Dodaj pół łyżeczki do kotletów mielonych - zdziwisz się, jakie będą mięciutkie!

Kotlety mielone od pokoleń goszczą na polskich stołach. To jedno z najczęściej serwowanych dań obiadowych w naszym kraju. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, efekt czasem bywa daleki od ideału – kotlety są np. zbyt suche. Na szczęście istnieje prosty trik, który może odmienić konsystencję i charakter słynnego dania. Sprawdź, co dodać do mięsa, aby smakowało wybornie.
Z tego artykułu dowiesz się:
W jakim składniku tkwi sekret miękkości kotletów?
Jeśli chcesz, aby twoje kotlety mielone wyszły cudownie miękkie i soczyste, na 0,5 kg mięsa wystarczy dodać pół łyżeczki… sody oczyszczonej. Ten biały proszek o właściwościach zasadowych wykorzystywany jest w kuchni nie tylko do wypieków, ale też właśnie do zmiękczania mięsa. Dodanie sody do mięsa mielonego podniesie jego pH, co wpłynie na strukturę białek. Mięso zrobi się bardziej miękkie i soczyste – podczas smażenia nie będzie nadmiernie tracić wody.
Po dokładnym wymieszaniu składników należy odstawić mięsną masę na ok. 10-15 minut, aby soda mogła zadziałać. Dzięki temu prostemu trikowi kotlety nie tylko zmiękną, ale też szybciej się zrumienią podczas smażenia.
Soda oczyszczona może być również używana do zmiękczania innych rodzajów mięsa.
- Dodanie jej do marynaty do kurczaka sprawi, że mięso zrobi się delikatniejsze i soczystsze.
- W kuchni azjatyckiej mięso często marynuje się w mieszance z sody oczyszczonej, skrobi i przypraw, co nadaje mu niepowtarzalną teksturę.
Gotujesz mięso na gulasz? Dodanie pół łyżeczki sody na każdy litr wody może znacznie skrócić czas gotowania. Przy okazji sprawi też, że nawet twarde kawałki mięsa zrobią się bardziej miękkie i soczyste.
Przepis na idealne kotlety mielone, krok po kroku
Chcesz przygotować danie z mięsa mielonego? Kotlety to coś, co zawsze cieszy się powodzeniem na obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 jajko
- 1 namoczona, odciśnięta bułka
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz.
- Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Odstaw masę na 15 minut, aby soda mogła zadziałać.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zrobią się złociste i dobrze wysmażone.

Warto pamiętać o tym, że…
Soda oczyszczona ma wiele zalet, jednak należy zachować umiar w jej stosowaniu. Zbyt duża ilość sody może sprawić, że mięso będzie mieć nieprzyjemny, mydlany posmak. Może też zmienić jego konsystencję na gumowatą. Zawsze staraj się trzymać zalecanych w przepisie proporcji i nie przesadzaj z ilością dodawanej sody.
Jak widzisz, zastosowanie niewielkiej ilości sody oczyszczonej do zrobienia kotletów mielonych jest proste i skuteczne. Dzięki niej możesz usmażyć miękkie, soczyste kotlety. Koniecznie wypróbuj ten sposób i przekonaj się, jak niewielka zmiana może całkiem odmienić smak i teksturę dobrze znanej potrawy.
Przeczytaj też: Wiesz, gdzie wyrzucać opakowanie po mięsie?