Opublikowano: 11.03.2024 r., 6:55
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Pomarańcze to owoce bogate w witaminę C. Najbardziej kojarzą się z pysznym, świeżym sokiem cudownie uświetniającym niedzielny poranek. Jednak te owoce możesz wykorzystać również do przygotowania wielu smacznych przepisów.
Pomarańcze świetnie odnajdują się w deserach. Możesz wykorzystać je do przygotowania tej pysznej, wilgotnej babki o pomarańczowym aromacie i wspaniałym smaku. Potrzebny będzie cały owoc, z którego zetrzesz skórkę i wyciśniesz sok, a także kisiel o smaku pomarańczowym.
Babka pomarańczowa
Pomarańcze wspaniale smakują również w daniach obiadowych. Przekonasz się o tym, przygotowując soczystego kurczaka w pomarańczach. Takie udka duszone z plastrami pomarańczy z dodatkiem soku pomarańczowego to prawdziwy rarytas na niedzielny obiad.
Nie tylko w daniach obiadowych, ale również w sałatce pomarańcze stanowią pyszny dodatek. Taka sałatka z dodatkiem granatu, piersi z kurczaka, orzechów i dressingu będzie wspaniała na lunch lub jako przekąska podczas wakacyjnego grilla z przyjaciółmi.
Przygotowanie surówki do obiadu spędza ci sen z powiek? Tutaj również możesz sięgnąć po soczyste pomarańcze. Standardowa marchewka zyska zupełnie nowy smak i aromat, który świetnie pasuje do pieczonych mięs czy wegetariańskich pasztetów.
To danie, czy też deser to jest po prostu prawdziwe niebo w gębie. Wyobraźcie sobie danie składające się z pysznych naleśników podanych z pomarańczowym, słodkim sosem. Brzmi pysznie? To już nie musicie sobie ich wyobrażać, bo taki pyszny przepis istnieje i możecie wykonać go nawet zaraz!
Jeśli uwielbiacie smak pomarańczy niezależnie od sezonu, to koniecznie powinniście mieć w swojej spiżarni konfiturę z pomarańczy. Będzie to świetny dodatek do herbaty, kanapek, naleśników, gofrów czy placuszków. Chociaż sama konfitura, jedzona prosto ze słoiczka jest warta grzechu.