Nowy deser, który podbija internet – zapomnij o dubajskiej czekoladzie!

Nie tylko dubajska czekolada rządzi! Teraz w sieci szaleje czekolada z „anielskimi włosami” – puchata, lekka i po prostu magiczna. Ten deser robi furorę, a jego wygląd jest tak zjawiskowy, że trudno oderwać wzrok. Chcesz wiedzieć, jak zrobić to cudo w domu? Okej, mamy dla ciebie przepis, który zaskoczy nie tylko ciebie, ale i całą twoją rodzinę! Przy okazji dowiesz się, co stanowi główny składnik czekolady z anielskimi włosami - będziesz w szoku!
Z tego artykułu dowiesz się:
Czy dubajska czekolada jest nawiązaniem do czekolady z "anielskimi włosami"?
Można powiedzieć, że dubajska czekolada ma pewne powiązania z czekoladą z „anielskimi włosami”! Choć oba te desery mają swoje unikalne cechy, to dubajska czekolada znalazła swoje miejsce także w wersji z „anielskimi włosami”. Jest to więc deser w stylu dubajskiej czekolady. W czekoladzie z anielskimi włosami, tajemnicze nitki, które wyglądają jak włosy anioła, są połączone z warstwą dubajskiego kremu.
Czy znasz ten rodzaj czekolady, o której wspominamy? Jeżeli nie znasz czekolady z anielskimi włosami, zobacz tylko ten film!
@tucho.chocolate Hey pistachio lovers This fluffy, melt-in-your-mouth treat is so unique, and it got us wondering, do you have anything like this in your culture? Or something similar that brings back sweet childhood memories? :)) - We made chocolate with a twist of Pişmaniye Angel Hair has also a very subtle hint of raspberry, vanilla and pomegranate - #pismaniye#Pişmaniye#turkish#cottoncandy#turkishcottoncandy#viral#fyp#tiktoktrend#love#foodie#pistachio#dubaichocolate#apt#angelhair#dessert#chocolate♬ APT. - ROSÉ & Bruno Mars
Czym są te magiczne "anielskie włosy"?
Mowa o pismaniye – jest to jedna z nazw dla tureckiej chałwy, czyli słodkiego deseru, który jest popularny w Turcji oraz w innych krajach Bliskiego Wschodu. Jest to deser na bazie sezamu (często w formie pasty tahini) i cukru, który ma delikatną, kruchą teksturę.
Pismaniye charakteryzuje się lekką, puszystą konsystencją, która przypomina watę cukrową, ale jest bardziej zwarta i bardziej słodka. Jest produkowane z mieszanki tahini (pasta sezamowa), cukru i czasami orzechów, a całość jest formowana w cienkie, miękkie włókna. W smaku przypomina trochę tradycyjną chałwę, ale jest bardziej delikatna i lekka.
Wykorzystanie:
- Jako deser: Pismanye jest często podawane jako słodka przekąska lub deser po posiłku.
- Jako prezent: W Turcji często podaje się pismanye jako część tradycyjnych obchodów, takich jak wesela, święta, czy inne uroczystości.
- Przekąska: Może być spożywane w ciągu dnia, jako coś do herbaty lub kawy.
Jest to jeden z tych przysmaków, który ma unikalny smak i teksturę, a także jest symbolem tureckiej kuchni. Warto spróbować, jeśli masz okazję!

Chcesz przepis?
Oto przepis w wersji video. Znajduje się on u @posypane na Tik Toku.
„Składniki:
300 g białej czekolady wysokiej jakości
Kilka kropel różowego barwnika na bazie oleju lub do czekolady
50 g pismaniye (tureckiej waty cukrowej), dostaniesz je w Auchan!
1 łyżeczka naturalnego barwnika w proszku Food Colours (np. różowy lub fioletowy)
20 g liofilizowanych malin
Wykonanie:
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie przekraczaj 45°C).
Dodaj barwnik na bazie oleju, po kilka kropel na raz i dokładnie wymieszaj do uzyskania ulubionego odcienia różu. Ostudź czekoladę do 28-29°C zanim zaczniesz robić tabliczkę.
Wlej cienką warstwę czekolady do foremki silikonowej do czekolady nadziewanej i rozprowadź po dnie ściankach, odstaw do lodówki na 10 minut, aż zastygnie.
Pismaniye delikatnie porwij na włókna.
Liofilizowane maliny rozkrusz na drobne kawałki i proszek, a następnie wymieszaj z pismaniye. Dodaj naturalny barwnik w proszku, aby mocniej zabarwić nadzienie.
Na zastygniętą skorupkę czekolady nałóż warstwę malinowego pismaniye, delikatnie dociskając, ale nie ugniatając.
Zalej wierzch resztą roztopionej czekolady, wyrównaj i lekko postukaj foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż całość stwardnieje.
Po zastygnięciu ostrożnie wyjmij z formy. Możesz dodatkowo posypać wierzch brokatem jadalnym dla efektu LUKSUSU.„
@posypane ANGEL HAIR CHOCOLATE, czyli alternatywa dla Dubajskiej Czekolady! 300 g białej czekolady wysokiej jakości Kilka kropel różowego barwnika na bazie oleju lub do czekolady 50 g pismaniye (tureckiej waty cukrowej), dostaniesz je w Auchan! 1 łyżeczka naturalnego barwnika w proszku Food Colours (np. różowy lub fioletowy) 20 g liofilizowanych malin Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie przekraczaj 45°C). Dodaj barwnik na bazie oleju, po kilka kropel na raz i dokładnie wymieszaj do uzyskania ulubionego odcienia różu. Ostudź czekoladę do 28-29°C zanim zaczniesz robić tabliczkę. Wlej cienką warstwę czekolady do foremki silikonowej do czekolady nadziewanej i rozprowadź po dnie ściankach, odstaw do lodówki na 10 minut, aż zastygnie. Pismaniye delikatnie porwij na włókna. Liofilizowane maliny rozkrusz na drobne kawałki i proszek, a następnie wymieszaj z pismaniye. Dodaj naturalny barwnik w proszku, aby mocniej zabarwić nadzienie. Na zastygniętą skorupkę czekolady nałóż warstwę malinowego pismaniye, delikatnie dociskając, ale nie ugniatając. Zalej wierzch resztą roztopionej czekolady, wyrównaj i lekko postukaj foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż całość stwardnieje. Po zastygnięciu ostrożnie wyjmij z formy. Możesz dodatkowo posypać wierzch brokatem jadalnym dla efektu LUKSUSU. #dubaichocolate#angelhair#czekolada#pink#ruby#rubychocolate#dessert#viral#viralchocolate♬ Busy women by Sabrina Carpenter - Lyrics
Dlaczego ta czekolada została kolejnym hitem?
Czekolada z anielskimi włosami stała się hitem głównie dzięki swojej unikalnej teksturze i wyglądowi. Połączenie białej czekolady z delikatnymi, cienkimi nitkami przypominającymi włosy anioła przyciąga wzrok i budzi ciekawość. Dodatkowo, sam sposób przygotowania i prezentacja sprawiają, że ten deser wygląda bardzo efektownie, co idealnie wpisuje się w dzisiejsze trendy w mediach społecznościowych, gdzie estetyka i oryginalność są na wagę złota.
Poza tym, czekolada z anielskimi włosami ma przyjemny, lekko słodki smak, który nie jest przytłaczający, a dodatek liofilizowanych malin czy innych owoców nadaje jej świeżości. W połączeniu z lekką i puszystą konsystencją, to po prostu deser, który nie tylko smakuje, ale także wygląda przepięknie na zdjęciach. Dzięki temu łatwo zdobył popularność, zwłaszcza wśród osób szukających nowych, kreatywnych pomysłów na słodkie przekąski.
Czy warto go zrobić w domu?
Czekolada z anielskimi włosami to deser, który możesz łatwo zrobić w domu – to naprawdę prostsze, niż się wydaje! Wystarczy kilka składników, foremka do czekolady (konieczna do zrobienia efektownej tabliczki) i odrobina cierpliwości.
Dzięki tej słodkiej przekąsce na pewno zrobisz furorę wśród swoich bliskich, którzy będą zachwyceni nie tylko smakiem, ale i wyglądem tego deseru. To świetny pomysł na oryginalny prezent – zarówno smaczny, jak i pięknie wyglądający. Jeśli chcesz zrobić coś wyjątkowego i zaskoczyć wszystkich, ten przepis będzie idealny!