Opublikowano: 16.03.2024 r., 17:03
|
Autor:
Paulina Lipińska
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Do tego koniecznie coś słodkiego? A może by tak połączyć te obie rzeczy? Desery kawowe są wspaniałe – pyszne, pobudzające i przede wszystkim bardzo proste. Sprawdź, jak smaczne słodkości możesz zrobić z wykorzystaniem kawy.
Nie może obejść się bez kawowego klasyka. Tiramisu z mascarpone to znany z kuchni włoskiej deser. Tradycyjnie, wykonuje się go z użyciem żółtek jaj. Ta propozycja ich nie zawiera. Wystarczą biszkopty, napar kawowy, mascarpone, kahula, śmietanka i cukier.
By deser był gotowy do zjedzenia, warto go pozostawić na minimum dwie godziny. Dzięki temu, biszkopty zdążą zmięknąć, a cały deser nabierze odpowiedniego aromatu. Do tego przepisu pasuje napar zarówno z kawy parzonej, jak i rozpuszczalnej.
To ciasto to mega bomba! Ciasteczkowy spód, kajmak, kremowy sernik oraz kawowa bita śmietana. Wyobrażasz sobie to? No po prostu musisz to zrobić. Sernik pozostanie u ciebie w domu już na zawsze - będziesz go robić, jak tylko najdzie cię ochota na kawowy deser.
Jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciółkę albo swoją drugą połówkę czymś przepysznym, przygotuj sernik z kawową nutką. Gwarancja dokładki!
Zda, oj zda. Zwłaszcza, jeśli oprócz kawy, twoje serce podbija także karmel. Ciasto robi się na zimno i wystarczy do niego tylko sześć prostych składników. Wykonanie jest bardzo proste, a do tego deser jest tak pyszny - będziesz chciał/a więcej.
Taka opcja deserowa ma bardzo dużą wartość kaloryczną. Oznacza to, że lepiej nie przesadzać ze zjadaną ilością, by nie przybrać za bardzo na wadze.
A do bezy... krem kawowy. Idealne połączenie. Beza kawowa to fajny deser, który możesz podać nie tylko na co dzień, ale też na jakiejś uroczystości. Deser bardzo dobrze sprawdzi się jako coś, co podbije serca wielu. Jest słodki i ma ten pyszny, kawowy smak.
Przygotowanie bezy kawowej jest trochę wymagające, ponieważ potrzeba czasu na odpowiednie upieczenie. Deser najlepiej smakuje na następny dzień. Zrób go więc wcześniej.
Taki deser być może był przygotowywany przez babcie. Pamiętasz? Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku ma świetną konsystencję i fantastyczny smak. Jego wielką zaletą jest brak konieczności pieczenia. To ciasto na zimno jest bardzo proste.
Przygotuj je minimum dzień wcześniej. Ciasto powinno się stężeć, a także stać bardziej zwarte. Dodatkowo, całość powinna przejść smakiem kawy i czekolady.