Opublikowano: 28.02.2024 r., 6:54
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Fermentacja mlekowa, która zachodzi podczas kiszenia np. ogórków, wzbogaca kiszonki w istotne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Dlatego też kiszone produkty są niezwykle ważne dla zdrowia poprzez m.in. wsparcie układu odpornościowego czy poprawę pracy układu pokarmowego.
Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszenia warzyw. Szczególnie polecany jest na zimę, gdy potrzeba wsparcia dla naszego organizmu.
Papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C w naszej diecie. Aby jeszcze bardziej cieszyć jej wartościami, warto ją również ukisić z dodatkiem przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, gorczyca czy kminek. Tak ukiszona papryka będzie smaczna sama w sobie, ale również świetnie nada się na kanapki czy do surówek
Ostatnimi czasy zwraca się większą uwagę na to, by faktycznie zakwas czy też kiszone warzywa pojawiały się w codziennej diecie. Kolejnym świetnym produktem do kiszenia są oczywiście buraki. Te pyszne, słodkie warzywa idealnie komponują się ze słoną zalewą, nadając im jeszcze więcej smaku i aromatu.
Coraz częściej na sklepowych półkach można spotkać również kiszone rzodkiewki, które dzięki ukiszeniu nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu. W rzodkiewkach znajduje się wiele witamin, a ich ostry smak idealnie podkreśla i uzupełnia właśnie ukiszenie. Koniecznie musisz to spróbować.
Teraz pora na warzywo, którego prawdopodobnie się nie spodziewacie, czyli kalafior! Tak, to warzywo również idealnie nadaje się do ukiszenia przez swoją chrupiącą, jędrną strukturę. W przypadku tych warzyw równocześnie kisi się marchewki, które swoim słodkim aromatem podkreślają ostro-słony smak zalewy.
Mogę się założyć, że jeszcze nie słyszeliście o … kiszonym arbuzie! Tak, takie pyszności również można przygotować. I co więcej- wybornie smakują i są błogosławieństwem dla pracy mikrobiomu w przewodzie pokarmowym. Przygotowanie kiszonego arbuza jest niezwykle proste, dlatego wypróbuj niezwłocznie nasz przepis.
Teraz dodatek idealny do dań, szczególnie kuchni azjatyckiej, czyli kiszone cytryny. Świetnie nadają się do dań mięsnych, gulaszy czy sosów. Idealnie podkreślają smak całego dania przez swój ostro-kwaśny smak.
Czy coś zdrowego może być jeszcze zdrowsze? Pewnie! Szczególnie jeśli mówimy o kiszonym czosnku! Takie bogate w witaminy i składniki bakteriobójcze ząbki czosnku dodatkowo ukiszone to prawdziwa bomba zdrowia! Idealne do sałatek np. z kaszą i suszonymi pomidorami, jak również (dla odważnych) jako samodzielna przekąska! Musisz go spróbować.