Dietetyczka: Zapomnij o zwykłych frytkach. Ten przepis podbija internet!

Mimo że cukinia jest zazwyczaj postrzegana jako dość miękkie warzywo, można z niej zrobić frytki, które doskonale łączą delikatność wnętrza z chrupiącą panierką. Tego rodzaju przekąska doskonale nadaje się na wieczorny seans, spotkanie z przyjaciółmi oraz jako dodatek do dań z grilla. Przygotujesz je w krótkim czasie, a ich smak potrafi być niezwykle wciągający.
- Cukinia: zdrowie i smak na talerzu
- Przepis na chrupiące frytki z cukinii
- Kwiaty cukinii: kulinarny rarytas śródziemnomorski
Cukinia: zdrowie i smak na talerzu
Pomimo że przez wiele lat była głównie traktowana jako skromny dodatek do leczo lub grillowanych warzyw, obecnie cukinia zyskuje na popularności – i to całkiem zasłużenie! Jest lekka, niskokaloryczna, subtelna w smaku, a zarazem niezwykle wszechstronna w kuchni. Jednak jej zalety nie ograniczają się tylko do kulinariów. To warzywo, które może mieć pozytywny wpływ na trawienie, metabolizm, odporność, a nawet... nastrój.
Cukinia należy do rodziny dyniowatych i chociaż najczęściej spotyka się ją w zielonej odmianie, dostępne są także odmiany żółte, pasiasto-zielone, a nawet niemal białe. Wszystkie łączy jedno: są bogate w wodę (nawet 95% masy cukinii to woda), lekkostrawne i pełne wartościowych składników odżywczych.
Co dokładnie znajduje się w cukinii?
- Witamina C – wspomaga odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witamina A (a właściwie jej prekursor – beta-karoten) – istotna dla wzroku i skóry.
- Witaminy z grupy B – w tym kwas foliowy, niezbędny m.in. w okresie ciąży.
- Potas – pomaga regulować ciśnienie krwi.
- Magnez – wspiera układ nerwowy i mięśnie.
- Błonnik pokarmowy – choć występuje w niewielkiej ilości, wystarcza, by wspomagać trawienie.
Cukinia to jedno z warzyw najlepiej tolerowanych przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Można ją spożywać na surowo (w cienkich plasterkach), gotowaną, duszoną, grillowaną, pieczoną, a nawet… miksowaną na krem. Jej delikatność sprawia, że doskonale sprawdza się w diecie dzieci, seniorów, kobiet w ciąży czy osób z problemami trawiennymi (jak refluks czy nadwrażliwość jelit). Dzięki zawartości błonnika i dużej ilości wody wspomaga perystaltykę jelit, pomaga w zapobieganiu zaparciom i uczuciu ciężkości po posiłku. A ponieważ nie obciąża układu trawiennego – świetnie nadaje się na kolację.
Przepis na chrupiące frytki z cukinii
Można jeść cukinię na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni pojawia się w wersji na ciepło. Leczo czy nadziewana cukinia to popularne dania z jej udziałem, ale prawdziwym przysmakiem będą frytki z tego warzywa. Koniecznie spróbuj – przygotujesz je szybko i łatwo!
Składniki:
- 2 małe, świeże cukinie
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka
- Sól i pieprz
- ½ szklanki drobno mielonej bułki tartej
- ½ szklanki startego parmezanu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 500 ml oleju rzepakowego
Cukinie umyj i dokładnie osusz. Pokrój je w plastry, a następnie w paski tworząc równe frytki – postaraj się, aby miały jednakową grubość. Jeśli cukinia jest bardzo soczysta, osusz ją ręcznikiem papierowym.
Frytki włóż do miski i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj. W głębokim talerzu połącz bułkę z parmezanem, a do drugiego talerza wbij jajka i roztrzep je. Do trzeciego talerza wsyp mąkę.
Przyprawione frytki z cukinii obtocz w mące, jajku i mieszance bułki tartej z parmezanem.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż frytki z cukinii małymi partiami, dokładnie z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Wyciągaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowane frytki z cukinii podawaj z sosem np. tzatziki z ogórków, czosnku i jogurtu greckiego lub z łagodnym sosem koperkowym.

Kwiaty cukinii: kulinarny rarytas śródziemnomorski
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że kwiaty cukinii można jeść – posiadają subtelny, lekko orzechowy smak i są cenione jako przysmak w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej są nadziewane (np. serem ricotta), delikatnie smażone w cieście lub serwowane na surowo jako dekoracja sałatek.
Cukinia sprawdza się w każdej kuchni – od śródziemnomorskiej przez wegetariańską po tradycyjną polską. Można ją:
- grillować (np. z oliwą i czosnkiem),
- nadziewać mięsem, warzywami lub kaszami,
- smażyć w postaci placków,
- dodawać do zup i dań jednogarnkowych,
- przekształcać na pasty lub zupy krem,
- przerabiać na „makaron” – spiralizowaną cukinię,
- a nawet stosować w wypiekach (np. wilgotnym cieście czekoladowym).
Delikatny smak cukinii sprawia, że łatwo absorbuje przyprawy – dobrze współgra z czosnkiem, curry, tymiankiem, bazylią, imbirem czy cytryną.
Cukinia jest bezpieczna i lekka dla żołądka. Jednak warto pamiętać, że bardzo dojrzałe egzemplarze mogą zawierać gorzkie substancje (tzw. kukurbitacyny) i mogą wywoływać problemy żołądkowe. Dlatego najlepiej wybierać młode, świeże cukinie o gładkiej skórze i przechowywać je w chłodnym miejscu.
Cukinia to warzywo, które ma wszystko, czego można oczekiwać od zdrowego składnika diety: niewiele kalorii, dużo wartości odżywczych, mnóstwo zastosowań i subtelny smak, który pasuje niemal do wszystkiego. Mimo że nie istnieje jeden „superprodukt”, który działa cuda – regularne spożywanie warzyw takich jak cukinia może być małym, ale istotnym krokiem w stronę lepszego samopoczucia i zdrowia. Nawet w postaci takich frytek! Warto więc dać cukinii więcej miejsca na talerzu – nie tylko latem!