Dodaj ten składnik do kapusty, a świąteczne pierogi będą nie do podrobienia

Świąteczna kapusta to jedna z klasycznych potraw, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Można serwować ją samą, z dodatkiem grochu, ale też w formie farszu do pierogów lub uszek. Istnieją setki receptur na kapustę, ale w mojej rodzinie od pokoleń przewija się wyjątkowy przepis, o którym mało kto słyszał. Owocowe dodatki w kapuście, które zawiera moja rodzinna receptura, sprawiają, że goście są oczarowani. Dowiedz się, co dokładnie dodać do kapusty, aby zachwyciła od pierwszego kęsa.
- Jak przygotować domową kapustę na Wigilię?
- Co dodać do farszu z kapusty, aby był jeszcze pyszniejszy?
- Kapusta świąteczna i dodatki – na co zwrócić uwagę?
Jak przygotować domową kapustę na Wigilię?
Najlepsza kapusta to ta, którą ukisi się samodzielnie. Tylko wtedy istnieje pewność, że jest to kapusta naturalna, odpowiednio kwaśna i bogata w cenne właściwości zdrowotne. Kapusta sprzedawana w sklepach często jest zakwaszana octem, przez co traci głębię smaku i właściwości.
Zanim kapusta trafi do garnka, dokładnie ją przepłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Następnie gotuj ją około ok. 30 minut w zwykłej wodzie lub na bazie włoszczyzny, która nadaje jej naturalnej słodyczy. Marchewka, seler i pietruszka świetnie podkreślają smak kapusty – po ugotowaniu możesz bez problemu wyjąć wszystkie warzywa. Warto jednak zachować wodę po gotowaniu, zwłaszcza że jest to doskonała baza do aromatycznej zupy.
W moim domu do świątecznej kapusty zawsze dodaje się dwa wyjątkowe dodatki – kilka suszonych śliwek i kawałek kwaśnego jabłka. Owoce wrzuca się do garnka razem z kapustą i gotuje do miękkości. Dzięki nim kapusta jest bardziej harmonijna, delikatnie owocowa i lekko słodkawa.
Kapusta wigilijna powinna być aromatyczna, ale nie przytłaczająca. Dlatego w moim domu dodaje się do niej m.in. liść laurowy, ziele angielski, pieprz i sól. To jednak tylko podstawa. Czasami wzbogacamy smak kapusty kminkiem, majerankiem, a nawet słodką lub wędzoną papryką. Moja mama niekiedy dolewa też odrobinę miodu lub łyżeczkę ostrej musztardy – zwłaszcza gdy kapusta ma być samodzielnym dodatkiem do innych potraw.
Co dodać do farszu z kapusty, aby był jeszcze pyszniejszy?
Trudno wyobrazić sobie wigilijną kapustę bez grzybów. Żeby jednak przygotować z nich cudowny farsz z kapustą, należy je odpowiednio wcześniej namoczyć – zwłaszcza borowiki lub podgrzybki, które nadają kapuście głębokiego, leśnego smaku. Jeśli ich nie masz, dobrą alternatywą będą podsmażone na tłuszczu pieczarki. Dzięki nim kapusta będzie wyrazistsza i nabierze świątecznego charakteru.
Chcesz wykorzystać kapustę jako farsz do uszek lub pierogów? Możesz wzbogacić ją kilkoma łyżkami oleju roślinnego, dzięki któremu masa zrobi się wilgotniejsza i lepiej połączy się podczas lepienia dania. To prosty trik, ale znacząco poprawi konsystencję gotowego farszu.

Kapusta świąteczna i dodatki – na co zwrócić uwagę?
Warto poświęcić chwilę na zadbanie o idealną strukturę kapusty. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że zrobi się zbyt miękka i bez charakteru. Niedogotowana kapusta będzie z kolei zbyt twarda i zbyt kwaśna, co utrudni dalszą obróbkę. Najlepiej gotować ją do momentu, w którym liście zaczną rozpadać się pod naciskiem widelca, ale nie zmieniają w papkę.
Ciekawym dodatkiem może być również podsmażona na złoto cebula, która doda kapuście głębi i nieco słodkawego aromatu. Aby wzbogacić kapustę, można też dolać do niej odrobinę wody po namoczonych grzybach. Ten aromatyczny płyn działa zupełnie jak naturalny koncentrat smaku – już nie trzeba będzie dodawać do niej zbyt wielu przypraw.
Pamiętaj, kapusta najlepiej smakuje następnego dnia. Po nocy spędzonej w lodówce wszystkie aromaty doskonale się przenikają, a kapusta sama w sobie robi się pełniejsza i bardziej harmonijna. Właśnie dlatego lepiej przygotować ją dzień przed Wigilią – dzięki temu w czasie kolacji będzie mieć idealny smak.