Kiedyś jedli ją tylko biedni. Dziś podbija najlepsze kuchnie w Polsce!

Wiele polskich potraw dawno odeszło w zapomnienie. O części z nich już kompletnie nie pamiętamy. Na szczęście sporo z nich dostaje… drugie życie. Jednym z takich dań jest scypa – mało znana zupa z Małopolski. Dawniej stanowiła symbol biedoty. Dziś wraca na polskie stoły jako ciekawa propozycja na smaczny, pożywny obiad. Dowiedz się, jak zrobić tę minimalistyczną, wspaniałą zupę.
Z tego artykułu dowiesz się:
Scypa – czym się wyróżnia na tle innych zup?
Są potrawy, do których przygotowania wcale nie potrzeba ani skomplikowanych przepisów, ani kulinarnego doświadczenia. Właśnie do takich dań należy małopolska zupa scypa. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby ją stworzyć.
Dawniej przygotowywano scypę z konieczności – była zupą, którą żywili się biedniejsi ludzie. Dziś danie wróciło „na salony” i zdobywa uznanie smakoszy kulinarnych, którzy szukają autentycznych smaków.
U niektórych potrawa przywołuje wspomnienia – pachnącej kuchni babci, wiejskiego domu i życia, w którym żaden produkt się nie marnował. W czasach, gdy w domach gotowało się z tego, co akurat znalazło się w spiżarni, scypa była pomysłem na szybki i tani obiad.
Zupa jest minimalistyczna – oparta na kilku łatwo dostępnych składnikach. To wyśmienita alternatywa dla nowoczesnych kremów czy wyrafinowanych bulionów. Mimo że nie wymaga wyszukanych produktów, daje uczucie sytości i domowego ciepła. Scypa opiera się na kilku podstawowych składnikach, takich jak:
- ziemniaki,
- mleczne produkty fermentowane (najczęściej maślanka),
- mąka,
- przyprawy.
Zupę przygotowuje się w wersji rzadszej, przypominającej żurek, lub gęstej – zbliżonej do dawnej chłopskiej polewki.
Zupa scypa – prosty przepis
Scypa to klasyk domowej kuchni. W prostocie skrywa gigantyczny potencjał smakowy. Oto prosty przepis, dzięki któremu szybko przyrządzisz to niezwykłe danie.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- posiekany koperek lub podsmażona cebulka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Podgrzej maślankę w osobnym naczyniu. Uważaj, żeby się nie zważyła.
- Wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Dodaj do maślanki, mieszając, aż zgęstnieje.
- Połącz zawartość obu garnków i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
- Dopraw przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (opcjonalnie).
- Dodaj masło i posyp koperkiem lub zeszkloną cebulką.
Scypa najlepiej smakuje na ciepło, jednak bez problemu można ją odgrzać następnego dnia. Zrobi się jeszcze bardziej esencjonalna.

Dlaczego warto jeść scypę?
Zupa scypa to nie tylko ciekawa propozycja kulinarna, ale też smakowa podróż do czasów, gdy kuchnia opierała się na minimalizmie, sezonowości i… zaradności. Scypa również to doskonały dowód na to, że na obiad da się gotować tanio i zdrowo, nie rezygnując z jakości oraz smaku.
Dodatkowym atutem zupy jest możliwość jej modyfikowania. Możesz dodać do scypy np. ugotowane jajko, kawałki wędzonego boczku, świeże zioła czy domowe grzanki. Nawet w swojej najprostszej formie scypa potrafi zachwycić i zaskoczyć. Wypróbuj ją, jeśli akurat nie masz pomysłu na obiad!
Przeczytaj też: Wyglądem nie zachęcają, ale smakują wybornie – 5 zielonych zup krem