zjadamy duże ilości arbuza. Zwykle wyrzucamy ich grube skórki do kosza na śmieci, nie zwracając na nie zbyt wielkiej uwagi. To duży błąd! To właśnie w tych pozornie niepotrzebnych resztkach kryje się ogromny potencjał – zarówno kulinarny, jak i zdrowotny. Sprawdź, dlaczego lepiej nie wyrzucać skórek z arbuza oraz w jaki sposób zrobić z nich pożytek.
- Skórki z arbuza – czy warto je zostawić?
- Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?
- Dlaczego warto przyrządzać przetwory z resztek arbuza?
Skórki z arbuza – czy warto je zostawić?
Oczywiście, że warto. Nie ma co się jednak oszukiwać. Większość z nas wyrzuca skórki arbuzowe razem z miąższem, którego nie udało się wydrążyć. W efekcie blisko zielonej skórki pozostaje sporo czerwonego środka i jasny, zwarty fragment. Zamiast traktować je jako odpadki, spróbuj wykorzystać je w… swojej kuchni. Możesz przygotować ze skórek arbuza m.in. pyszną konfiturę.
Skórki z arbuza doskonale chłoną przyprawy i słodycz. Na surowo mogą być twarde i nieco bez wyrazu, jednak już po odpowiednim podduszeniu z cukrem i dodatkami całkowicie zmieniają swój smak i charakter. Dzięki skórkom arbuzowym przygotować można np. konfiturę o lekko orzeźwiającej nucie – znakomitą do pieczywa, deserów, a nawet wytrawnych potraw.
Konfitura z arbuzowych skórek ma wyrazisty smak – ciężko pomylić go z czymkolwiek innym. Jest nieco kwaskowaty i melonowy, ale z wyraźnym korzennym tłem. Wyśmienicie sprawdza się w duecie m.in. z naleśnikami. Możesz też zaserwować konfiturę jako dodatek do pieczonego mięsa, pasztetu czy sera – zwłaszcza że pod względem kulinarnego zastosowania konfitura ta mocno przypomina dżem żurawinowy.
Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?
Do przygotowania domowej konfitury wystarczą jedynie skórki z dużego arbuza.
- Najpierw oddziel twardą, ciemnozieloną warstwę zewnętrzną. Pozostałe części pokrój w drobną kostkę.
- Zasyp skórki cukrem, po czym odstaw na kilkadziesiąt minut, aby puściły sok.
- Gotuj skórki arbuzowe z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną cytrynowej skórki.
- Gotowanie powinno trwać do momentu, aż kawałki zmiękną – wówczas można dodać goździki, które nadadzą całości wyjątkowej głębi.
- Po wyjęciu goździków, zblenduj konfiturę na gładką masę i przełóż do słoików.
Aby zachować świeżość konfitury na dłużej, warto ją zapasteryzować. Możesz zrobić to tradycyjnie w garnku z wrzątkiem lub w piekarniku.

Dlaczego warto przyrządzać przetwory z resztek arbuza?
Wykorzystywanie tego, co zwykle ląduje w koszu na śmieci, to nie tylko oszczędność pieniędzy. To również realny wkład w ograniczenie marnowania żywności. Skórki arbuzowe są tego idealnym przykładem. Po co je wyrzucać, skoro zawierają wartościowe składniki odżywcze? Znajdziemy w nich między innymi:
- błonnik,
- witaminę C,
- przeciwutleniacze.
Po przetworzeniu skórki arbuzowe mogą stać się smacznym i zdrowym uzupełnieniem domowego menu. Przy okazji robienie z nich przetworów to świetna okazja do… relaksu. To również szansa na zaangażowanie rodziny i pokazanie dzieciom, jak łatwo można przekształcać pozornie bezużyteczne składniki w coś absolutnie wyjątkowego.
Nigdy nie próbowałeś robić przetworów ze skórek owoców? Zatem arbuz może być idealny na początek tej nowej przygody. Jest łatwy do obróbki, neutralny w smaku i dostępny w dużych ilościach – zwłaszcza latem.
Sprawdź też: Jak zrobić lody arbuzowe?