Opublikowano: 05.04.2024 r., 17:06
|
Autor:
Paulina Lipińska
Kruszonka kojarzy ci się tylko z szarlotką? Czas to zmienić. Otóż kruszonka może być składnikiem nie tylko tego pysznego ciasta z jabłkami. To coś więcej. Te desery z kruszonką są super! Przygotujesz między innymi muffinki, sernik, tartę oraz crumble. A numer 3 to petarda!
Kruszonka jest to element dekoracyjny ciast i słodkich wypieków. Są to grudki ciasta, które są pokruszone i stanowią wierzchnią część deserów. Wykorzystywana jest do przygotowywania chałki, rogali, ciast (zwłaszcza tych z kruchego ciasta), deserów.
Kruszonka przygotowywana jest z mąki (najlepiej krupczatki), masła oraz cukru. Składniki łączy się ze sobą. Forma kruszonki zależy od ilości produktów. Może powstać kruszonka sypka oraz taka, która ma konsystencję ciasta kruchego.
Kruszonką sypką wystarczy po prostu posypać wypiek. Jeśli forma kruszonki jest zwarta, bardzo dobrze sprawdza się starcie kruszonki na tarce. By kruszonkę lepiej się tarło na tarce, warto ją schłodzić w zamrażarce. Wtedy nie rozpływa się pod wpływem ciepła dłoni.
Wiadomo, że jak szarlotka, to z kruszonką. Ale co jeszcze można z nią przygotować? Zerknij poniżej.
Sernik z kruszonką to super połączenie. Spód z kruchego ciasta, sernik i do tego jeszcze kruszonka. No bajka! Jest to placek dosyć czasochłonny, ale smak wynagradza. Takie ciasto jest idealną opcją na świąteczne spotkanie bądź imprezę urodzinową.
Sernik z kruszonką możesz przygotować na dosłownie każdą okazję. To smaczne ciasto, które warto także zrobić minimum dzień wcześniej. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Dzięki temu będzie go również łatwiej pokroić.
Ciasto w sam raz na lato. Zaczynają się czereśnie? To świetnie! Korzystaj i rób tartę z czereśniami i kruszonką. To jest tak smaczne ciasto, że nie raz do niego powrócisz. Potrzebujesz tylko kilku produktów - wystarczy mąka, cukier, jajko, proszek do pieczenia, masło, czereśnie oraz skrobia ziemniaczana. Do smaku warto też dodać cukier waniliowy.
Przygotowanie tarty z czereśniami jest proste. Ciasto dobrze pasuje na zwykły dzień. Możesz ją zrobić na rodzinną uroczystość albo jako coś słodkiego do kawy na grilla ze znajomymi.
O, dla takiego przepisu warto poświęcić czas. Ptysie to ciastka wykonane z ciasta parzonego. Ich wnętrze wypełnione jest kremem. Tradycyjnie, do ptysi daje się bitą śmietanę lub krem śmietankowy.
Ptysie z kruszonką na 100% podbiją serca każdego. Te ciastka nadziane są bitą śmietaną oraz kremem z mascarpone oraz kremu typu nutella. Całość posypana jest kruszonką. Te ptysie warto zrobić - każda okazja jest ku temu dobra.
Owoce pod kruszonką to inaczej crumble. To po prostu owoce, które przykryte są kruszonką - wszystko upieczone jest w piekarniku. Do tego przepisu super sprawdzi się wykorzystanie małych kokilek. Dzięki temu ten deser nie będzie wymagał krojenia - to zdecydowanie wygodna wersja.
W przepisie na owoce pod kruszonką użyto brzoskwinie i jagody. Takie zestawienie jest naprawdę bardzo dobre. Deser ten jest dodatkowo prosty i szybki do zrobienia. Polecamy!
Muffinki znamy raczej z takich podstawowych, zwykłych ciastek. Raczej muffinki z ciasta drożdżowego nie są aż tak popularne. Ten przepis na muffinki jest doskonały. Ciastka wychodzą mięciutkie. Dodatek śliwek nadaje tę wilgotność. Poza tym ta kruszonka pasuje świetnie.
Muffinki są łatwe, ale należy przygotować się na trochę czekania. Ciasto drożdżowe musi urosnąć. Ponadto, jeśli nie chcesz używać w przepisie erytrytolu, wymień go na cukier bądź inny słodzik.