Gyros nie tylko jako danie z frytkami, czyli inna forma greckiego fast fooda

Gyros z frytkami i surówką
Wiadomo, że najlepszy gyros to ten z frytkami, ale spróbuj zapiekanki, sałatki albo zupy, fot. ExQuisine
ikona podziel się
Opublikowano: 18.04.2024 r., 19:03 | Autor: Paulina Lipińska
Gyros jest słynną potrawą, która pochodzi z kuchni greckiej. To specjalnie przygotowane mięso, które najczęściej serwuje się z frytkami oraz surówkami. Przedstawiamy najlepsze przepisy, które nawiązują do tego greckiego specjału. To nie musi być tylko danie jak powyżej. Zrób sałatkę, zapiekankę albo zupę – jest w czym wybierać.

Czym jest gyros?

To jeden ze znanych klasyków kuchni greckiej. Jak już wyżej wspomniano, gyros to mięso, które jest pieczone/grillowane/opiekane na specjalnym, bardzo dużym rożnie. Następnie takie mięso jest cięte charakterystycznym, długim nożem. Coraz częściej do jego cięcia wykorzystuje się noże elektryczne w celu przyspieszenia produkcji.

Każde danie w stylu gyrosa przygotowywane jest z dodatkiem specjalnej mieszanki przypraw, którą bez problemu kupisz w praktycznie każdym sklepie. W skład większości przypraw, które nadają smak gyrosa wchodzi sól, czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn, oregano, tymianek oraz pieprz czarny. Skład przypraw od poszczególnych producentów może się różnić.

Jak idzie się do restauracji, najczęściej można wybrać opcję dania gyros wraz z frytkami i sałatką. Można też zdecydować się na opcję z pitą. Gyros jest bardzo popularnym, nawet w Polsce, fast foodem.

Wiesz, że istnieją dania, które nawiązują składnikami i smakiem właśnie do gyrosa?

Grecki gyros na ruszcie
Tak przygotowane mięso to tradycyjny, mięsny wyrób, który pochodzi z kuchni greckiej, fot. Georgii

Sałatka

Sałatka gyros to zdecydowanie faworyt na różnych przyjęciach. Taką sałatkę możesz przygotować na urodziny, grilla albo na święta. Sprawdza się idealnie, ponieważ jest przepyszna i wszyscy chętnie ją jedzą. Jest bardzo prosta, niezbyt wymagająca.

Sałatka gyros zawiera źródło białka. Jeżeli chcesz obniżyć ilość tłuszczu oraz wartość kaloryczną, zmień majonez na majonez lekki albo wegański. Mają nawet o połowę mniej kilokalorii, niż klasyczny majonez.

Zapiekanka z makaronem

Pyszny, bogaty posiłek świetny na obiad - zapiekanka gyros z makaronem. To super sycąca potrawa, która ma wiele składników. Właśnie takie połączenie gwarantuje super smak. Taka zapiekanka jest odpowiednia dla każdego członka rodzinny.

Zapiekanka w takiej wersji jest łatwa do przygotowania. Składniki, takie jak warzywa świeże i konserwowe sprawiają, że powstaje konkretne danie. Dodatkowo ten sos, czyli połączenie majonezu, śmietany i ketchupu to gwarancja udanej potrawy.

Zapiekanka z ryżem

Ryż to równie dobry dodatek do zapiekanki w stylu gyros, co makaron. Danie jest pożywne, sycące i zapewnia wszystko, czego potrzeba. To idealna propozycja na pyszny obiad bądź kolację. Na pewno każdy chętnie zje zapiekankę gyros z ryżem.

Taka zapiekanka jest źródłem węglowodanów, tłuszczów oraz białka - jest to w pełni wartościowy posiłek. Jednakże majonez jest wysokokaloryczny, więc jeśli dbasz o linię, zdecydowanie lepiej będzie zamienić go na ten typu light (podobnie jak powyżej wspomniano). Jeżeli przykładasz uwagę do niskiego indeksu glikemicznego, warto zastąpić biały ryż tym brązowym.

Zapiekanka gyros z ryżem

Zapiekanka gyros z ryżem to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub kolację dla calej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
200 g
Kolorowa zapiekanka gyros z ryżem

Lista składników do przygotowania zapiekanki gyros z ryżem

  • Piersi kurczaka bez skóry 250 g
  • Ryż biały 150 g
  • Papryka czerwona 250 g (1 średnia sztuka)
  • Cebula czerwona 50 g (1 mała sztuka)
  • Ogórki kiszone 150 g (2 średnie sztuki)
  • Kukurydza konserwowa 200 g
  • Ser Mozzarella 150 g
  • Majonez 100 g
  • Ketchup 100 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml

Przygotowanie zapiekanki gyros z ryżem krok po kroku

Filety z kurczaka pokrój w małą kostkę, którą obtocz w przyprawie gyros. Następnie odstaw mięso na kilka godzin.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź go i wysyp na talerz.

paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka a ogórki kiszone w kostkę.

Kukurydzę odcedź na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.

Majonez wymieszaj z ketchupem - powstanie tobie sos do zapiekanki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. A blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą.

Na dno blaszki ułóż ryż, następnie posmaruj go 1/3 sosu i połóż 1/3 sera.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka, pod koniec smażenia dodaj cebulę. Składniki z patelni włóż do blaszki.

Następnie mięso posmaruj 1/2 pozostałego sosu i posyp 1/2 pozostałego sera.

Całość posyp pokrojoną papryką, ogórkami i kukurydzą. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp pozostałym serem.

Zapiekankę gyros piecz około 30 minut w nagranym piekarniku.

Zapiekanka z ziemniakami

W tej zapiekance gyros z ziemniakami znajduje się nieco inny składnik, którego wcześniej nie było. Chodzi o cukinię. To doskonały sposób na niskokaloryczne warzywo, które w takiej potrawie bardzo dobrze się odnajduje.

W przepisie tym nie ma sosu. Powstaje on z dodanych do zapiekanki składników. To dodatkowo sprawia, że danie jest o wiele mniej kaloryczne niż klasyczne potrawy z sosem na bazie majonezu. Może to być bardzo dobry posiłek, zwłaszcza dla osób aktywnych.

Zapiekanka gyros z ziemniakami

Zapiekanka gyros z ziemniakami to fajna propozycja na obiad lub kolację z piekarnika. Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszną i pożywną zapiekankę.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
495 g
Zapiekanka gyros w ceramicznym naczyniu

Lista składników do przygotowania zapiekanki gyros z ziemniakami

  • Ziemniaki późne 600 g (6 sztuk)
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy 24 ml (2 łyżki)
  • Papryka czerwona 250 g (1 sztuka)
  • Cukinia 300 g (1 średnia sztuka)
  • Cebula czerwona 50 g (1 średnia sztuka)
  • Kukurydza konserwowa 400 g (1 puszka)
  • Ser cheddar 200 g

Przygotowanie zapiekanki gyros z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj na w półmiękko.

Ziemniaki odstaw do ostudzenia. A następnie pokrój w plastry.

Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw sporą ilością (około 2 łyżki) przyprawą gyros.

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.

Cukinię pokrój w plasterki.

Ser zetrzyj na tarce.

Cebulę pokrój w piórka.

Formę wysmaruj olejem.

Na dnie naczynia ułóż plasterki ziemniaków (1/3 z całości), posyp połową kurczaka, papryki, cebuli, kukurydzy i 1/3 sera. Ułóż połowę plasterków cukinii.

Ułóż drugą warstwę ziemniaków i wysyp drugą połowę kurczaka, papryki, cebuli i kukurydzy oraz drugą 1/3 sera. Ułóż drugą połowę plasterków cukinii.

Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków i posyp resztą sera.

Piecz 30 minut pod przykryciem w temperaturze 200 st. C.

Zupa

Każdy, kto uwielbia jeść zupy, taką potrawę chętnie przygotuje. Jest tu kurczak, papryka, kukurydza i ziemniaki, czyli wszystko, czego potrzeba do zrobienia zupy nawiązującej do gyrosa. Zupa zabielana jest śmietanką. Wszystko genialnie się komponuje.

Zupa taka podana na różnego typu okolicznościach jest strzałem w 10. Zawsze to może być przyjemna odmiana od tradycyjnych, klasycznych, polskich zup. Impreza urodzinowa, święta lub zwykłe spotkanie ze znajomymi? To świetna okazja do zrobienia zupy gyros.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto