Jak wykorzystać ciemniejące banany? Te przepisy uratują Cię przed stratą pieniędzy
Banany to bardzo znane i lubiane przez wszystkich owoce. Nic więc dziwnego, że wiele osób kupuje je w dużych ilościach. Jednak nie zawsze udaje się zjeść je na czas, gdy jeszcze nie pojawiają się na nich ciemne plamki. Takie owoce są znacznie słodsze, dlatego świetnie nadają się do przepisów, które prezentujemy poniżej. Już nigdy więcej nie wyrzucisz banana z ciemnymi plamkami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Szybka przekąska idealna do filmu
Kto z nas nie lubi chipsów? Nie ma chyba osoby, która nie lubi chrupnąć coś pysznego. Takie smaczne chipsy z patelni przygotujesz właśnie z bananów. Wystarczy odrobina masła i cynamon do smaku, a dostaniesz pyszną i pożywną przekąskę.
Choć niektórzy zapewne martwią się o kaloryczność takiej przekąski, to nie ma czego się obawiać! Porcja dla jednej osoby to tylko 181 kcal, dlatego będzie to świetne II śniadanie lub podwieczorek dla osób lubiących słodkie przekąski.
To ciasto wręcz wymaga mniej jędrnych bananów
Ciasto bananowe, czy też znane w Ameryce pod nazwą chleb bananowy wypiek, to prawdziwa bomba smaku! W tym przepisie niezbędne są banany, które będą nieco bardziej miękkie. Dzięki temu uda się je z łatwością rozgnieść, przez co ciasto jest równomiernie bananowe.
Przepis na chlebek bananowy znany jest już od lat 30. XIX wieku. I jest tak popularny, że nawet 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego.
Banan na śniadanie
Budyń jaglany to nic innego jak pyszny pomysł na wykorzystanie bananów. Tutaj nie musisz ich rozgniatać, ale otoczone pierzynką z budyniu na pewno będą ci smakować.
Taki posiłek bogaty w mąkę jaglaną, masło orzechowe i cynamon zjedzony z samego rana na pewno da ci energię na cały dzień. Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a z takiej kompozycji uzyskasz ogrom energii na zmierzenie się z codziennością.
Bardzo słodka przekąska
Banany to nie tylko słodka przekąska. Wiele osób zapomina, że mają w sobie również wiele wartości odżywczych takich jak witaminy, np. A, C, E i witaminy z grupy B. Nie wolno pominąć również wielu składników mineralnych zawartych w bananach, takich jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk i mangan. To sprawia, że banany to zdrowa przekąska.
Jeszcze zdrowszy posiłek uzyskamy dodając do nich fasolę, jajka, kakao i mąkę ryżową by zrobić pyszne brownie! W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż ciasto!