Najlepszy napój na lato - w kilka sekund gasi pragnienie

Gdy temperatury za oknem szybują w górę, musimy szczególnie zadbać o nawodnienie i ochłodzenie organizmu. W takie dni znakomicie sprawdzają się napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale też wspierają zdrowie. Klasykiem wracającym do łask jest syrop z mięty. Ten zielony „cud ogrodowy” znów zyskuje na popularności. Sprawdź, dlaczego syrop miętowy jest idealnym wyborem na lato.
- Mała, niepozorna i… o wielkiej sile!
- Syrop z mięty – prosty przepis na domowy napój
- Jak wykorzystać syrop z mięty?
Mała, niepozorna i… o wielkiej sile!
Mięta zwykle kojarzy się z aromatycznymi naparami czy dodatkiem do napojów. Jednak od wieków wykorzystywano ją także jako naturalny lek. Ziele ma wiele ciekawych zastosowań, między innymi:
- działa rozkurczowo,
- poprawia pracę układu pokarmowego,
- łagodzi nudności,
- przyspiesza trawienie,
- wspiera walkę z przeziębieniem oraz infekcjami układu moczowego.
Mięta stosowana zewnętrznie może też skutecznie złagodzić bóle mięśni i przynieść ulgę podczas upałów, dając uczucie przyjemnego chłodu.
Sprawdź też: Czy mięta szkodzi na wątrobę?
Syrop z mięty – prosty przepis na domowy napój
Mięta dostępna jest niemal przez cały rok, dlatego warto wykorzystać listki i przygotować z nich domowy syrop. Może stać się on genialną bazą do orzeźwiającej lemoniady, ale też wzbogacić smak deserów, lodów czy herbaty. Przygotowanie syropu jest szybkie i nie wymaga skomplikowanych składników.
Składniki:
- 100 g świeżych liści mięty
- 2 l wody
- 1,5 kg cukru
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Jak zrobić syrop z mięty?
- Opłucz listki mięty i dokładnie je osusz.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, po czym zdejmij naczynie z ognia.
- Wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
- Dodaj sok z cytryn, następnie wymieszaj ponownie.
- Wrzuć liście mięty do garnka, przykryj i odstaw na 24 godziny.
- Po tym czasie zagotuj ponownie i gotuj przez pół godziny.
- Przecedź syrop, dokładnie wyciskając liście, aby wydobyć ich smak.
- Opcjonalnie możesz dodać odrobinę naturalnego barwnika dla intensywniejszego koloru.
- Syrop ponownie zagotuj i wlej do wyparzonych butelek. Szczelnie zakręć.

Jak wykorzystać syrop z mięty?
Domowy syrop z mięty to coś więcej niż słodki dodatek do napojów. Stanowi fantastyczne wsparcie dla osób cierpiących na różne dolegliwości żołądkowe, ponieważ po rozcieńczeniu z wodą może złagodzić ból brzucha i zmniejszyć uczucie pełności czy mdłości. Z kolei mięta działa kojąco na układ nerwowy, w związku z czym warto sięgnąć po nią wieczorem, gdy po stresującym dniu potrzebujemy się wyciszyć.
W upalne popołudnia schłodzony napój na bazie syropu miętowego skutecznie nawodni i orzeźwi. Wyśmienicie komponuje się z wodą gazowaną, kostkami lodu i plastrem cytryny, tworząc przepyszną lemoniadę. Warto wykorzystać syrop miętowy jako słodką polewę do naleśników czy gofrów. Można też dodać kilka kropli do deseru mlecznego, takich jak panna cotta.
Butelka tego zielonego eliksiru powinna pojawić się w każdej lodówce – zwłaszcza latem, gdy chłód mięty przynosi taką ulgę.