Nie uwierzysz, że to nie mięso! Najlepszy przepis na steki z kalafiora

Kalafior należy do warzyw kapustnych. Zawiera duże ilości witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Czy wiedziałeś, że jego regularne spożywanie może przyczyniać się do poprawy zdrowia? Sięgnij więc od czasu do czasu po kalafior zamiast mięsa i zrób z niego… steki! Sprawdź przepis, którym zachwyci się nawet największy wielbiciel dań mięsnych.
- Dlaczego warto jeść steki z kalafiora?
- Jak przyrządzić idealne steki z kalafiora?
- Steki z kalafiora, czyli „cud kulinarny”
Dlaczego warto jeść steki z kalafiora?
Steki z kalafiora nie są wyłącznie wymysłem kulinarnym dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. To niezwykle wartościowe danie, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjne mięso.
- Kalafior to warzywo niskokaloryczne, które jest bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawiera m.in. witaminę C, K, B6, kwas foliowy i błonnik wspierający trawienie.
- Warzywo obfituje w przeciwutleniacze i związki siarkowe, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi.
- Kalafior to warzywo łatwo dostępne i tanie, a jego przygotowanie w formie steków nie wymaga ani wielu składników, ani umiejętności kulinarnych.
- Steki z kalafiora są lekkostrawne i nie obciążają żołądka, w związku z czym to doskonały wybór dla osób z wrażliwym układem pokarmowym
- Danie na bazie kalafiora to świetna opcja dla dzieci, które nie zawsze z radością sięgają po warzywa.
Jeśli lubisz dania z kalafiorem, steki powinny przypaść ci do gustu. W dodatku możesz je dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Najczęściej steki kalafiorowe serwuje się z sosem jogurtowym, hummusem, warzywami lub ryżem.
Jak przyrządzić idealne steki z kalafiora?
Przygotowanie steków z kalafiora nie zajmuje dużo czasu – spokojnie zamkniesz się w 30 minutach. Nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że krok po kroku odtworzysz poniższy przepis.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- granulowany czosnek
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
- świeże zioła (np. tymianek)
- ulubione przyprawy (np. kolendra)
Instrukcja:
- Oczyść kalafior i pokrój na grube, płaskie plastry o grubości ok. 2-3 cm.
- Każdy kawałek natrzyj olejem i oprósz przyprawami.
- Rozgrzej patelnię grillową lub klasyczną i podsmaż kalafior z obu stron, aż pojawią się ciemniejsze paski.
- Przełóż plastry na blachę do pieczenia, dodaj świeże zioła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Piecz kalafior przez ok. 20 minut, obracając w połowie czasu.
Warzywne steki wyśmienicie smakują z lekkim sosem na bazie jogurtu lub pastą hummus. Możesz zaserwować je z klasycznymi dodatkami obiadowymi, takimi jak ziemniaki z koperkiem i dowolna surówka. To doskonały pomysł na obiad bez mięsa, który zachwyci nie tylko wegetarian.
Sprawdź też: Jak ugotować kalafior?

Steki z kalafiora, czyli „cud kulinarny”
Steki z kalafiora można dowolnie modyfikować. Wybitnie smakują w panierce z orzechów, polane pikantnym sosem lub posypane startym serem. Można przyprawić je również pastą curry i podać z ryżem jaśminowym.
Kalafior doskonale chłonie przyprawy, w związku z czym wielu ludzi nazywa go „cudem kulinarnym”, idealnym do eksperymentów w kuchni. Fantastycznie smakuje także wersji grillowanej – wystarczy ruszt, marynata i kilka minut, aby stworzyć z kalafiora wyborne danie na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
Dzięki swojej strukturze kalafior dobrze znosi różne metody obróbki termicznej – od pieczenia po smażenie. Co ważne, nie traci przy tym właściwości odżywczych. Dzięki takiej wybornej alternatywie dla mięsa twoja codzienna kuchnia może stać się nie tylko zdrowsza, ale i… znacznie ciekawsza.