Wege Wielkanoc? To możliwe! Poznaj 6 przepisów na bezmięsne dania wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków w roku dla osób wierzących. Poświęcone dzień wcześniej pokarmy spożywa się wówczas w gronie najbliższych. Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską, warto więc przyrządzić dania tak, by cała rodzina mogła się nimi cieszyć. Przekonaj się, że wegetariańskie śniadanie wielkanocne nie różni się od tradycyjnego, bogatego w mięso.
Żurek
Żurek to nieodłączny element śniadania wielkanocnego. Ta pyszna zupa cudownie smakuje z dodatkiem jajka i pieczywa. Jej lekko kwaśny smak cudownie pobudza kubki smakowe, aż nie ma się ochoty przestać jej jeść. Nasz żurek wegetariański przygotujesz z dodatkiem jajek i śmietany, możesz jednak użyć śmietany roślinnej i pominąć jajka, jeśli stosujesz dietę wegańską.
Chlebek
Żurek najlepiej smakuje podany w chlebie, dlatego i my mamy na niego wegetariański przepis. Wystarczą trzy składniki, by podać żurek niczym w najlepszej, tradycyjnej restauracji. Taki żytni chleb świetnie nada się również do koszyczka wielkanocnego, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, by cieszyć się jego wspaniałym smakiem.
Jajka
Jajka, czyli symbol nowego życia to również istotna część śniadania wielkanocnego. W Wielką Sobotę święcimy je w koszyczku, by w Niedzielę Wielkanocną spożywać je ze smakiem. Jednak nie ma co, ograniczać się tylko do pisanek. Warto przygotować również smaczne jajka faszerowane, które wspaniale smakują.
Baranek
Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest również baranek. Ma on symbolizować postać Jezusa, a także jego łagodność i ofiarność. I choć składanie ofiar ze zwierząt już (na szczęście) nie występuje w naszej kulturze, to baranek musi się pojawić. Najlepiej w formie pysznego, miękkiego ciasta. Taka wegetariańska opcja na pewno wszystkim zasmakuje!
Mazurek
Niedziela Wielkanocna to czas, gdy wiele osób kończy postanowione sobie niejedzenie słodyczy przez czas Wielkiego Postu. Dlatego też na ten dzień wykonuje się pyszne ciasta, przede wszystkim mazurki. To pyszne niskie ciasto na kruchym spodzie to nieodłączny element tego dnia. Jest wiele przepisów i sposobów na jego przyrządzenie, jednak najlepszy będzie oczywiście mazurek wegański, który nie potrzebuje jajek ani nabiału, by go przyrządzić.
Sernik
Kolejny tradycyjny, słodki wypiek na Wielkanoc to oczywiście sernik! I choć wiele osób deklaruje, że dieta wegetariańska jest niesmaczna, to jednak każdy zapomina, że to przepyszne ciasto również jest laktoowowegetariańskie, ponieważ używamy tu jaj, twarogu i śmietany. Kto by pomyślał, że stosujemy dietę wege, nawet o tym nie wiedząc.