Ten nietypowy dodatek całkowicie zmienia smak kawy – zaskakujący efekt

Dla niektórych poranek bez kawy jest nie do pomyślenia. Każdy ma swoje metody na stworzenie doskonałej filiżanki tego napoju – od włoskiego espresso po mocną czarną kawę w stylu tureckim. Czy jednak słyszałeś o skandynawskiej koncepcji kawy z jajkiem? Chociaż na pierwszy rzut oka to nietypowe zestawienie, Szwedzi uważają, że taka kawa zapewnia delikatne pobudzenie oraz wspomaga trawienie. Dowiedz się, jak przyrządzić ten napój, aby udoskonalić swój poranek.
- Szwedzka kawa z jajkiem: kremowa i zdrowa
- Nietuzinkowy przepis na kawę z jajkiem
- Szwedzka kawa z jajkiem: zdrowy początek dnia
Szwedzka kawa z jajkiem: kremowa i zdrowa
Mieszkańcy Szwecji od dawna dodają jajko do swojej kawy. Dzięki temu otrzymują napój o delikatnym smaku oraz kremowej teksturze. W odróżnieniu od tradycyjnych metod parzenia, do kubka trafia całe surowe jajko – zarówno białko, żółtko, jak i... skorupka. Choć może to budzić obawy, efekt końcowy może być zaskakujący. Kawa staje się bardziej aksamitna, mniej gorzka i znacznie łagodniejsza dla żołądka niż tradycyjna „kawa po turecku”. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą pić zwykłej kawy na pusty żołądek.
Dodanie jajka działa jak naturalny filtr – podobnie jak w kawie po wietnamsku, wiąże szkodliwe związki i zmniejsza ilość garbników. Ponadto skorupka ma działanie alkalizujące. Taki napój nie tylko pobudza, ale również nie zakwasza organizmu. To duża zaleta dla osób z wrażliwymi żołądkami.
Składniki zawarte w jajku sprawiają, że kawa zyskuje dodatkowe korzyści odżywcze. Dzięki obecności m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, fosforu, wapnia i białka kawa z jajkiem może:
- wspierać funkcjonowanie wątroby,
- pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi,
- zapewniać uczucie sytości,
- chronić układ trawienny.
Kawa z jajkiem ma także potencjał wspomagania naturalnego metabolizmu. Nie tylko nie obciąża organizmu, ale również dostarcza łatwo przyswajalnego białka – co jest korzystne szczególnie rano, kiedy organizm potrzebuje silnego zastrzyku energii.
Nietuzinkowy przepis na kawę z jajkiem
Mimo że przepis może wydawać się nietypowy, jego przygotowanie jest w rzeczywistości bardzo łatwe. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami.
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy mielonej (najlepiej średnio palonej)
- 1 świeże jajko (dokładnie umyte)
- 2 szklanki wody
Jak przygotować kawę?
- W rondelku zagotuj jedną szklankę wody.
- Umyj dokładnie jajko i sparz je wrzątkiem.
- W miseczce roztrzep jajko z kawą, aż powstanie gęsta masa.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wlej mieszankę jajka i kawy, mieszając energicznie.
- Dodaj pokruszoną skorupkę jajka. Gotuj wszystko przez około 5 minut.
- Dodaj drugą szklankę wody i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Przecedź gotowy napój przez sitko. Gotowe!
Napój można pić bez dodatków. Można także dodać do kawy odrobinę mleka roślinnego lub naturalnego słodzika.

Szwedzka kawa z jajkiem: zdrowy początek dnia
W wielu sytuacjach potwierdziło się już przekonanie, że kto raz spróbuje tej metody, często nie wraca do tradycyjnych sposobów parzenia kawy. Szwedzka alternatywa nie tylko jest delikatniejsza w smaku, ale również pozytywnie wpływa na organizm. Dzięki jajku napar staje się pożywny, łagodny dla żołądka i pełen wartościowych składników odżywczych.
Uwaga! Kawa z jajkiem może być doskonałym urozmaiceniem dla osób stosujących dietę keto lub low-carb. Zawiera bowiem białko, ale nie dostarcza węglowodanów. Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, kawa z jajkiem to nie tylko kulinarny eksperyment. To starannie przemyślany sposób na smaczny i zdrowy początek dnia. Wypróbuj!
Przeczytaj również: Kawa jako element gościnności – jaką wybrać, by smakowała każdemu?