Nie potrafisz gotować bobu? Ten trik uratuje jego kolor i smak!

Latem chętnie sięgamy po świeży bób. To pyszny sezonowy przysmak, który pojawia się na krótko, jednak mimo to cieszy się ogromną popularnością. Najczęściej bób gotujemy w soli, bez żadnych dodatków. Niestety, tradycyjne gotowanie często odbiera mu soczyście zielony kolor. Jak więc ugotować bób, aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem? Wyjaśniamy.
- Nie tylko smaczny, ale i zdrowy
- Jak przygotować bób, aby był jędrny i mocno zielony?
- Intensywnie zielony bób – domowy trik z sodą
- Jak jeść bób? To coś więcej niż przekąska!
Nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Świeży bób to nie tylko przyjemność jedzenia, ale też solidna dawka witamin i substancji mineralnych. W bobie znajdziemy m.in.:
- witaminę C wspierającą odporność,
- witaminy z grupy B odpowiedzialne za dobre samopoczucie i energię,
- witaminę A istotną dla wzroku,
- witaminę K, wpływającą na krzepliwość krwi.
Bób to genialne źródło białka roślinnego. Zawiera ok. 8-9 g białka na 100 g produktu, co czyni bób doskonałą alternatywą np. dla mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera również niewielkie ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych, które mają korzystny wpływ na układ krążenia.
Jak przygotować bób, aby był jędrny i mocno zielony?
Jak dobrze ugotować bób? Przede wszystkim podstawa to wrzucenie go do gotującej się wody. Warto posolić wodę już na początku – choć niektórzy upierają się, że sól powinno się dodać dopiero pod koniec gotowania, aby ziarna były bardziej miękkie.
Gotowanie bobu nie powinno trwać zbyt długo – ok. 6-7 minut zwykle wystarcza, aby bób zrobił się miękki, ale nie rozgotowany. Uważaj, ponieważ przegotowanie może niekorzystnie wpłynąć zarówno na smak, jak i strukturę bobu.
Wielu osobom przeszkadza intensywny zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania. Aby go skutecznie zneutralizować, dodaj do wody liść laurowy lub świeży koper, które naturalnie złagodzą aromat bobu.

Intensywnie zielony bób – domowy trik z sodą
Chcesz napawać swoje oczy intensywnym, zielonym kolorem bobu? Sięgnij więc po sprawdzony trik z sodą oczyszczoną. Ten popularny kuchenny składnik sprawdza się świetnie nie tylko w wypiekach, ale też przy gotowaniu zielonych warzyw. Jego działanie opiera się na zmianie pH wody, co pozwala zachować chlorofil – barwnik odpowiadający za zielony kolor.
Dodaj szczyptę sody do wrzątku podczas gotowania bobu. Staraj się jednak zachować umiar, ponieważ nadmiar sodu może negatywnie wpłynąć na smak bobu. Po ugotowaniu dobrze przelej ziarna zimną wodą lub włóż je do miski z lodem. Zatrzyma to proces gotowania i pozwoli zachować jędrność bobu.
Jak jeść bób? To coś więcej niż przekąska!
Bób większości kojarzy się z prostą przekąską, którą zajadamy prosto z miski. Warto jednak spojrzeć na niego trochę szerzej.
- Bób znakomicie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz dodawać go np. do sałatek z oliwą i ziołami, wymieszać z makaronem, posypać serem feta albo zblendować na pastę kanapkową.
- Warzywo świetnie spisuje się w daniach azjatyckich czy śródziemnomorskich (np. z ryżem lub orientalnymi przyprawami).
- Bób może stać się składnikiem zup-kremów – dodaje im sytości i ciekawego smaku.
Gotowy bób możesz też zamrozić. Najlepiej nadają się do tego krótko obgotowane i przelane zimną wodą ziarna. Mrożenie to oszczędność czasu i sposób na szybki, wartościowy posiłek z bobu.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z bobu