Nie tylko sok - poznaj 6 pomarańczowych przepisów

Sok pomarańczowy w szklance
Pomarańcze to pyszne owoce, bogate w witaminę C. Nadają się nie tylko do soku, ale również do ciast, sałatek czy mięs, fot. Darios
ikona podziel się
Opublikowano: 11.03.2024 r., 6:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Pomarańcze to owoce bogate w witaminę C. Najbardziej kojarzą się z pysznym, świeżym sokiem cudownie uświetniającym niedzielny poranek. Jednak te owoce możesz wykorzystać również do przygotowania wielu smacznych przepisów.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Ciasto
  2. Obiad
  3. Sałatka
  4. Surówka
  5. Naleśniki
  6. Konfitura

Ciasto

Pomarańcze świetnie odnajdują się w deserach. Możesz wykorzystać je do przygotowania tej pysznej, wilgotnej babki o pomarańczowym aromacie i wspaniałym smaku. Potrzebny będzie cały owoc, z którego zetrzesz skórkę i wyciśniesz sok, a także kisiel o smaku pomarańczowym.

Babka pomarańczowa

Obiad

Pomarańcze wspaniale smakują również w daniach obiadowych. Przekonasz się o tym, przygotowując soczystego kurczaka w pomarańczach. Takie udka duszone z plastrami pomarańczy z dodatkiem soku pomarańczowego to prawdziwy rarytas na niedzielny obiad.

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
305 g
Apetyczny kurczak w pomarańczach

Lista składników do przygotowania kurczaka w pomarańczach

  • Udko kurczaka ze skórą 1000 g
  • Oliwki czarne 50 g
  • Sok pomarańczowy 150 ml
  • Cebula czerwona 100 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Pomarańcza 500 g (2 sztuki)

Przygotowanie kurczaka w pomarańczach krok po kroku

Umyte mięso przypraw solą oraz pieprzem.

Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.

Sok z pomarańczy połącz ze szczyptą kurkumy oraz solą do smaku.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Wyłóż mięso i obsmażaj do zarumienienia z obu stron.

Zdejmij podsmażone mięso z patelni, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i 2 obrane ząbki czosnku pokrojone drobniej. Smaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół oliwki, sok z solą i kurkumą oraz plastry pomarańczy. Duś przez 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.

Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni (bez soku).

Ułóż kurczaka skórą do góry i polej sokiem, który został na patelni.

Piecz bez przykrywki przez godzinę. Polewaj sokiem z wierzchu co jakiś czas.

Po tym czasie włącz termoobieg i piecz w 250 st C do złocistej skórki (około 20 minut).

Na upieczonym kurczaku ułóż trochę świeżego rozmarynu i pozostaw danie na 5 minut - opcjonalnie.

Smacznego!

Sałatka

Nie tylko w daniach obiadowych, ale również w sałatce pomarańcze stanowią pyszny dodatek. Taka sałatka z dodatkiem granatu, piersi z kurczaka, orzechów i dressingu będzie wspaniała na lunch lub jako przekąska podczas wakacyjnego grilla z przyjaciółmi.

Surówka

Przygotowanie surówki do obiadu spędza ci sen z powiek? Tutaj również możesz sięgnąć po soczyste pomarańcze. Standardowa marchewka zyska zupełnie nowy smak i aromat, który świetnie pasuje do pieczonych mięs czy wegetariańskich pasztetów.

Naleśniki

To danie, czy też deser to jest po prostu prawdziwe niebo w gębie. Wyobraźcie sobie danie składające się z pysznych naleśników podanych z pomarańczowym, słodkim sosem. Brzmi pysznie? To już nie musicie sobie ich wyobrażać, bo taki pyszny przepis istnieje i możecie wykonać go nawet zaraz!

Crepes suzette

Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
260 g
Karmelizowane naleśniki z pomarańczami

Lista składników do przygotowania crepes suzette

  • Mąka pszenna typ 500 100 g
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Pomarańcza 480 g (2 sztuki)
  • Cukier 30 g (3 łyżki)
  • Masło 40 g (3 łyżki)
  • likier pomarańczowy 15 ml
  • Brandy 12 ml (1 łyżka)

Przygotowanie crepes suzette krok po kroku

W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę. Odstaw ciasto na 30 minut.

Patelnię do naleśników posmaruj olejem z pomocą pędzelka.

Łyżką wazową nabieraj porcje ciasta, przelewaj na patelnie i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.

Przekładaj na talerz i przykrywaj drugim talerzem, by naleśniki nie wyschły.

Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, by nie zetrzeć białej części skórki. Wytnij pozostały miąższ z pomarańczy, usuń skórki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok.

Wsyp cukier na patelnie i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Dodaj szybko miąższ pomarańczy, skórkę i sok od razu szybko mieszając.

Dodaj teraz masło i podgrzewaj całość kilka minut, aż całość się połączy i znikną grudki. Dodaj likier pomarańczowy.

Do sosu na patelni wkładaj naleśniki. Kładź je na płasko i na patelni składaj w trójkąty, tak by z każdej strony oblepiły się przygotowanym sosem pomarańczowym. Chwilę podgrzewaj na patelni by dobrze przesiąkły.

Podlej brandy i od razu podpal.

Podawaj od razu.

Konfitura

Jeśli uwielbiacie smak pomarańczy niezależnie od sezonu, to koniecznie powinniście mieć w swojej spiżarni konfiturę z pomarańczy. Będzie to świetny dodatek do herbaty, kanapek, naleśników, gofrów czy placuszków. Chociaż sama konfitura, jedzona prosto ze słoiczka jest warta grzechu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto