Chrupiące jak z restauracji! Zrób perfekcyjne frytki w domu, bez tony tłuszczu

Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i złociste – takie właśnie powinny być domowe frytki. Choć wydaje się, że przygotowanie frytek to nic trudnego, w rzeczywistości bywa to… skomplikowane. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, dzięki którym można osiągnąć doskonały efekt. Dowiedz się, jak przygotować frytki – w zależności od sposobu ich obróbki termicznej.
- Tych kroków nie możesz pominąć!
- Przyrządzanie frytek w domu – sprawdź, jak to zrobić
- O tych zasadach powinieneś pamiętać!
Tych kroków nie możesz pominąć!
Ziemniaki nie są takie same – różnią się m.in. zawartością skrobi i strukturą. Do frytek najlepsze są bulwy średnio mączyste, czyli typ B. Mają zrównoważony poziom skrobi i odpowiednią wilgotność, dzięki czemu podczas obróbki termicznej stają się chrupiące i mają piękny, złocisty kolor.
Przyrządzając frytki, unikaj ziemniaków bardzo zwięzłych i wilgotnych (typ A), które po upieczeniu mogą zrobić się gumowate. Również mocno mączyste ziemniaki (typ C) nie sprawdzą się przy frytkach – ich struktura może sprawić, że podczas smażenia zwyczajnie się… rozpadną.
Pokrojone w słupki ziemniaki solidnie wypłucz pod bieżącą wodą. W ten prosty sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki nie będą się kleić i lepiej się przypieką. Możesz też wymoczyć je wcześniej przez ok. 30 minut w zimnej wodzie z odrobiną cukru. Dzięki temu zabiegowi frytki nabiorą apetycznego koloru i będą jeszcze bardziej chrupiące. Pamiętaj również o osuszeniu ziemniaków przed pieczeniem lub smażeniem – najlepiej z pomocą papierowego ręcznika.
Przyrządzanie frytek w domu – sprawdź, jak to zrobić
Przyrządzanie frytek w domu zależy od tego, jaką metodę się wybierze. Z reguły frytki smaży się na oleju, piecze w piekarniku lub przyrządza w beztłuszczowej frytkownicy tzw. airfryerze.
- Smażenie na oleju – w przypadku tej metody możesz zastosować dwukrotne smażenie. Najpierw na kilka minut zanurz ziemniaki w średnio rozgrzanym oleju (ok. 130-150°C), aż lekko się zrumienią. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Drugie smażenie przebiegać powinno w wyższej temperaturze (ok. 190°C), dzięki czemu frytki wyjdą chrupiące. Po usmażeniu frytki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie dopraw do smaku.
- Pieczenie w piekarniku – obtocz frytki w niewielkiej ilości oleju, następnie równomiernie rozłóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200-220°C przez ok. 30 minut. W połowie pieczenia obróć frytki, aby równomiernie się zrumieniły.
- Frytkownica beztłuszczowa – dzięki niej przygptujesz frytki z niewielką ilością oleju, zachowując ich złocistą skórkę i delikatne wnętrze. Po namoczeniu i osuszeniu włóż ziemniaki do Airfryera. Na kilka pierwszych minut ustaw temperaturę na 150°C, a następnie zwiększ do 180°C. Piecz frytki przez 12-15 minut. Dzięki tej metodzie będziesz mógł cieszyć się frytkami bez nadmiaru kalorii.

O tych zasadach powinieneś pamiętać!
Jednym z głównych błędów podczas przyrządzania frytek jest pomijanie płukania ziemniaków. Pozostawiona skrobia sprawi, że frytki będą się kleić, a ich powierzchnia straci chrupkość. Kolejny błąd to szybkie smażenie w zbyt wysokiej temperaturze – z zewnątrz frytki może wyglądają na gotowe, jednak w środku są surowe. W przypadku tego dania cierpliwość zdecydowanie… popłaca.
Zbyt grube krojenie frytek również nie jest dobrym pomysłem – trudno je wówczas dopiec w środku. Jednak zbyt cienkie mogą się łatwo przypalić. Idealna grubość to około 1-1,5 cm. Nie bez znaczenia jest też ilość frytek w jednym naczyniu – lepiej upiec dwie mniejsze porcje niż jedną dużą.
Kolejne istotne kroki to odsączanie frytek z nadmiaru tłuszczu, używanie papierowych ręczników i nieprzykrywanie dania po smażeniu. Zbyt szybkie zamknięcie ich np. w pudełku sprawi, że para wodna zmiękczy skórkę – finalnie frytki przestaną być chrupkie.
Pamiętając o wszystkich powyższych zasadach, masz szansę stworzyć idealne frytki. Takie, które zachwycą każdego – chrupiące, złociste i niesamowicie smaczne.
Sprawdź też: Najciekawsze przepisy na domowe frytki