Jak podgrzać schabowego, by nie był gumowy? Ten sposób działa zawsze!

Kotlety schabowe to prawdziwa klasyka polskich stołów. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu, kiedy są aromatyczne, chrupiące i soczyste. Zwykle jednak smażymy ich więcej, aby starczyły nam na następny dzień. I tu zaczyna się problem – kolejnego dnia nie są tak samo smaczne i chrupkie. Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki któremu nawet wczorajszy schabowy będzie smakował jak świeżo przygotowany. Sprawdź.
- Dlaczego kotlet traci smak po odgrzaniu? Jak temu zapobiec?
- Triki, które warto znać, jeśli smażysz kotlety schabowe
- Jak odświeżyć smak schabowego, nie używając tłuszczu?
Dlaczego kotlet traci smak po odgrzaniu? Jak temu zapobiec?
Zimny kotlet schabowy nie jest już tak pyszny, jak ten świeżo usmażony na patelni. Kiedy panierka nasiąka tłuszczem i wilgocią, robi się miękka – w dodatku mięso w środku często się wysusza. Wielu z nas próbuje przywrócić mu smak, wrzucając ponownie kotleta na patelnię. Cóż, to najgorsze, co można zrobić. Drugie smażenie spowoduje, że panierka zrobi się ciężka, tłusta i twarda – kotlet nie będzie już taki smaczny.
Wielu z nas w takiej sytuacji sięga po mikrofalówkę – to najprostsze rozwiązanie, więc nic w tym dziwnego. Niestety, szybko nie zawsze znaczy… dobrze. Podgrzany w mikrofali kotlet schabowy robi się miękki i wilgotny – w dodatku traci chrupkość. Panierka zamienia się w gumową warstwę, a mięso staje się włókniste i suche. Po odgrzaniu schabowego w mikrofalówce nawet najlepszy kotlet nie będzie smakował dobrze.
Jak więc najlepiej odświeżyć wczorajszego schabowego? Warto wrzucić go do piekarnika. To metoda, która przywróci mu chrupkość i aromat.
- Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową, aby nie wyschły.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (170-180°C).
- Po 15 minutach panierka odzyska złocisty kolor, a wnętrze kotletów zrobi się ciepłe i soczyste.
- Dla lepszego efektu na koniec zdejmij folię i pozostaw kotlety jeszcze na 3-4 minuty, aby panierka się zarumieniła.
Triki, które warto znać, jeśli smażysz kotlety schabowe
Aby schabowe zachowały świeżość, należy je odpowiednio przechowywać. Zanim trafią do lodówki, poczekaj, aż całkowicie wystygną – w przeciwnym razie w zamkniętym pojemniku skropli się para, która rozmiękczy panierkę. Najlepiej ułożyć kotlety na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i przykryć drugim arkuszem. W ten sposób wchłonięty zostanie nadmiar tłuszczu.
Warto też zamrozić nadmiar schabowych, oczywiście po całkowitym ostygnięciu. Wystarczy włożyć usmażone kotlety do woreczków lub pojemników do mrożenia. Przy ponownym podgrzaniu najlepiej włożyć je prosto do piekarnika, bez rozmrażania. Dzięki temu zachowają strukturę i smak.
Do naczynia, w którym podgrzewa się kotlety, warto dodać również odrobinę masła. Ten trik sprawi, że mięso nie wyschnie, a panierka zyska delikatnie maślany aromat.

Jak odświeżyć smak schabowego, nie używając tłuszczu?
Starasz się ograniczyć smażenie? W takim razie spróbuj odgrzać kotleta na suchej patelni – koniecznie z grubym dnem. Możesz też użyć do tego patelni grillowej. Wystarczy kilka minut z każdej strony na małym ogniu, aby panierka schabowego ponownie nabrała chrupkości. W czasie odgrzewania kotleta warto przykryć patelnię pokrywką – gorące powietrze równomiernie ogrzeje go w środku.
Jeszcze lepszy efekt można uzyskać, delikatnie pryskając panierkę wodą z atomizera – przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu schabowy nie wyschnie i pozostanie miękki w środku.
Dzięki prostym trikom możesz uratować obiad, nie tracąc smaku i jakości potrawy. Wczorajszy kotlet schabowy może smakować tak samo dobrze, jak świeżo usmażony – wystarczy wiedzieć, jak go potraktować.
Przeczytaj również: Nie mleko, nie woda – ten dodatek sprawi, że schabowe będą miękkie