Dodaj do naleśników zamiast mąki pszennej - będą znacznie zdrowsze

Naleśniki kojarzą się głównie z delikatnym, jasnym ciastem pszennym. Czy wiesz jednak, że istnieje ich znacznie zdrowsza wersja? To naleśniki na bazie mąki gryczanej. Naleśniki gryczane mają ciemniejszy odcień i słyną z wyjątkowej chrupkości. We Francji, gdzie naleśniki te cieszą się dużą popularnością, najczęściej serwuje się je z wytrawnymi dodatkami. Sprawdź, dlaczego warto zastąpić mąkę pszenną i jak przygotować zdrowsze ciasto na naleśniki.
- Mąka gryczana zamiast pszennej – dlaczego warto?
- Jak przygotować ciasto na bazie mąki gryczanej?
- O tym warto pamiętać, smażąc naleśniki gryczane
Mąka gryczana zamiast pszennej – dlaczego warto?
Mąka gryczana to cenne źródło różnorodnych wartości odżywczych. Dlaczego warto zastąpić nią mąkę pszenną, np. przyrządzając naleśniki?
- Mąka gryczana jest bogata w białko.
- Zawiera błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.
- Dostarcza do organizmu magnez, żelazo i witaminy z grupy B.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
- W porównaniu do mąki pszennej, mąka gryczana nie zawiera glutenu – to ważne zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Naleśniki gryczane mogą być świetne na śniadanie, ale też lekki obiad i kolację. Doskonale komponują się z owocami, orzechami czy kremem orzechowym. Można dodać do nich również miód, syrop klonowy albo pastę z daktyli.
W wersji wytrawnej naleśniki zaserwować można z pieczarkami i cebulą, mieszanką warzyw z patelni, szpinakiem czy hummusem. Aby uzyskać pełnowartościowy, sycący posiłek, dodaj do naleśników ulubione sery – klasyczny żółty, kozi lub pleśniowy. Farsz dopełnij świeżymi ziołami bądź czosnkiem.
Jak przygotować ciasto na bazie mąki gryczanej?
Przepis na naleśniki z mąki gryczanej nie różni się znacznie od tradycyjnego – oczywiście poza rodzajem mąki. Należy połączyć mąkę z mlekiem, dodać jajko, odrobinę oleju i dokładnie wymieszać.
Odstawienie ciasta na minimum 20 minut przed smażeniem pozwoli składnikom dobrze się połączyć. Konsystencja naleśników zrobi się też bardziej elastyczna. Możesz użyć zmielonego siemienia lnianego, aby poprawić strukturę ciasta i wzbogacić naleśniki o zdrowe tłuszcze.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Jak usmażyć?
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie połącz za pomocą miksera lub trzepaczki. Odstaw na 20-30 minut. Następnie rozgrzej patelnię, wlej porcję ciasta i smaż z obu stron, aż twoje naleśniki uzyskają złocisty kolor i chrupiące brzegi.

O tym warto pamiętać, smażąc naleśniki gryczane
Nigdy wcześniej nie przygotowywałeś naleśników z mąki gryczanej? Powinieneś więc pamiętać o kilku podstawowych kwestiach.
- Mąka gryczana ma bardziej intensywny smak niż pszenna – jest lekko orzechowy.
- Ze względu na brak glutenu, ciasto z mąki gryczanej może być mniej elastyczne.
- Aby uzyskać lepszą strukturę ciasta, dodaj do masy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub dodatkowe jajko.
- Jeśli naleśniki mają mieć delikatniejszy smak, spróbuj połączyć mąkę gryczaną pół na pół z owsianą lub ryżową.
- Do smażenia naleśników używaj dobrze rozgrzanej patelni – będą wtedy łatwiej odchodzić od powierzchni i zyskają idealnie chrupiące krawędzie.
Nie zrażaj się, jeśli pierwszy naleśnik z mąki gryczanej ci nie wyjdzie – to zupełnie normalne. Próbuj, aby w końcu dostosować idealną konsystencję ciasta i temperaturę smażenia. Eksperymentuj też z nadzieniami – naleśniki gryczane dają ogromne możliwości kulinarne.
Przeczytaj też: Przepis na proste naleśniki bez mąki