Opublikowano: 18.04.2024 r., 19:03
|
Autor:
Paulina Lipińska
Gyros jest słynną potrawą, która pochodzi z kuchni greckiej. To specjalnie przygotowane mięso, które najczęściej serwuje się z frytkami oraz surówkami. Przedstawiamy najlepsze przepisy, które nawiązują do tego greckiego specjału. To nie musi być tylko danie jak powyżej. Zrób sałatkę, zapiekankę albo zupę – jest w czym wybierać.
To jeden ze znanych klasyków kuchni greckiej. Jak już wyżej wspomniano, gyros to mięso, które jest pieczone/grillowane/opiekane na specjalnym, bardzo dużym rożnie. Następnie takie mięso jest cięte charakterystycznym, długim nożem. Coraz częściej do jego cięcia wykorzystuje się noże elektryczne w celu przyspieszenia produkcji.
Każde danie w stylu gyrosa przygotowywane jest z dodatkiem specjalnej mieszanki przypraw, którą bez problemu kupisz w praktycznie każdym sklepie. W skład większości przypraw, które nadają smak gyrosa wchodzi sól, czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn, oregano, tymianek oraz pieprz czarny. Skład przypraw od poszczególnych producentów może się różnić.
Jak idzie się do restauracji, najczęściej można wybrać opcję dania gyros wraz z frytkami i sałatką. Można też zdecydować się na opcję z pitą. Gyros jest bardzo popularnym, nawet w Polsce, fast foodem.
Wiesz, że istnieją dania, które nawiązują składnikami i smakiem właśnie do gyrosa?
Sałatka gyros to zdecydowanie faworyt na różnych przyjęciach. Taką sałatkę możesz przygotować na urodziny, grilla albo na święta. Sprawdza się idealnie, ponieważ jest przepyszna i wszyscy chętnie ją jedzą. Jest bardzo prosta, niezbyt wymagająca.
Sałatka gyros zawiera źródło białka. Jeżeli chcesz obniżyć ilość tłuszczu oraz wartość kaloryczną, zmień majonez na majonez lekki albo wegański. Mają nawet o połowę mniej kilokalorii, niż klasyczny majonez.
Pyszny, bogaty posiłek świetny na obiad - zapiekanka gyros z makaronem. To super sycąca potrawa, która ma wiele składników. Właśnie takie połączenie gwarantuje super smak. Taka zapiekanka jest odpowiednia dla każdego członka rodzinny.
Zapiekanka w takiej wersji jest łatwa do przygotowania. Składniki, takie jak warzywa świeże i konserwowe sprawiają, że powstaje konkretne danie. Dodatkowo ten sos, czyli połączenie majonezu, śmietany i ketchupu to gwarancja udanej potrawy.
Ryż to równie dobry dodatek do zapiekanki w stylu gyros, co makaron. Danie jest pożywne, sycące i zapewnia wszystko, czego potrzeba. To idealna propozycja na pyszny obiad bądź kolację. Na pewno każdy chętnie zje zapiekankę gyros z ryżem.
Taka zapiekanka jest źródłem węglowodanów, tłuszczów oraz białka - jest to w pełni wartościowy posiłek. Jednakże majonez jest wysokokaloryczny, więc jeśli dbasz o linię, zdecydowanie lepiej będzie zamienić go na ten typu light (podobnie jak powyżej wspomniano). Jeżeli przykładasz uwagę do niskiego indeksu glikemicznego, warto zastąpić biały ryż tym brązowym.
W tej zapiekance gyros z ziemniakami znajduje się nieco inny składnik, którego wcześniej nie było. Chodzi o cukinię. To doskonały sposób na niskokaloryczne warzywo, które w takiej potrawie bardzo dobrze się odnajduje.
W przepisie tym nie ma sosu. Powstaje on z dodanych do zapiekanki składników. To dodatkowo sprawia, że danie jest o wiele mniej kaloryczne niż klasyczne potrawy z sosem na bazie majonezu. Może to być bardzo dobry posiłek, zwłaszcza dla osób aktywnych.
Każdy, kto uwielbia jeść zupy, taką potrawę chętnie przygotuje. Jest tu kurczak, papryka, kukurydza i ziemniaki, czyli wszystko, czego potrzeba do zrobienia zupy nawiązującej do gyrosa. Zupa zabielana jest śmietanką. Wszystko genialnie się komponuje.
Zupa taka podana na różnego typu okolicznościach jest strzałem w 10. Zawsze to może być przyjemna odmiana od tradycyjnych, klasycznych, polskich zup. Impreza urodzinowa, święta lub zwykłe spotkanie ze znajomymi? To świetna okazja do zrobienia zupy gyros.