Klasyki PRL-u — każdy to zajadał. Dietetyk podpowiada, które dania warto jeść

W PRL-u jadło się wiele bardzo wartościowych i odżywczych potraw. Dania te były jedzone z apetytem, a jedzenie ich w obecnych czasach przyprawia o nostalgiczne wspomnienia. Dietetyk podpowiada, które dania z tamtych czasów są bardzo fajnym składnikiem diety i co można ewentualnie zmienić. Dowiesz się, jakie wartości odżywcze dostarcza między innymi fasolka po bretońsku, wątróbka oraz królowa wśród sałatek. Na samą myśl o tych daniach dostajemy dreszczy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Królowa sałatek
Warzywna sałatka była przygotowywana zwykle z warzyw z rosołu, dzięki czemu nic się nie marnowało i można było wykorzystać je w celu zrobienia pysznego jedzenia. Sałatka jarzynowa nazywana jest królową sałatek nie bez powodu. Przygotowywano ją na każdą możliwą uroczystość. Sałatka jarzynowa jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin, a do tego jest bardzo sycąca. Zawiera dużą zawartość majonezu, który znacznie zwiększa kaloryczność. Użyj wiec majonezu typu light.
Fasolka
Fasolka po bretońsku to niezwykle sycąca potrawa, która składa się z fasoli białej, kiełbasy, boczku i sosu pomidorowego. Dzięki temu, że znajduje się w niej fasola, danie to ma bardzo dużą ilość białka, także pochodzenia roślinnego. Białko jest również w kiełbasie, jednak warto wybierać mniej tłuste mięso. Zawiera ono dużo kilokalorii, więc dobrze byłoby je zastąpić mięsem z piersi kurczaka. Drób ma bardzo dużo białka, a jednocześnie niską kaloryczność.
Wątróbka
Wątróbka z cebulką to tak zwany "koszmar z dzieciństwa". Przez jednych kochana, przez drugich znienawidzona. Wątróbka z cebulką ma fantastyczne wartości zdrowotne. Dostarcza takie składniki mineralne jak: żelazo, cynk, selen, a także witaminy B12 oraz A. Jest o genialny sposób na zwiększenie żelaza w organizmie. Idealnym zestawem w celu polepszenie przyswajalności żelaza jest połączenie wątróbki z surówką z kiszonej kapusty bądź ogórków kiszonych.
Śledzie
Ryby to cenny składnik diety. Są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Śledzie są doskonałym źródłem witaminy D, jodu i selenu. By nieco bardziej odchudzić śledzie w śmietanie zaleca się zastąpić śmietanę o wyższej zawartości tłuszczu jogurtem naturalnym. Kaloryczność będzie niższa, a przy tym smak będzie się niewiele różnił.
Galareta
Idealna przystawka na imprezę to galareta z nóżek wieprzowych. Do mocnych trunków idealnie pasuje, więc niejednokrotnie towarzyszyła na spotkaniach rodzinnych oraz ze znajomymi. Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo bogate źródło kolagenu. Nóżki wieprzowe mają go ogromną ilość. Galareta jest stosunkowo niskokaloryczna, ale wiele zależy od składników, które do niej się dodaje. Bardzo fajny sposób na podbicie białka to dodanie mięsa drobiowego oraz jajka na twardo.