Ta kawa robi furorę w upały! Wystarczy mleko i... 24 godziny cierpliwości

W upalne dni często szukamy skutecznego sposobu na ochłodzenie się. Jednocześnie nie chcemy rezygnować np. z ulubionej kawy. Klasyczna mała czarna ma swój urok, jednak latem nie zawsze mamy ochotę na gorący napój. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi cold brew – kawa parzona na zimno. Co ciekawe, nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu, aby ją przygotować.
- Czym różni się kawa cold brew od tradycyjnej?
- Jak przygotować mleczną kawę cold brew?
- Kawa parzona na zimno - dlaczego warto pić?
Czym różni się kawa cold brew od tradycyjnej?
W przeciwieństwie do kawy zaparzanej wrzątkiem cold brew przyrządza się poprzez długie, powolne moczenie zmielonych ziaren w zimnej wodzie. Proces czasami trwa nawet dobę, jednak efekty warte są każdej minuty oczekiwania na napój.
Gotowe cold brew jest znacznie łagodniejsze w smaku niż tradycyjna kawa. Poza tym nie drażni żołądka i ma niższą kwasowość. Dzięki temu ta wyjątkowa kawa sprawdza się nie tylko jako orzeźwiający napój, ale też baza do kawowych koktajli czy deserów.
Uwaga! Cold brew nie należy mylić z kawą mrożoną. Ta druga powstaje bowiem poprzez ostudzenie klasycznej, gorącej kawy.
Jak przygotować mleczną kawę cold brew?
Mleczna cold brew to doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią kremowe i delikatne kawy. Proces przygotowania jest niezwykle prosty – poradzisz z nim sobie, nawet gdy nie masz doświadczenia w przyrządzaniu różnych rodzajów kaw.
- Wsyp do naczynia (np. słoika lub butelki) 40 g średnio mielonej kawy (ani zbyt drobno, ani zbyt grubo).
- Zalej 0,5 l zimnego mleka – możesz użyć również wersji roślinnej.
- Wymieszaj całość i pozostaw w lodówce na ok. 24 godziny.
- Po tym czasie przecedź napój przez filtr, gazę lub sitko.
Milk cold brew możesz wypić od razu, najlepiej z kostkami lodu.

Kawa parzona na zimno - dlaczego warto pić?
Cold brew to coś więcej niż modny napój. Jeśli np. źle znosisz kwasowość klasycznej kawy, może być to fantastyczna alternatywa. Taki sposób parzenia redukuje ilość garbników i substancji drażniących, dzięki czemu łatwiej strawić kawę. Ponadto napój przygotowany na zimno przechowywać możesz w lodówce nawet przez kilka dni. To ogromne ułatwienie, jeśli co rano w pędzie szykujesz się do pracy i chcesz mieć gotową kawę pod ręką – bez codziennego zaparzania.
W formie mlecznej cold brew świetnie sprawdza się również jako napój na wynos. Wystarczy, że przelejesz go do butelki i zabierzesz ze sobą do pracy, na studia czy na wycieczkę. Taki kawowy napój jest smaczny i… ekonomiczny. Przygotowując cold brew w domu, oszczędzasz sporo pieniędzy, które normalnie wydałbyś np. w kawiarni.
Co więcej, możesz w pełni skontrolować skład przyrządzanej kawy. Oprócz mleka dopasować możesz pod swoje potrzeby i upodobania m.in.:
- poziom intensywności,
- dodatki smakowe,
- kaloryczność kawy.
To również znakomita opcja dla osób, które ograniczają spożycie cukru. W przeciwieństwie do gotowych kaw z lodówki, domowe cold brew nie zawiera ani zbędnych konserwantów, ani słodzików. No, chyba że sam je dodasz.
Sprawdź też: Kawowy trik, który każdy powinien znać