Zacznijmy więc od teksańskich smaków, czyli żeberek BBQ. To danie łączy w sobie pyszne żeberka i specyficzny, lecz lubiany przez wielu sos BBQ. Ten sos powstaje przez połączenie ketchupu, octu, cukru, sosu Worcestershire, musztardy, soku z cytryny, czosnku i innych przypraw. Dzięki temu całe danie otrzymuje dymny posmak, a wieprzowe żeberka zyskuje zupełnie inny smak. Spróbuj ich koniecznie.
Klasyki kuchni amerykańskiej – można je kochać albo nienawidzić
Żeberka
Pancakes
Nie ma chyba bardziej amerykańskiej sceny filmowej niż rodzinne śniadanie, na którym podawane są pancakes z obowiązkowym syropem klonowym. Te puszyste, słodkie placki podane z owocami i syropem są dosłownie niebiańskie w smaku, stąd też ich ogromna popularność. I choć ich skład nie różni się bardzo od zwykłych naleśników, bo to tylko różnica w dodatku proszku do pieczenia, to i tak mają coraz więcej fanów również w Polsce. A wy, wolicie nasze polskie naleśniki czy jednak amerykańskie pancakes?
Hot-dogi
Co zjesz najszybciej na mieście, biegnąc między jednym biurowcem a drugim? Oczywiście hot-doga! To danie łączące w sobie dwa smaczne produkty, czyli bułkę i parówkę nie może nie smakować. Chociaż, jeśli nie wybierzesz dobrych składników, to nawet najlepsze danie może okazać się tym najgorszym. Dlatego najlepiej w całości przygotować je samemu i wykonać bułki do hot-dogów z naszego przepisu.
Hamburger
Tego dania absolutnie nie trzeba przedstawiać. Po prostu hamburger, czyli bułka z kotletem, sosem i ulubionymi dodatkami. O tak, ta kanapka to prawdziwy klasyk. Myślisz o Ameryce, to od razu widzisz przed oczami okazałego, błyszczącego wołowego kotleta zamkniętego w puchatej bułce!
Nuggetsy
Choć mogłoby się wydawać, że nuggetsy są daniem, bez konkretnego miejsca narodzenia, to właśnie w Ameryce, na początku lat 50. XX wieku zaczęła się ich historia. Od tamtej pory nuggetsy stały się jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów w fast-foodach na całym świecie, a ich popularność przekroczyła granice Stanów Zjednoczonych, stając się obecnie dostępnymi w różnych wersjach i smakach w restauracjach oraz sklepach spożywczych na całym świecie. Jednak umówmy się, nic nie dorówna nuggetsom przygotowanym samodzielnie.
Brownie
Ostatni klasyk kuchni amerykańskiej to mocno czekoladowe ciasto brownie. To zakalcowate, wyraziste ciasto było odpowiedzią na potrzebę szybkiego, smacznego deseru. I w tym miejscu sprawdziło się ono idealnie! Z różnych historii powstania tego ciasta, ta o zapominalskim cukierniku, który nie dodał proszku do pieczenia do ciasta na tort, brzmi najsmaczniej. Dlatego też tak ważne jest, aby ryzykować w kuchni! Kto wie, może to wy kiedyś stworzycie deser, który podbije cały świat?
Zobacz podobne newsy
-
Klasyki kuchni francuskiej - te dania zrobisz we własnym domu
-
Klasyki kuchni śródziemnomorskiej – czy znasz je wszystkie?
-
Klasyki kuchni tajskiej - koniecznie ich spróbuj w restauracji lub... w domu!
-
Coś innego niż jajecznica, czyli odczaruj klasyka śniadaniowego
-
Klasyki kuchni czeskiej. Znasz je wszystkie?
-
Klasyki kuchni chińskiej do przygotowania w domu. Musisz ich spróbować!
-
Klasyki kuchni hiszpańskiej - poznaj pyszne i aromatyczne dania, kilka propozycji na pewno cię zaskoczy
-
Klasyki kuchni indyjskiej, które łatwo przyrządzisz w domu
-
Klasyki kuchni greckiej do przygotowania w domu - 6 ciekawych przepisów
-
Jedzeniowy savoir-vivre, czyli co może cię zaskoczyć podczas dalekich podróży
-
Klasyki kuchni tureckiej - i nie będzie to kebab
-
Klasyki kuchni meksykańskiej - pikantne i smaczne
-
Klasyki kuchni japońskiej - nie tylko sushi!
-
Klasyki kuchni portugalskiej - smaczne i piękne, idealne do przygotowania w domu
-
Klasyki kuchni węgierskiej - pyszny gulasz i nie tylko!
-
Klasyki kuchni skandynawskiej - pyszne cynamonowe bułeczki i nie tylko
-
Klasyki kuchni brytyjskiej - fish and chips, pyszne scones i kilka niespodzianek