Dodaj łyżkę tej kaszy do klusek śląskich - nigdy więcej nie ugotujesz ich w inny sposób!

Kluski śląskie od lat królują na polskich stołach podczas rodzinnych obiadów. Zwykle stanowią dodatek do mięsa i surówek. Mimo że bazują na niewielu składnikach, ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy – zwłaszcza gdy chcemy uzyskać idealną konsystencję klusek. Okazuje się jednak, że oprócz klasycznych składników niektórzy sięgają po prosty, ale bardzo skuteczny dodatek – kaszę, która zupełnie zmienia tradycyjne kluski śląskie.
- Ta kasza zupełnie zmienia jakość klusek śląskich
- Jak jeszcze można ulepszyć smak i konsystencję klusek?
- Co jeszcze warto wiedzieć na temat klusek śląskich?
Ta kasza zupełnie zmienia jakość klusek śląskich
Czy wiesz, że można uprościć sobie wyrabianie ciasta na kluski śląskie? Jednym z najpopularniejszych trików jest tzw. ćwiartkowanie masy ziemniaczanej. Metoda jest skuteczna i przy okazji pozwala wyeliminować konieczność ważenia składników.
- Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przetrzyj przez praskę. Następnie równomiernie rozłóż masę ziemniaczaną w misce.
- Po wygładzeniu powierzchni masy podziel ją na cztery równe części. Jedną z nich odłóż, a do miski wsyp mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wypełniła pustą przestrzeń.
- Do miski włóż odłożoną wcześniej porcję ziemniaków i jedno jajko. Całość wyrabiaj, aż ciasto zrobi się jednolite i plastyczne. Nie może być w nim żadnych lepkich grudek.
Co zrobić, aby kluski śląskie wyszły sprężyste i pyszne? Wystarczy wzbogacić przepis o kilka łyżek kaszy manny. W ten prosty sposób możesz diametralnie poprawić jakość klusek.
Kasza manna dodana do masy ziemniaczanej zadziała jak naturalny stabilizator. Zwiąże nadmiar wilgoci, dzięki czemu kluski nie rozleją się podczas gotowania. Zrobią się również bardziej zwarte, a jednocześnie miękkie w środku. Dodatek kaszy manny sprawi również, że łatwiej będzie można formować kluski, nawet gdy ziemniaki nie mają idealnej konsystencji.
Wymieszaj kaszę z mąką ziemniaczaną już na etapie przygotowywania ciasta. Zwykle w zupełności wystarczyć powinny 1-2 łyżki kaszy manny na każdy kilogram ugotowanych ziemniaków.
Jak jeszcze można ulepszyć smak i konsystencję klusek?
Jeśli uda ci się dobrze wyrobić ciasto, po kolei odrywaj z niego porcje i wyrób kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszcz i wykonaj w środku zagłębienie charakterystyczne dla klusek śląskich. Delikatnie wrzucaj kluski do osolonego wrzątku – gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowe kluski podawaj od razu np. z ciemnym sosem, mięsem lub jako dodatek do duszonych warzyw.
Kluski śląskie przygotować możesz znacznie inaczej niż w tradycyjnej postaci. Coraz częściej eksperymentować można z formą i składem tego dania. Można np. użyć puree z dyni, które nada kluskom ciekawy kolor i lekko słodki posmak. Genialnym pomysłem może być też zastosowanie mąki z batata lub ciecierzycy – to idealna alternatywa dla osób unikających tradycyjnej skrobi.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat klusek śląskich?
Kluski można gotować na parze. Dzięki temu sposobowi będą smaczne i jednocześnie mniej wodniste. To szczególnie ważne, zwłaszcza jeśli zależy nam na intensywniejszym smaku dania. Bez względu na to, czy wolisz tradycyjne rozwiązania, czy nowoczesne podejście, jedno jest pewne – dobrze przygotowane kluski śląskie zawsze się obronią.
Udało ci się przygotować ich więcej? Kluski śląski możesz zamrozić! Wystarczy wcześniej lekko je obgotować, ostudzić i ułożyć w pojedynczych rzędach na tackach. Po zamrożeniu przesyp je do woreczków. Dzięki temu będziesz mieć pod ręką składniki na szybki obiad, gdy nie masz czasu gotować nowego dania.
Przeczytaj też: Jak zrobić kluski śląskie w Thermomixie?