Ciekawe podanie jajek na stole wielkanocnym

Jajka na wielkanocnym stole są wręcz obowiązkowym elementem. Mają symbolizować nowe życie, dlatego święcimy je i spożywamy podczas Wielkanocy. Tworzenie pisanek to polska tradycja, dlatego tego dnia jajka są kolorowe, w fantazyjne wzory i rysunki. Jeśli jednak chcesz dodatkowo ozdobić stół jajkami, to poznaj nasze propozycje na ich interesujące podanie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jajka faszerowane
Jeśli nie chcesz podać po prostu jajek przekrojonych na pół z kleksem majonezu u góry, to przygotuj pyszny farsz z ugotowanych żółtek, musztardy, majonezu, koperku i szczypiorku. W ten sposób jajka nabiorą zupełnie nowego koloru i smaku!
Kurczaczki
Kolejny sposób podania jajek, które na pewno przypadną do gustu szczególnie dzieciom to kurczaczki z jajka. Szczególnie że wyglądają niczym prawdziwe wyglądające ze skorupki pisklęta. Żółta buźka kurczaków przygotowana jest z żółtek, majonezu i jogurtu, a całość uświetniają oczka z pieprzu i dzióbki z ugotowanej marchewki. No czyż nie są przesłodkie?

Myszki
Kolejny sposób podania jajek, który również sprawi radochę dzieciom to przygotowanie z jajek innych zwierzątek np. myszy. Wystarczy jajko przekroić na pół i ułożyć całym białkiem do góry. Następnie delikatnie natnij koniec jajka, robiąc miejsce na uszy. W nacięcia włóż małe plasterki rzodkiewki lub marchewki. W drugi koniec jajka wciśnij korzonek od rzodkiewki, który będzie zastępował ogonek. Ostatnia rzecz to oczywiście oczy i nos. Możesz je wykonać z pieprzu lub jeszcze wygodniej z goździków. Tylko nie układajcie ich obok sera, bo mogą go schrupać!

Zielone smoki
Jeśli myślisz o zielonej nucie na Wielkanocnym stole, to koniecznie musisz wykonać jajka faszerowane awokado. Taki piękny, zielony, wiosenny kolor przyciągnie wzrok gości. A smak takiego jajka na długo zostanie w ich pamięci. Jeśli dodatkowo masz w swoim otoczeniu dzieci, to z takich jajek możesz przyrządzić super słodkiego smoka! Kiedy nałożysz już pastę do wgłębienia po żółtku, to ułóż jeszcze nieco mniejszą ilość obok. Z ogórka wytnij uszy smoka i oczy, następnie ułóż wszystko według podpowiedzi ze zdjęcia poniżej! Zabawa gwarantowana!

W galarecie
Kolejny sposób na ciekawe podanie jajek to zatopienie ich razem z kolorowymi warzywami w żelatynie. Nie dodaje się tutaj mięsa, więc nie są to typowe zimne nóżki, jednak takie kolorowe „zamrożenie” jajka sprawi, że będzie pięknie wyeksponowane na Wielkanocnym stole. A dodatkowo ten smak, który naprawdę jest świetny!