Jak zrobić dżem bez grama cukru? Poznaj prosty sposób ze Wschodu

Czy możliwe jest przygotowanie dżemu bez cukru, który nie będzie się psuł i pleśniał? Niektórzy uważają, że nie ma na to szans. W rzeczywistości jednak istnieje pewien sposób, który pozwoli zrezygnować z cukru w dżemie. Rozwiązanie kryje się w prostym dodatku, mianowicie odrobinie… soli. Janginizacja, bo tak nazywa się metoda z użyciem soli, wywodzi się z kuchni Dalekiego Wschodu. Sprawdź, na czym dokładnie polega.
Na czym polega janginizacja?
Nazwa „janginizacja” niektórym wydaje się dość tajemnicza. W rzeczywistości to nie żadna magia czy nowość – metoda istnieje od wieków, a swoje korzenie ma w tradycji japońskiej. Związana jest z makrobiotyką, czyli nurtem propagującym zdrowy styl życia. Opiera się on na prostych, naturalnych produktach. Popularyzatorzy makrobiotyki zauważyli, że niewielka ilość soli w połączeniu z długim, powolnym gotowaniem owoców umożliwia zatrzymanie ich świeżości. Pozwala również na wydobycie głębi smaku – i to bez używania chemii.
W klasycznych przepisach na dżem podstawą konserwacji jest duża ilość cukru. Dodaje się go sporo, aby przetwory nie pleśniały i się nie psuły, a także, aby smakowały wybornie. Janginizacja to zupełnie inny mechanizm konserwacji. Zamiast cukru używa się soli w mikroskopijnej ilości. To dzięki niej owoce gotowane przez wiele godzin nie pleśnieją, a także nie tracą wartości odżywczych.
Proces janginizacji jest długotrwały i wymaga cierpliwości. Sok musi też bardzo powoli odparowywać. Jednak warto poczekać, zwłaszcza że nagrodą jest głęboki, naturalny smak owoców.
Jak zrobić dżem metodą janginizacji?
Ciężko w to uwierzyć, ale szczypta soli może zastąpić nawet całą szklankę cukru! Dlaczego tak się dzieje? Otóż sól ogranicza aktywność enzymów, które odpowiadają za psucie się owoców. W ten sposób tworzą mniej przyjazne środowisko dla bakterii i pleśni. Dodatkowo sól wydobywa naturalną słodycz owoców, które w czasie długiego smażenia się karmelizują, a także uzyskują aksamitny smak. Wszystko to sprawia, że dżem przygotowywany metodą janginizacji jest trwały i niezwykle aromatyczny.
Co zrobić, aby przyrządzić tą metodą swój własny, domowy dżem? Potrzebujesz wyłącznie dojrzałych, soczystych owoców (np. śliwek) i odrobiny soli.
- Umyj owoce, usuń z nich pestki i włóż do garnka.
- Gotuj na małym ogniu przez kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
- Garnek musi być odkryty, aby woda mogła swobodnie z niego odparowywać.
- Gorący, gęsty dżem przelej do porządnie wyparzonych i wysuszonych słoików. Szczelnie zakręć.
- Po wystudzeniu dżem owocowy jest już gotowy do przechowywania.

Janginizacja – to trzeba wiedzieć!
Nie wszystkie owoce nadają się do janginizacji. Najlepsze przetwory z użyciem tej metody sprawdzają się z owoców, które są naturalnie słodkie i soczyste. Są to na przykład:
- śliwki,
- gruszki,
- jabłka,
- truskawki,
- morele,
- brzoskwinie,
- borówki,
- jeżyny,
- maliny,
- wiśnie.
Warto też mieszać owoce ze sobą, aby uzyskać ciekawsze smaki i różne konsystencje (np. wiśnie z borówkami albo jeżyny ze śliwkami).
Janginizacja to doskonała alternatywa dla osób chcących ograniczyć spożycie cukru. Skorzystać z niej mogą również wszyscy dbający o linię lub zmagający się z wahaniami poziomu glukozy. Dżemy przygotowane tą techniką zachowują pełnię smaku owoców. W dodatku można je przechowywać przez wiele miesięcy i korzystać z uroków domowych przetworów o każdej porze roku.
Sprawdź też: To nie zwykłe dżemy. Każdy słoik to podróż do lata pełnego smaku