Gorące zupy aby dotrwać do wiosny

Zupa to świetny pomysł na obiad. Jest sycąca, gorąca i szybka w przygotowaniu. Ważnym elementem zup są oczywiście warzywa, które dodają wielu ważnych witamin do naszej diety. Sprawdź jak zrobić zupę z brokułów, pora czy soczewicy, które są pełne witamin. Szczególnie zimą dość ciężko jest uzupełnić zapotrzebowanie na te składniki, dlatego zupa to świetne rozwiązanie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zupa krem z soczewicy
Zupa z soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego, batatów i marchewki to świetny pomysł na posiłek. Podana z serem mozzarellą, chlebem żytnim i nasionami sezamu dostarczy w jednej porcji wszystkiego, co jest potrzebne, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Choć lista składników jest imponująca, to jej przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedna porcja dostarcza 315 kcal, co czyni ją idealnym posiłkiem podczas odchudzania.
Zupa krem z brokułów
Ta zielona zupa z brokułów już samym kolorem wskazuje, jak potężną bombą witaminową jest. W tej zupie królują warzywa. Dodatek selera korzeniowego, pietruszki i ziemniaków sprawia, że jest jeszcze bardziej sycąca.
Podając zupę z brokułów, koniecznie posyp ją pestkami dyni, które świetnie wkomponują się w smak zupy. Taki dodatek wzbogaci ją o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają ogromny wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. Koniecznie sprawdź, jak ta zielona zupa wyjątkowo smakuje.
Zupa porowa
Por, choć często stanowi zaledwie niewielki dodatek do zup, tutaj gra pierwsze skrzypce. I słusznie! To często pomijane warzywo jest niezwykle zasobne w witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy i minerały takie jak wapń, potas czy fosfor.
Zupy krem to świetne rozwiązanie, jeśli ty lub któryś z twoich domowników nie lubicie warzyw. Dzięki zmiksowaniu na koniec wszystkich składników nie ma ryzyka wygrzebywania pojedynczych kawałków nielubianych warzyw.