Ciasto filo wykorzystaj do obiadu - nie pożałujesz

Ciasto filo pochodzi z Turcji, ale jest bardzo popularne w Grecji. Można zrobić z niego przepyszne potrawy i desery. Dzisiaj skupimy się na propozycjach wytrawnych, idealnych na obiad. Ciasto filo zrobisz na kilka sposobów: z dodatkiem mięsa oraz twarogu. Mamy też propozycję na kilka sposobów wykorzystania go razem ze szpinakiem. Będzie pysznie, prosto i nieco egzotycznie. Zapraszamy po inspiracje na najlepsze obiady z ciastem filo.
Z tego artykułu dowiesz się:
Burek z mięsem
Opcja wprost stworzona dla mięsożerców. Ciasto filo nadziane jest farszem na bazie mięsa mielonego, boczku oraz marchewki. Całość wzbogacona jest o śmietankę i jajka, które nadają lepszej smakowitości oraz zapewniają lepsze "sklejenie" składników przepisu podczas pieczenia. Potrawa ta najlepiej smakuje na gorąco. W przepisie jest spora ilość tłuszczów zwierzęcych, które znacząco zwiększają kaloryczność, więc na diecie warto uważać z porcjami.
Burek ze szpinakiem
Proste składniki, łatwe przygotowanie i już masz smaczny obiad. Ser feta i suszone pomidory idealne współgrają razem ze szpinakiem. Wszystko to tworzy fajny, wegetariański posiłek odpowiedni na obiad. Należy pamiętać, że duża ilość masła zawiera sporą wartość kaloryczną, z tego względu nie powinno się przesadzać z ilościami. Z tym może być ciężko, gdyż te danie jest tak smaczne, że ciężko mu się oprzeć. Niemniej jednak warto spróbować, bo jest pyszne.
Burek z serem
Ciasto filo nadziewane serem to super pomysł na ciekawe w smaku danie. Potrawa ma mnóstwo białka, które pochodzi z twarogu. Niestety w boczku jest wysoka zawartość tłuszczu zwierzęcego i wysoka kaloryczność, jednak mięso to nadaje wyśmienity smak i aromat tej potrawie. Jesteś ciekawa jak to smakuje? Nie zastanawiaj się tylko zrób listę zakupów i przygotuj super obiad dla całej rodziny już teraz - nie ma na co czekać!
Spanakopita
Typowa, popularna w kuchni greckiej potrawa wegetariańska to spanakopita. Zawiera bardzo dużą ilość oliwy z oliwek, która ma bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do pracy mózgu. Jednak taka duża ilość, którą używa się do przepisu bardzo wpływa na kaloryczność. Danie ma ich bardzo dużo, przez to można sobie pozwolić na mniejszą porcję jeśli jest się na diecie. Zachęcamy jednak do spróbowania, ponieważ to wyjątkowe danie.
Filo ze szpinakiem i ricottą
Na koniec mamy ostatnią propozycję podania ciasta filo ze szpinakiem. To połączenie go z delikatnym serkiem ricotta oraz wyrazistym serem feta sprawia, że danie nabiera niesamowitego smaku. Wszystko robi się w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz też prostych produktów, więc zrobienie ciasta filo nadziewanego kremowym, serkowym farszem jest fajną opcją na coś niewymagającego. Ta opcja ma też najniższą kaloryczność ze wszystkich powyżej podanych przepisów.