Klasyki kuchni amerykańskiej – można je kochać albo nienawidzić

Amerykańskie dania na jednym talerzu
Hamburger, hot-dog czy pancakes? Co widzisz na talerzu myśląc o kuchni amerykańskiej?, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 14.04.2024 r., 15:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Kuchnia amerykańska jest niezwykle zróżnicowana i odzwierciedla różnorodność kulturową i geograficzną Stanów Zjednoczonych. Od klasycznych fast foodów, takich jak cheeseburger i hot dog, po wykwintne dania regionalne, jak żeberka BBQ z Teksasu - amerykańska kuchnia oferuje coś dla każdego.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Żeberka
  2. Pancakes
  3. Hot-dogi
  4. Hamburger
  5. Nuggetsy
  6. Brownie

Żeberka

Zacznijmy więc od teksańskich smaków, czyli żeberek BBQ. To danie łączy w sobie pyszne żeberka i specyficzny, lecz lubiany przez wielu sos BBQ. Ten sos powstaje przez połączenie ketchupu, octu, cukru, sosu Worcestershire, musztardy, soku z cytryny, czosnku i innych przypraw. Dzięki temu całe danie otrzymuje dymny posmak, a wieprzowe żeberka zyskuje zupełnie inny smak. Spróbuj ich koniecznie.

Pancakes

Nie ma chyba bardziej amerykańskiej sceny filmowej niż rodzinne śniadanie, na którym podawane są pancakes z obowiązkowym syropem klonowym. Te puszyste, słodkie placki podane z owocami i syropem są dosłownie niebiańskie w smaku, stąd też ich ogromna popularność. I choć ich skład nie różni się bardzo od zwykłych naleśników, bo to tylko różnica w dodatku proszku do pieczenia, to i tak mają coraz więcej fanów również w Polsce. A wy, wolicie nasze polskie naleśniki czy jednak amerykańskie pancakes?

Hot-dogi

Co zjesz najszybciej na mieście, biegnąc między jednym biurowcem a drugim? Oczywiście hot-doga! To danie łączące w sobie dwa smaczne produkty, czyli bułkę i parówkę nie może nie smakować. Chociaż, jeśli nie wybierzesz dobrych składników, to nawet najlepsze danie może okazać się tym najgorszym. Dlatego najlepiej w całości przygotować je samemu i wykonać bułki do hot-dogów z naszego przepisu.

Hamburger

Tego dania absolutnie nie trzeba przedstawiać. Po prostu hamburger, czyli bułka z kotletem, sosem i ulubionymi dodatkami. O tak, ta kanapka to prawdziwy klasyk. Myślisz o Ameryce, to od razu widzisz przed oczami okazałego, błyszczącego wołowego kotleta zamkniętego w puchatej bułce!

Nuggetsy

Choć mogłoby się wydawać, że nuggetsy są daniem, bez konkretnego miejsca narodzenia, to właśnie w Ameryce, na początku lat 50. XX wieku zaczęła się ich historia. Od tamtej pory nuggetsy stały się jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów w fast-foodach na całym świecie, a ich popularność przekroczyła granice Stanów Zjednoczonych, stając się obecnie dostępnymi w różnych wersjach i smakach w restauracjach oraz sklepach spożywczych na całym świecie. Jednak umówmy się, nic nie dorówna nuggetsom przygotowanym samodzielnie.

Brownie

Ostatni klasyk kuchni amerykańskiej to mocno czekoladowe ciasto brownie. To zakalcowate, wyraziste ciasto było odpowiedzią na potrzebę szybkiego, smacznego deseru. I w tym miejscu sprawdziło się ono idealnie! Z różnych historii powstania tego ciasta, ta o zapominalskim cukierniku, który nie dodał proszku do pieczenia do ciasta na tort, brzmi najsmaczniej. Dlatego też tak ważne jest, aby ryzykować w kuchni! Kto wie, może to wy kiedyś stworzycie deser, który podbije cały świat?

Szybkie brownie

Brownie to amerykańskie, mokre ciasto z czekolady i opcjonalnie z dodatkiem kakao. Dowiedz się jak zrobić łatwe i szybkie brownie, z tego prostego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
9
Wielkość
jednej porcji
106 g
Domowe ekspresowe brownie czekoladowe

Lista składników do przygotowania szybkiego brownie

  • Czekolada gorzka 200 g (2 tabliczki)
  • Masło 200 g (1 kostka)
  • Cukier 220 g (1 szklanka)
  • Jajko 3 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 130 g (1 szklanka)
  • kakao niesłodzone 15 g (1,5 łyżki)
  • Olej rzepakowy 10 ml (1 łyżka, do posmarowania formy)

Przygotowanie szybkiego brownie krok po kroku

Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, żeby się rozgrzał.

Na garnku z lekko gotującą się wodą postaw miskę (wybierz taką, która będzie większa od garnka, aby nie wpadła do środka oraz wykonana ze szkła lub metalu, żeby nie rozpuściła się razem z czekoladą ;)). Do miski włóż połamaną czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada i masło się rozpuści.

W międzyczasie połącz jajka z cukrem.

W drugiej misce dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao.

Lekko przestudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj.

Dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj.

Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 (możesz użyć też tortownicy, lub innej formy o podobnym obwodzie), wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.

Do formy wlej ciasto i piecz przez 30 minut (jeżeli użyjesz większej blachy do pieczenia ciasto upiecze się szybciej, ponieważ będzie cieńsze) w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasto możesz jeść zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub musem owocowym.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto