Opublikowano: 24.02.2024 r., 13:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
W kaszy jaglanej jest wiele wartości odżywczych, które są ważne dla naszego zdrowia. Codziennie powinna pojawiać się w naszej diecie, aby wraz z nią dostarczać witaminy czy białko. Obecnie jest dość niedoceniana lub mało osób po prostu wie, w jak smakowity sposób można ją podawać. Przekonaj się, że świetnie smakuje na słodko i słono.
Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na niewystarczającą jej syntezę. Dlatego też istotne jest, by dostarczać ją wraz z dietą.
Pierogi to ulubione danie wszystkich Polaków. Jednak standardowym farszem jest mięsny lub z kapustą i grzybami. Jednak czy próbowaliście kiedykolwiek farszu na bazie twarogu i kaszy jaglanej? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować to połączenie, bo jest naprawdę pyszne.
Kasza jaglana dzięki swojej miękkiej konsystencji po ugotowaniu idealnie nadaje się jako baza do budyniów czy puddingów. Z dodatkiem kakao, słodzika, czekolady, owoców i masła orzechowego będzie świetnym, pysznym śniadaniem!
Kolejne wydanie kaszy na obiad, nie musi być po prostu suchą, ugotowaną kaszą, ponieważ można z niej wykonać pyszne kotleciki! Wystarczy ugotowaną kaszę wymieszać z dodatkami, uformować kotleciki i usmażyć! Kasza jaglana to dobre źródło białka, dlatego takie kotleciki świetnie sprawdzą się na bezmięsne obiady.
Mieliśmy obiad, to teraz pora na deser. Czy może być coś smaczniejszego niż przepyszne, czekoladowe ciasto? Oczywiście, że nie, w końcu brownie nie ma sobie równych. I je także można przygotować z kaszy jaglanej! No czyż te produkt nie jest idealny?
Pyszny obiad z kaszą jaglaną? Oczywiście, że zapiekanka! Taka z dodatkiem mięsa, groszku i pieczarek będzie niezwykle sycąca i na pewno wszystkim zasmakuje.
Kolejny słodki deser z kaszy jaglanej? Jak najbardziej! Tym razem tylko z 4 zdrowych, naturalnych składników, które świetnie wpisują się w potrzeby osób dbających o swoje zdrowie. Taki budyń na pewno będzie smakował małym i dużym!
Kochasz gołąbki, ale zabrakło ci ryżu do farszu? Kasza jaglana przybywa z pomocą! Jej neutralny smak świetnie zastępuje inne produkty zbożowe w potrawach. Tutaj kasza jaglana idealnie uzupełnia mięsny farsz do gołąbków. Koniecznie wypróbuj je w takiej, pieczonej wersji.