Jak gotować grzyby, by nie straciły smaku? Znam sekretny sposób!

Grzyby od dawna są ważnym elementem polskiej kuchni. Dzięki nim zupy zyskują głębię, sosy niesamowity smak, a kasze i mięsa głęboki aromat. Być może nie wyobrażasz sobie bez nich jesiennych i świątecznych potraw. Czy wiesz jednak o tym, że niewłaściwe gotowanie grzybów może sprawić, że stracą swoje walory? Sprawdź triki, dzięki którym wydobędziesz z nich to, co najlepsze.
- Jak krok po kroku ugotować grzyby?
- Suszone grzyby – triki, których możesz nie znać
- Grzyby w kuchni – warto wiedzieć
Jak krok po kroku ugotować grzyby?
Grzyby są niezwykle cenionym produktem w kuchni – mimo że wcale nie należą do lekkostrawnych. Na szczęście odpowiednia obróbka cieplna może złagodzić problem z przyswajalnością grzybów. Umożliwi też zachowanie ich intensywnego aromatu i właściwej konsystencji. Dzięki temu potrawy z grzybami będą lżejsze i smaczniejsze.
Zanim wrzucisz świeże grzyby do garnka, dokładnie oczyść je z piasku, igieł i resztek ściółki. Następnie zastosuj się do poniższych wskazówek.
- Upewnij się, że grzyby nie są robaczywe.
- Krótko je wypłucz, ponieważ długie moczenie w wodzie może doprowadzić grzyby do utraty smaku i aromatu. Pamiętaj, aby użyć zimnej wody – nie wrzątku.
- Następnie powoli podgrzewaj w dużym garnku, aby wydobyć z grzybów smak.
Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Delikatne odmiany zmiękną w ok. 15 minut. Twardsze (np. borowiki) mogą potrzebować ponad 30 minut.
Suszone grzyby – triki, których możesz nie znać
Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod ich przechowywania. Aby można było je ugotować, należy je wcześniej namoczyć – najlepiej w letniej wodzie, aby pozostały sprężyste i się nie rozpadały.
Ważne! Minimalny czas moczenia grzybów to około 3 godzin. Jeszcze lepszy efekt można uzyskać dzięki dłuższemu moczeniu grzybów, nawet przez całą noc.
Po etapie moczenia należy grzyby odcedzić, zalać świeżą, zimną wodą i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut. Podczas gotowania wytwarzać może się piana – trzeba ją systematycznie usuwać.
Warto pamiętać o zasadzie gotowania na małym ogniu. Zbyt gwałtowne wrzenie może doprowadzić do tego, że grzyby zrobią się gumowate i stracą część wartości odżywczych. Warto też eksperymentować z łączeniem świeżych i suszonych grzybów w jednej potrawie.

Grzyby w kuchni – warto wiedzieć
Grzyby mogą być dodatkiem nie tylko do zup, sosu i bigosu. To wszechstronny składnik, który sprawdza się w wielu nowoczesnych potrawach. Bardzo często wykorzystuje się je np. w kuchni fusion i wegetariańskiej, gdzie pełnią funkcję zamiennika mięsa.
Gotowanie grzybów może mieć różny cel – w zależności od tego, jakie danie chcemy z nich przygotować:
- Zupa grzybowa – najlepiej gotować je dłużej, aby uwolniły aromat i nasyciły bulion.
- Risotto / danie makaronowe – należy je tylko lekko podgotować, aby zachowały elastyczną strukturę.
Bardzo ciekawym sposobem jest też gotowanie grzybów na parze. Dzięki tej metodzie nie tylko zachowają swój smak, ale też większość wartości odżywczych. Para wodna nie wypłukuje składników mineralnych ani witamin, dzięki czemu grzyby stają się zdrowsze.
Ugotowane grzyby można zamrozić. Jednak wcześniej należy je krótko obgotować, aby zachowały lepszą strukturę i aromat. Dzięki zamrożeniu grzybów będziesz mógł cieszyć się ich smakiem przez cały rok, nawet gdy sezon dawno się skończy.
Przeczytaj też: Co dobrego możesz zrobić z grzybów?