Nie dodawaj mleka do tych placków - zdziwisz się, jakie będą miękkie i puszyste!

Marzysz o pachnących, mięciutkich placuszkach, które błyskawicznie poprawią ci nastrój i przypomną smaki dzieciństwa? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Nie znajdziesz w nim ani grama mleka, ale za to jeden nieoczywisty składnik, dzięki któremu danie będzie smakować wybornie. Przekonaj się, że mleko wcale nie jest potrzebne, aby placki były miękkie, puszyste i pełne smaku.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kefir zamiast mleka – dlaczego jest lepszy?
Mleko często pojawia się w przepisach na słodkie placki, które chętnie smażymy np. na śniadanie lub podwieczorek. Warto przyjrzeć się jednak zamiennikowi mleka, mianowicie fermentowanemu „kuzynowi”… kefirowi. Produkt ten jest mało doceniany jako składnik domowych placków. Szkoda, ponieważ ma kilka ciekawych zalet.
- Dzięki lekkiej kwasowości kefir znakomicie współgra z sodą lub proszkiem do pieczenia. Sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo puszyste.
- Kefir jest delikatniejszy niż mleko dla układu pokarmowego. Poza tym wspiera trawienie i zawiera naturalne probiotyki.
- Dodanie kefiru do placków polecane jest nie tylko osobom dbającym o zdrowie, ale też lubiącym ciekawe wariacje klasycznych przepisów.
Wykorzystując kefir zamiast mleka, możesz zrobić placuszki jabłkowe. Są podobne do tych, które być może kojarzysz z kuchni swojej babci. W tym wydaniu są jednak lżejsze dla układu trawiennego.
Poza kefirem w przepisie główną rolę grają jabłka. Ich naturalna słodycz i lekka kwaskowatość fantastycznie komponuje się z waniliowym aromatem i cynamonem. Możesz użyć dowolnej odmiany jabłek i przygotować je w wybranej formie. Dozwolone jest zarówno krojenie w plasterki i kostkę, jak i ścieranie jabłek na tarce.
Przepis na placuszki bez mleka – krok po kroku
Masz ochotę na pyszne placuszki jabłkowe bez mleka? Sprawdź prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz je w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- 3 jabłka
- 300 ml kefiru
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Jak zrobić?
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cynamonem.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W dużej misce połącz dwie przesiane mąki wraz z dwoma rodzajami cukru.
- Dodaj żółtka i kefir, a następnie dokładnie zmiksuj. Masa musi być gładka i lekko gęsta.
- Wmieszaj jabłka do ciasta, po czym delikatnie połącz z pianą z białek np. szpatułką.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki na średnim ogniu z obu stron na złoto.
- Placuszki podawaj z cukrem pudrem, domową konfiturą lub jogurtem naturalnym.
Chcesz, aby twoje placuszki były jeszcze zdrowsze? Możesz zastąpić biały cukier w przepisie miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Jeśli kupione przez ciebie jabłka same w sobie są bardzo słodkie, możesz użyć mniej cukru lub całkowicie go pominąć.
Sprawdź też: Prosty przepis na placuszki bananowo-twarogowe. Zawsze się udaje!

Z czym jeść placki jabłkowe na kefirze?
Placki jabłkowe na kefirze wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz serwować je np. z jogurtem greckim lub skyrem i owocami. Świetnie smakują w połączeniu z dżemem truskawkowym lub brzoskwiniowym, roztopioną mleczną czekoladą lub bitą śmietaną.
Jeśli masz ochotę na inne wersje tych wyśmienitych placuszków, zamiast jabłek możesz też dodać np. banany, gruszki lub borówki. Dla świeżości do ciasta dodać możesz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Chcesz zjeść placuszki w wersji fit? Użyj mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Możesz również wymieszać kefir pół na pół z jogurtem naturalnym. Smacznego!