Dzika róża do słoików - nie dryluję, a wychodzi perfekcyjnie!

Wielu z nas dzika róża kojarzy się z czasochłonnym drylowaniem pestek. Nic dziwnego, że zniechęcamy się do przyrządzania z tych owoców domowych przetworów. Istnieje jednak sprytny trik, dzięki któremu nie trzeba męczyć się z wydłubywaniem pestek. Dowiedz się, jak to zrobić, aby uzyskać aksamitny mus z dzikiej róży bez drylowania.
- Dzika róża na przetwory - jak uzyskać aksamitny mus?
- Nie marnujemy resztek! Pasteryzacja przetworów, krok po kroku
- Owoce dzikiej róży - kiedy zbierać i do czego dodawać?
Dzika róża na przetwory - jak uzyskać aksamitny mus?
Najpierw zbierz ok. 1,5-2 kg dojrzałych owoców. Zanim wrzucisz je do garnka, porządnie oczyść owoce, usuwając końcówki i pozostałości szypułek dzikiej róży. Pestki mogą zostać w środku – dzięki tej metodzie nie będziesz zmuszony usuwać ich ręcznie. Dokładnie opłucz owoce pod bieżącą wodą, aby przygotować je do dalszej obróbki.
W następnej kolejności zmiksuj owoce blenderem aż do powstania gęstej masy. Do zmielonych owoców dzikiej róży dolej 0,5 l gorącej wody i podgrzewaj do wrzenia. Następnie dodaj 0,5 kg cukru i przez ok. 15 minut gotuj na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia jeszcze chwilę daj odpocząć całości pod przykryciem.
Co zrobić, aby uzyskać idealnie aksamitny mus? Po krótkim przestudzeniu masy ponownie zblenduj zawartość garnka, po czym przetrzyj przez gęste sito. Właśnie wtedy pestki i włókna oddzielą się od czystego miąższu. To krok wymagający cierpliwości, ale efekt wynagradza trud. Otrzymasz perfekcyjnie gładki, kremowy mus o pięknym kolorze i intensywnym aromacie.
Gotowy mus z dzikiej róży znakomicie sprawdza się jako nadzienie do domowych wypieków, m.in. pączków, rogalików i naleśników. Wybitnie smakuje też jako dodatek do wyrazistych serów.
Nie marnujemy resztek! Pasteryzacja przetworów, krok po kroku
Po przetarciu owoców na mus zostają pestki z resztkami miąższu. Co z nimi zrobić? Wbrew pozorom wcale nie musisz ich wyrzucać! Wystarczy, że zalejesz je wodą, zagotujesz i po kilkunastu minutach przecedzisz. Tak powstały płyn to naturalny sok, który możesz delikatnie dosłodzić i zamknąć w szklanych butelkach. Możesz go zapasteryzować, aby sok przez całą zimę zachował świeżość. W takiej formie idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty. Możesz też rozcieńczyć go z wodą i zrobić pyszny, zdrowy napój.
W jaki sposób bezpiecznie zapasteryzować mus czy sok z dzikiej różny? Oto prosta instrukcja, dzięki której na dłużej zachowasz świeżość przetworów.
- Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką.
- Zalej słoiki gorącą wodą do ¾ wysokości i gotuj przez ok. 10 minut.
- Po wyjęciu odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Uszczelnione wieczka dadzą ci pewność, że przetwory przetrwają kilka miesięcy.

Owoce dzikiej róży - kiedy zbierać i do czego dodawać?
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach – właśnie wtedy są miększe, słodsze i łatwiejsze do zmiksowania. Jeśli postanowisz zbierać je wcześniej, zawsze możesz włożyć je do zamrażarki na kilka godzin. W ten sposób uzyskasz podobny efekt.
Sam proces przyrządzania musu i soku z dzikiej róży wymaga odrobiny pracy. Jednak dzięki przedstawionej przeze mnie metodzie nie trzeba żmudnie drylować każdego owocu. Oba przetwory możesz wykorzystywać w kreatywny sposób. Mus znakomicie sprawdzi się jako np. nadzienie do kruchej tarty czy warstwa w przekładanym cieście. Możesz też dodać kilka łyżek do owsianki lub jogurtu, aby nadać im wyjątkowego charakteru. Sok z dzikiej róży świetnie nada się z kolei do przygotowania domowej galaretki lub orzeźwiającego napoju.
Warto pamiętać, że dzika róża to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jej zawartość jest w tych owocach nawet kilkanaście razy większa niż w cytrusach. Korzystaj więc z przetworów z róży zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność i uchronić się przed przeziębieniem.
Przeczytaj też: Proste przepisy na przetwory z dzikiej róży