Ciasto francuskie w najlepszym wydaniu - 5 przepisów

Słodkie ciasto francuskie z owocami
Ciasto francuskie to niedoceniony produkt z którym możesz przygotować wszystko. Świetnie nadaje się do wytrawnych przekąsek, słodkich wypieków i smacznych obiadów, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 14.02.2024 r., 17:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ciasto francuskie to nieodłączny element wielu kuchni. To pyszne ciasto świetnie nadaje się do wytrawnych i słodkich wypieków, jest elastyczne, więc można formować je w różne kształty. To pozwala wykorzystać je do wszystkiego. Jeśli tobie kojarzy się ciasto francuskie tylko ze ślimaczkami z serem i szynką, to wiele tracisz! Sprawdź, jakie jeszcze smakołyki możesz z nim wykonać.

Z mięsem

Nie wiesz, co zrobić na obiad, bo w lodówce masz tylko ciasto francuskie, mięso mielone i ser? Na pewno ucieszy cię, że nic więcej nie potrzeba, aby powstał pyszny posiłek! Możesz go zjeść na ciepło lub na zimno przygotować jako przystawkę. Dzięki tej wersji będziesz pewny, że wszyscy będą zachwyceni.

Z łososiem

Jeśli lubisz śródziemnomorskie klimaty w swojej kuchni to znak, że koniecznie musisz przygotować ciasto francuskie ze szpinakiem, łososiem i mascarpone! Takie połączenie to idealny pomysł na pyszny, zdrowy i sycący obiad. Pyszny łosoś połączony ze szpinakowym farszem na pewno na długo zapadnie ci w pamięć.

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
85 g
Łosoś i szpinak w cieście

Lista składników do przygotowania ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

  • Szpinak mrożony 250 g
  • Czosnek 10 g (2 ząbki)
  • Ciasto francuskie 375 g
  • Jajko 50 szt.
  • Łosoś wędzony 100 g (1 opakowanie)
  • Olej rzepakowy 20 ml (2 łyżki stołowe)
  • mascarpone 30 g
  • Sezam nasiona 30 g

Przygotowanie ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem krok po kroku

Czosnek obierz i posiekaj drobno.

Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut (aż się całkowicie rozmrozi).

Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę.

Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.

Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz.

Jajko rozbełtaj z odrobiną soli.

Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki.

Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.

Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Gotowe roladki podawaj po przestudzeniu.

Z parówką

Teraz propozycja dla osób, które lubią najprostsze posiłki. Bo nie ma nic prostszego niż parówki owinięte ciastem francuskim. Taki posiłek będzie świetny na śniadanie lub kolację, a także jako przystawka na przyjęcia. Prosto i smacznie – czyli to, co w kuchni kocham najbardziej.

Z brzoskwinią

Następny przepis jest dla osób, które lubią słodkie smaki i marzą o pysznym deserze. Takie ciastka z brzoskwiniami będą świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. I ten zapach słodkich brzoskwiń. Niebo w gębie!

Z kremem czekoladowym

Ostatnia propozycja jest dla osób, które szukają pomysłu na przekąskę np. podczas imprezy dla dzieci. No by czy dzieci kochają coś bardziej niż krem czekoladowy? Z dodatkiem migdałów i skórki pomarańczowej zamieni się taki trójkącik w deser jak z najlepszej restauracji!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto