Opublikowano: 30.01.2024 r., 13:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
W daniach kuchni tajskiej znajdziesz smaki, które na długo zapadają w pamięć. Te dania łączą ze sobą smaki słodkie i delikatne z pikantnym oraz ostrym. Takie połączenie smaków powoduje, że ciężko przejść obojętnie obok dań kuchni tajskiej. Jeśli nigdy nie próbowałeś wykonać ich samodzielnie lub (co gorsza) nie miałeś okazji ich spróbować, to te przepisy zdecydowanie są dla ciebie. Przekonaj się sam, że kulinarną podróż możesz odbyć nawet w swojej kuchni.
Podstawą dań tajskich jest oczywiście przyprawa curry. Jednak curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Prawdziwy klasyk to oczywiście zupa tom yum. Ta zupa rozgrzewa i smakuje niesamowicie. W jej składnikach nie ma nic, czego nie znajdziesz w pierwszym, lepszym sklepie. No może poza pastą tom yum, w którą warto zaopatrzyć się przed przygotowaniem zupy. Jeśli jednak dłuższe przygotowanie posiłków ci niestraszne możesz taką pastę wykonać samodzielnie. Potrzebna będzie do jej wykonania trawa cytrynowa, galangal, sos rybny, papryki chilli, czosnek, szalotka i sok z limonki. A później zostaje ci tylko napawać się dumą z dobrze wykonanej pracy i zajadać przepyszną zupę tom yum.
Pad thai to kolejny hit tajskiej kuchni. Taki posiłek nasyci ci nie tylko żołądek, ale również zmysł zapachu i smaku. Połączenie prostego makaronu ryżowego z piersią z kurczaka, jajkiem, warzywami i aromatycznym sosem oraz przyprawami to prawdziwy rarytas dla fanów dobrego jedzenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Choć w Polsce kaczka kojarzy się głównie ze świątecznym obiadem, tak w Azji to nieodłączny element codziennej kuchni. Jej delikatne mięso doceniane jest od dawna. Tak jak w poprzednich daniach, dodatek przypraw, czerwonej pasty curry, ananasa i mleczka kokosowego powoduje, że to zwykłe mięso zmienia się w prawdziwą eksplozję smaku.
Najbardziej znaną pozycją w azjatyckich restauracjach jest kurczak na chrupko, więc i w naszym zestawieniu nie może zabraknąć chrupiącego kurczaka po tajsku. Takie połączenie smażonych w przyprawach warzyw i delikatnego mięsa otoczonego pyszną panierką to prawdziwy rarytas, który możesz przygotować w domu już dziś!
Ostatni w naszym zestawieniu klasyk kuchni tajskiej to kaeng hang lay. Obiecuję, że jego wykonanie jest dużo prostsze niż wymówienie samej nazwy. Takie pyszne curry z orzeszkami ziemnymi i wieprzowiną idealnie pasuje do ryżu oraz makaronu. Jeśli nigdy nie przygotowałeś dania z orzeszkami ziemnymi, to koniecznie musisz się przekonać, że są w takim wydaniu o niebo lepsze niż popularne smażone i solone orzeszki.